Маневри олігархів. Що думають про майбутнє Зеленського Пінчук та Коломойський

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Підкилимні процеси в українській політиці зараз йдуть дуже динамічно. Вся справа у рейтингах та олігархах. Рейтинги влади падають, і це підштовхує олігархів замислюватись про майбутнє

Віктор Пінчук та Ігор Коломойський/pravda.com.ua/Севгіль Мусаєва
Віктор Пінчук та Ігор Коломойський/pravda.com.ua/Севгіль Мусаєва

Слідом за Ахметовим — Пінчук

Першопрохідником став Рінат Ахметов. Ще з початку жовтня його медіахолдинг дражнить президента Дмитром Разумковим та цілою низкою інших політиків, які жорстко критикують Володимира Зеленського та “слуг народу”. В останні дні між Ахметовим та Банковою розгорнулася справжня інформаційна війна.

Було цікаво, чий бік займе Віктор Пінчук. Адже він також, як і Ахметов, обурений тими авторитарними можливостями, які створив собі Зеленський законом про олігархів. Два місяці тому на міжнародному форумі YES, організованому в Києві Пінчуком, ініціативу Зеленського було піддано жорсткій критиці. Щоправда, це не зупинило Банкову, і закон було прийнято, а медіа Пінчука продовжили демонструвати лояльність владі.

Але днями на ICTV з’явилася нова програма “Ранок у великому місті”. 10 листопада її героями стали Дмитро Разумков та його старший син Олександр. Ведуча Олександра Кучеренка підловила їх на велопрогулянці та, звичайно ж, перевела розмову на тему закону про олігархів. “Чи підпадає під категорію олігархів Володимир Зеленський?” — запитала ведуча. Разумков відповів, що Зеленський має три необхідні складові олігарха: багатство, владу та вплив на медіа. Ведуча припустила, що у самого Разумкова теж це все є. “Ні, — заперечив той, — у мене немає 84 мільйонів доларів”. Мила бесіда, чи не так, з погляду підняття рейтингу Разумкова та опускання рейтингу Зеленського.

Очікується, що подібні передачі, які грають проти Зе-влади і піарять її конкурентів, з’являтиметься в телеефірі все частіше. Сміливості телеканалам та їхнім власникам надають дані соціологів. Наприклад, гурт “Рейтинг” розповів, як змінилися настрої українців за останні півмісяця. Якщо порівнювати два соцопитування, 21-23 жовтня та 4-9 листопада, то рейтинг Зеленського впав з 25,1 до 21,8%, рейтинг партії “Слуга народу” — з 20,4 до 17,3%.

Плани Коломойського

Не менш цікаво, які плани на майбутнє вибудовує Ігор Коломойський. Адже він не лише головний бенефіціар перемоги Зеленського на президентських виборах. Йому і закон про олігархів вигідний, оскільки він є обманкою для американців, яка відводить від Коломойського загрозу серйозніших заходів.

Справді, на “1+1” Зеленський, як і раніше, — найкраще, що у нас є. Але якщо судити з дій самого Коломойського, то він теж готується до різних варіантів розвитку подій, включаючи і той, за якого на наступних виборах “слуги” та Зеленський втратять владу.

Схоже, зараз олігарх захотів вичавити максимальний фінансовий результат зі свого особливого статусу у нинішній системі влади. Як приклад наведемо розлучення “Укрнафти” з “Нафтогазом України”, яке має бути оформлене на зборах акціонерів “Укрнафти” 30 листопада. На порядку денному зборів 12 пунктом пропонується дати згоду на вчинення угоди між “Укрнафтою” та “Нафтогазом” — а саме, мирової угоди в рамках судової справи №910/3660/18.

За офіційною інформацією “Нафтогазу”, предметом спору у цій справі є 9,067 млрд куб. м природного газу. Це половина всіх обсягів у підземних сховищах України (18,1 млрд. куб. м). Днями з’явилися повідомлення, що за мировою угодою “Укрнафта” має отримати 3,5 млрд. куб. м газу, проте “Нафтогаз” виступив із спростуванням. Справді, мирова угода ще не підписана, вона може бути підписана лише після зборів акціонерів “Укрнафти” 30 листопада, і не факт, що вона таки буде підписана.

Але в будь-якому разі вже зараз видно логіку Коломойського. За офіційною інформацією “Нафтогазу”, проблема бере початок у 2006-2013 роках. Тоді ціни на газ (у доларах) були в кілька разів нижчими, ніж зараз. І Коломойський спеціально вимагає, щоб із ним розрахувалися не грошима (за тодішніми цінами), а фізичним обсягом газу. Тому що зараз він зможе продати цей газ назад тому ж “Нафтогазу” та отримати суму в кілька разів більшу.

Таким чином, олігарх отримає надприбутки фактично за рахунок української скарбниці. Наприклад, 3,5 млрд. куб. м — це за нинішніми європейськими цінами близько $2,8 млрд, або 80 млрд грн.

Повторимо, такий розвиток подій це ще не факт. Але це те, чого всіма силами добивається Коломойський, корисливо користуючись скрутною ситуацією, в якій опинилася Україна через газову кризу. Добивається, хоча чудово знає, що величезна дірка у державних фінансах викличе негативні соціально-економічні наслідки, які неодмінно призведуть до нового падіння рейтингу Зеленського та “слуг”.

І це не поодинокий випадок. 1 листопада суддя Господарського суду Києва Вікторія Джарти задовольнила позов ТОВ “Реватіс” (бенефіціарний власник цього ТОВ – Коломойський). Воно судилося з Приватбанком та Міністерством фінансів, вимагаючи визнати недійсними договори придбання та купівлі-продажу акцій Приватбанку під час його націоналізації у 2016 р.

Тут дуже важлива передісторія. Ця справа №910/17630/19 розглядається вже по другому колу. 12 червня 2020 р. той же Господарський суд Києва закрив його на підставі так званого “антиколомойського” закону, який був ухвалений у травні 2020 р. (нагадаємо, що ухвалення цього закону було однією з умов для поновлення співпраці України з МВФ.) Проте 28 липня 2020 р. Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляцію ТОВ “Реватіс” та скасував рішення Господарського суду Києва у цій справі. Кабмін та Приватбанк звернулися до Вищого касаційного суду у складі Верховного Суду — і той 27 жовтня 2020 р. залишив їхню скаргу без задоволення.

Таким чином, позиція апеляційної та касаційної інстанцій уже відома. Коломойський має шанси повернути собі Приватбанк разом із мільярдами гривень, які вклала в нього держава при докапіталізації, хоч би як дико звучав такий прогноз.

Звісно, є надія, що у ситуацію втрутиться Велика палата Верховного Суду. Але знову ж таки важливо те, що Коломойський реально націлився забрати Приватбанк, незважаючи на ті величезні проблеми, які він створить Україні, а отже, і Зеленському.

Складається враження, що Коломойський вирішив максимально збагатитися за рахунок України, наразі є така можливість. І його зовсім не зупиняє те, що наслідки будуть катастрофічними для рейтингу Зеленського та “слуг народу”.

Це може означати, що він поставив хрест на проекті “Зеленський” з тієї простої причини, що не вірить у його шанси повторити успіх на наступних президентських виборах.

Ну а про реакцію самого Зеленського не гадатимемо. Ми її побачимо за тими діями, які будуть (або не будуть) вжиті для того, щоб поламати плани олігарха.

MIXADV

цікаве