“Російська політика шантажу”: Польща прокоментували ціни на газ в Європі

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Росія проводить політику газового шантажу, яка спровокувала зростання цін на цей енергоресурс.

Про це він заявив напередодні зустрічі лідерів країн ЄС, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Найважливішою проблемою на сьогоднішньому саміті стане різке зростання цін на енергію. Зростання цін може значно знизити економічний ріст в Європі, це несе серйозну загрозу, як для людей, так і для підприємств. Ми вказуємо на дві основні причини – по-перше, це проведена Росією політика економічного і газового шантажу, яка дозволила їй швидше побудувати газопровід “Північний потік 2″, через що Європа стає більш залежною від Росії, по-друге, проблемою є спекуляції квотами на викиди СО2”, – сказав Моравецький.

Зростання світових цін на енергоносії і відповідна допомога європейському бізнесу і громадянам, а також ситуація з пандемією COVID-19 є серед головних тем порядку денного саміту ЄС, який відбувається в четвер і в п’ятницю в Брюсселі.

Нагадаємо, що ціни на газ у Європі, звідки імпортує газ і Україна, зараз знаходиться на історичних максимумах.

Вартість газових ф’ючерсів стабільно росте з середини серпня, а з кінця вересня це збільшення стало лавиноподібним. Свого піку ціна на газ досягла 6 жовтня, коли вартість однієї тисячі кубометрів наблизилась до 2000 доларів.

MIXADV

цікаве