Атака з Заходу

Польський уряд готує масштабні податкові пільги для українських трудових мігрантів і підприємців з метою їх інтеграції в Польщі
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Поки український уряд констатує проблему з гіпернавантаженням на Пенсійний Фонд, зітхаючи «мені сорокарічному на пенсію за нинішніх умов розраховувати не варто», наші сусіди на західному кордоні продовжують вирішувати свої проблеми за рахунок ресурсів української держави.

Українські трудові мігранти вже прислужились зростаючій польські економіці. А нині стало відомо, що Польський уряд вже готує масштабні податкові пільги для українських трудових мігрантів і підприємців.В основі проекту Програми Уряду Польщі «Польський Лад», передбачається, що трудові мігранти, серед яких велика частина українців, в перший рік після переїзду в Польщу будуть платити в два рази менше податків, ніж самі польські громадяни. Протягом наступних трьох років вони зможуть відняти 50 відсотків від податку, сплаченого за попередній рік. Тобто іноземець, який перенесе свою податкову резиденцію в Польщу, буде платити менший податок на прибуток повних чотири роки.

Податкова пільга також буде охоплювати мігрантів, які вперше приїдуть до Польщі. Вони також зможуть протягом чотирьох років платити податки на пільгових умовах. Пільга буде спрямована на осіб, які: перед переїздом до Польщі як мінімум три роки жили за кордоном і підтвердять це документально, а після переїзду в Польщу – будуть жити в ній повних чотири роки, будуть платити податки в Польщі від всіх можливих доходів: трудового договір або підприємницької діяльності.

У такий спосіб Польща хоче затримати у себе, в тому числі, і громадян України на більш тривалий термін.

Вже на початку осені Програма планується до прийняття.

Мінфін Польщі заявляє, що протягом чотирьох років держбюджет буде фінансувати цим людям внески в пенсійний фонд і страхування на випадок хвороби.

«Проектом зможуть скористатися як поляки, які живуть за кордоном і планують повернення на Батьківщину, так і іноземці. Це чергова, але не остання спроба привернути як працівників, так і підприємців з інших країн до інвестування і сплати податків у Польщі. За останні роки до Польщі приїхала рекордна кількість мігрантів, які вже внесли мільярди злотих внесків в ZUS (Управління соціального страхування Польщі). Велика частина з них – це українці. Іноземці, які приїжджають до Польщі, можуть в якійсь мірі поліпшити демографічну ситуацію, але не виправити несприятливі тенденції, пов’язані зі старінням суспільства. Щоб іноземці подолали негативні тенденції (все менше працюючих в порівнянні зі зростаючим числом пенсіонерів), за оцінками ZUS, до 2028 року їх число в системі повинно було б скласти більше 6 мільйонів. Тобто в найближчі роки уряд Польщі буде тільки збільшувати такі програми залучення трудових мігрантів з країн Східної Європи», – говорить власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген КИРИЧЕНКО.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА

MIXADV

цікаве