Росіяни влаштували в Бабиному Яру якусь окультну маячню

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Скандал довкола відкриття меморіального комплексу на гроші росіян в Бабиному Яру продовжує набирати обертів. Офіційна церемонія, присвячена розстрілам у Бабиному Яру, відбулася 6 жовтня 2021 року.

Сербська художниця Марина Абрамович 5 жовтня провела перформанс біля своєї інсталяції “Кришталевої стіни плачу” у Києві, яку вона створила на замовлення Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, який є приватним проєктом на російскі гроші.  Заввишки вона три метри, у ширину — 40 метрів.

Поруч зі стіною є дивна інструкція, яка схожа на рекомендації з єзотеричних та оккультних практик,  в якій вказані рекомендації щодо того, як взаємодіяти з арт-об’єктом: необхідно встати перед стіною, притулившись головою, серцем і животом до кристалів, сформулювати питання і поміркувати над ним.

“К сожалению, мне очень хорошо известно, что иудаизм крайне отрицательно относится к оккультизму и эзотерическим практикам.

К сожалению, как раз нацисты очень любили рассуждать на такие темы и даже отрывали какие-то нелепые институты по исследованию магии, оккультизма и эзотерики.

К сожалению, современный неонацизм в ФРГ именно с подобным уклоном – так называемое конспирологическое мышление, очень часто опирается именно на эзотерические или оккультные практики. Это разговоры о какой-то “работе с объектом” – возле которого нужно медитировать или “дышать” по особому и тогда якобы можно почувствовать “энергию” объекта.

Как известно нормальным людям – камни не содержат никакой “духовной энергии” (тем более – энергетики), все такие разговоры и соображения чаще всего связаны с жульничеством, с магией и мистикой, в которую погружаются широкие массы когда жить становится очень трудно.

Установка таких инструкций и подобного объекта в Бабьем Яру закончится хуже чем Куренёвская трагедия в прошлом.

И самое главное – я не знаю, что с этой дикостью делать, вообще не знаю как теперь там быть. Тем более, что она “освящена” присутствием высоких политических лиц (из ФРГ и Израиля тоже), дежурных раввинов и украинского политикума.

“Контакт” с кристаллами или со Стеной безусловно приведет к еще более тяжелым психологическим последствиям для многих, чем даже советский памятник.”  – пише  Artur Fred.

Експерти вже давно попереджували, що співпраця з росіянами та Хржанновським, може привести до того, що на місті трагедії, створять такий собі хорор-діснейленд.

Ще у 2016 році культурна та наукова спільнота висловила невдоволення політикою уряду стосовно дозволу заснувати Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (МЦГБЯ) російськими бізнесменами, наближеними до Владміріа Путіна. Зокрема це Михайло ФрідманПавло Фукс та Герман Хан. Крім них фінансують зведення артоб’єктів Володимир Кличко, Святослав Вакарчук та Віктор Пінчук. На думку противніків цього проєкту,   передача контролю над втіленням меморіаду в руки іноземних( особливо причетних до Росії) інвесторів нівелює значення цього меморіалу в українському контексті.

Проти лобістів російького проєкту вже неодноразово висловлювалися представники український інтелектуальних кіл. 15 чернвя офіційно висловились з цього приводу Український Католицький Університет із закликом припинити неприпустиму співпрацю, також минулоріч колективну позицію озвучили українська культурна та наукова спільноти,. На сайті електронних петицій Київської міської ради збирають підписи щодо перенесення проєкту в державну площину, аби не віддавати формування української національної пам’яті у російські приватні руки. Рух опору капітуляції (об’єднання громадських організацій, активістів, науковців, що працюють над збереженням євроатлантичного курсу України) опублікували звернення на своїй фейсбук-сторінці, в якому порівнюють невтручання української влади у роботу російських підприємців над пам’яткою історичного значення з толеруванням внутрішньої гібридної війни в Україні. У вересні минулого року опублікували звернення українських євреїв, яке підписали більш ніж 160 представників громади.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве