Bellingcat досліджує причетність військової розвідки РФ до пожеж на артскладах в Україні

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Група Bellingcat у найближчі місяці завершить розслідування причин пожеж і вибухів на складах боєприпасів в Україні. Розслідувачі перевіряють причетність до цих інцидентів військової розвідки Росії.

Про це заявив в ефірі телеканалу “Україна 24” розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

“Одне з розслідувань, яке ми вже майже рік робимо, – це щодо вибухів в Україні, які були на військових заводах (складах – ред.) боєприпасів. Ми поки розслідуємо можливість, що вони були результатом роботи тієї ж групи ГРУ (Росії – ред.), яка стоїть за вибухами на військових заводах у Чехії та Болгарії. Це одне з розслідувань, яке ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити. Поки є серйозна підозра, що остаточно це ще не можна довести”, – зазначив він.

За словами Грозєва, є й інші розслідування військових злочинів упродовж останніх 5 років:

“У нас є достатньо доказів, щоб їх публікувати, але вони не об’єднані якимось одним інцидентом. Це багато дрібних інцидентів, тому ми намагаємося знайти якусь форму, щоб їх показати”, – сказав він.

Як повідомлялося, упродовж останніх років в Україні сталася низка масштабних пожеж на складах боєприпасів – у Сватовому, Балаклії, Ічні та інших населених пунктах вогнем було знищено тисячі тонн снарядів.

Одна з наймасштабніших пожеж на військових складах сталася в Калинівці на Вінниччині 26 вересня 2017 року. Вибухи завдали величезних збитків, 30 тисяч людей були евакуйовані. Серед головних версій події називали ворожу диверсію.

Bellingcat – це сайт журналістських розслідувань, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел (OSINT). Bellingcat публікує результати розслідувань як професійних, так і громадянських журналістів щодо зон бойових дій, порушень прав людини, злочинів проти людства та злочинності.

Найрезонансніші розслідування Bellingcat стосуються участі Росії у війні на сході України, збиття на Донбасі малайзійського “Боїнга” MH17, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве