ЯБАЦЬКИ: Українські колабораціоністи на службі мінського диктатора

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

9 серпня, в річницю останніх президентських виборів у Білорусі, що стали початком найсерйознішої в новітній історії країни кризи, а також початку білоруських протестів США, Канада і Великобританія ввели нові жорсткі санкції проти Мінська.

 

Канадські та британські обмеження наблизилися до європейських секторальних санкцій. Лондон вдарив і по «давньому другові» Лукашенко, російському олігархові Михайлу Гуцерієву, у сім’ї якого є активи в Великобританії.

До недавніх обмежень проти значної частини білоруської нафтохімічної промисловості під удар потрапили найбільші експортери — «Білоруськалій» і тютюнова фабрика «Неман», наближені до Лукашенко бізнесмени і їх компанії-нафтотрейдери.Токсичними білоруські компанії стають не тільки в очах західних бізнесменів. Після потрапляння під санкції США НПЗ «Нафтан», навіть російські нафтові компанії відмовилися поставляти туди сировину. Навіть всеїдні компанії з Китаю цураються участі в білоруських проектах, що обіцяють хорошу прибутковість.Тобто Захід робить «режим Лукашенка» максимально токсичним.

На цьому тлі, Олександр Лукашенко провів восьмигодинну зустріч з представниками медіа, яку назвав «Великою розмовою». Сенс екстравагантного багатогодинного пропагандистського шоу, в дусі Aló Presidente покійного Уго Чавеса, полягав у наданні беззмінному диктатору чергової можливості висловитися.

Поговорити Олександр Лукашенко любить. Тому спецслужби і штатні цензори Батьки періодично ретельно відбирають аудиторію. Курує роботу дружина голови головного пропагандистського рупора — «Белтелерадіокомпанії» і за сумісництвом прес-секретарка президента Наталія Ейсмонт. За кордоном її звинувачують в причетності до серії злочинів, у тому числі до резонансного вбивства мінського дисидента Романа Бондаренко.

При цьому ризики неполіткоректної поведінки слухачів постійно зростають. Небажаних небайдужих громадян імітують «роялі в кущах» — співробітниці мінських «експертних» держустанов, пропагандисти і тому подібні перевірені кадри. Вони оголошують питання з «темника», на які Лукашенко видає заготовлені відповіді. Фанатикам і фоловерам Лукашенко дозволено все, їм прощається все — і непрофесіоналізм, і хамство. Саме їм дано зелене світло у ЗМІ. 9 серпня таких, як пропагандисти з репутацією жертв фейкових замахів Григорій Азаренок і Олег Гайдукевич, зібрали майже дві сотні. Тому участь українських медійників здивувала навіть звиклу до всього аудиторію. Йдеться про Макса Назарова (канал «НАШ») та Діану Панченко (канал «ПН»), які почали питання з критики режиму Зеленського. Панченко пригадала, що влада закрила канали кума Путина Віктора Медведчука. Макс Назаров пожалівся, що Президент України переписується з підозрюваною у вбивстві…

Після лиття помиїв на свою країну Назаров і Панченко оголосили питання з «темника» Наталії Ейсмонт, на які Лукашенко видавав заготовлені відповіді. Складалося навіть враження, що в адміністрації диктатора Білорусі українські колабораціоністи пройшли спецкурс «як підлещуватися і робити компліменти».

Питання Діани Панченко стосувалося того, що не подобається Лукашенку в діях України і де його «червоні лінії». У відповідь Олександр Лукашенко заявив про нібито причетність українських офіційних органів влади до перекидання зброї в Білорусь. Мало того, він попередив: «Ви дожартуєтеся до того, що я ризикну і переступлю кордон з Україною без зброї. І в мене буде не 40% українців, а мінімум 90%. І ми Україну повернемо. Не для того, щоб захопити, а щоб зробити Україну українською».

Відповідаючи на друге запитання медведчуківської пропагандистки Панченко, Олександр Лукашенко заперечив свою причетність до смерті Віталія Шишова: «Хто він такий для мене і для Білорусі взагалі? Ну добре, я президент, я міг би його не знати, але я впевнений, що в цьому залі тільки 3–4 людини його і знали. Він для нас був просто ніхто. Ну який божевільний візьме в Білорусі й піде його там вішати, ну хіба розбірки там якісь. Ну навіщо? Елементарно: ну повісили одного, завтра буде такий же інший. Всіх же не перевішаєш. Це дурість. Він перебував в Україні. Його підтримували спецслужби України. Ви ж знаєте, чим вони займалися. Він був на вашій території. Він повісився або його повісили на вашій території. Ви, будь ласка, займайтеся, і дайте нам відповіді: хто і як повісив громадянина Білорусі. Ми ж не нагнітали навколо цього ситуацію. Ні, а ваші високопосадовці одразу почали кивати на Білорусь. У нас вистачає і без Шишова, з ким треба розбиратися, але ми ні на кого поки що пальцем не показали». Після цього, Лукашенко запропонував Діані покататися з ним на тракторі.

Максу Назарову, в межах прес-конференції Наталія Ейсмонт дозволила безперервно розпитувати Лукашенка «узгодженими питаннями» майже півгодини. Назаров навіщось розповів, що «бандеровці, націоналісти — це не Україна». А ще прирівняв білоруську опозицію до «керівництва так званих республік». Тобто дискредитував реальних білоруських політиків та одночасно легітимізував російських бойовиків. Зараз в Білорусі проходить тотальна «зачистка» опозиції, чому відкрито радіють «ябацьки» (так себе називають фанати Лукашенко). А ось українські «ябацьки», взірця Назарова і Панченко, явище досить страхітне.

А ще Назаров дуже старанно працював на імідж Лукашенка. Наприклад, розповідав, що білоруський диктатор дуже «трепетно» ставиться до нашої держави, найпопулярніший іноземний політик в Україні (йому нібито симпатизують 40% українців), Лукашенко дуже добре сприймає молода аудиторія. Після питання Макса Назарова — чи не хоче диктатор допомогти Україні із миром (?!) — зал «ябатьків» встав і аплодував у відповідь на самопіар.

Білоруський диктатор не міг втриматися від такої кількості вихвалянь. Він сказав, що коли без зброї переступить кордон України, то в свою команду візьме Макса Назарова. У відповідь кращий мураєвський пропагандист Макс Назаров посміхнувся і подякував тирану-ментору. Він сказав, що Лукашенко, мовляв, мислить стратегічно. Потім раптово заявив, що у президента України не склалося з прес-секретарем-жінкою: «Про Зеленського і Мендель ходили чутки». Тому Лукашенку, у якого спікер чарівна жінка Наталія Ейсмонт, нібито можна тільки позаздрити.У відповідь диктатор порадив Назарову бути обережніше, тому що в залі сидить чоловік його прес-секретаря. У той же час знахабнілий журналіст запитав у голови «Белтелерадіокомпанії», чи не ревнує він випадково свою дружину, ще раз повторивши сальність: «Бо ви, напевно, знаєте про чутки, які були в Україні про Зеленського і Мендель».

У фіналі майже циркового номеру, після щедрої порції компліментів про те, як важливо для українців думка останнього диктатора Європи, Назаров запитав на чию сторону стане Лукашенко, якщо влада України заявить, що силою поверне Донбас.

Новоявлені «ябацьки», українські колабораціоністи повністю ублажили божевільного кровавого старця. Диктатор пообіцяв і навіть дав у прямому ефірі наказ відповідному чиновнику розглянути трансляцію українських каналів «Перший незалежний» і «НАШ» на білоруському телебаченні. Українська «п’ята колона» — медведчуківці і муравці, дуже природно виглядатимуть на фоні місцевих програм про Україну. Йдеться про нову лінію і якість інформаційного фронту проти України.

Слід зазначити, що у вересні відбудуться масштабні білоруско-російські навчання «Захід-2021». Тобто російські війська можуть напасти на Україну з території Білорусії. На відміну від відносно мирних навчань 2017 року зараз на військові маневри накладається конфлікт Мінська з сусідами і очевидна внутрішньополітична зацікавленість Лукашенка у постійній підтримці фронтової атмосфери. До того ж, вперше навколо Мінська і Києва виникла ситуація з реальним ризиком випадкових прикордонних збройних інцидентів не тому, що сторони планують нападати один на одного, а, по класиці теорії ігор, через очікування взаємних провокацій і трактування дії один одного в максимально ворожому ключі.

Одночасно, міграційна криза — головне мінне поле, на якому Лукашенко вдруге після історії з Протасевичем постає не просто порушником прав людини, але і й прямою загрозою європейській безпеці. 18 серпня 2021 року міністри внутрішніх справ ЄС зберуться на екстрене засідання з цього приводу. На цьому засіданні доцільно було б превентивно прийняти санкції проти ляльководів новоявлених «ябацьків» з каналів «Перший незалежний» і «Наш», лідера і претендента української «п’ятої колони» Віктора Медведчука та Євгена Мураєва. Тому що це вже «гаряче» питання нашої національної безпеки.

МишинОлексій Бєльский,
аналітик, для Newssky

MIXADV

цікаве