Для РПЦ порушувати канони – звична справа, – релігійний експерт

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Владімір Путін, Антоній (Паканич), Кіріл (Гундяєв)

У Московському патріархаті звикли порушувати канони. Та сама ж РПЦ постійно вказує іншим Церквам на «порушення канонів».

Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко, додавши, що це «виглядає доволі комічно, чи навіть абсурдно».

Коментуючи інтерв’ю митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича) про те, що усе повинно «вирішуватись на основі православних канонів», зокрема питання Української автокефалії Єфременко нагадав, що утворення «Екзархату РПЦ» в Африці відбулось «всупереч тих же православних канонів, які неправомірно і недоречно РПЦ намагається примітити до Вселенського Патріархату!»

«То як представник релігійної організації, що свідомо і навмисно порушила священні канони, збирається домовлятись з іншими, вказуючи на їх помилки? Як сказано в Писанні “за словами своїми осуджений будеш” (Мф. 12, 37)», – підкреслив експерт.

Єфременко нагадав, що для РПЦ «канон, як дишло, і якщо їм порушувати церковні правила – звична справа, то для інших – смертний гріх та страшний злочин, який не змити “навіть мученицькою кров’ю”, як полюбляють говорити в середовищі Московського Патріархату».

«Гордість і пихатість вже так засліпила душевні і тілесні очі Паканича і його колег, що вони вже не в змозі відрізнити біле від чорного. Бо ж, на їхню думку, порушуючи канони, вони дбають про Церкву та її вірних. Однак, якщо заради цієї ж мети діє інша Помісна Церква, але всупереч позиції Москви, то це іменується останньою, як єресь. Проте може єресь несуть самі російські єрархи? Знову згадуються слова Господа, які стали загальновідомим афоризмом: в чужому оці і скалку видно, у своєму і колоду не помітиш (Мф. 7, 3)», – підсумував релігійний експерт Олександр Єфременко.

MIXADV

цікаве