Чотириденний робочий тиждень може стати нормою – The Economist

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Досвід Ісландії показує, що кращий баланс між роботою та особистим життям не зменшує продуктивність праці.

Багато людей працювали понаднормово під час пандемії COVID-19. Згідно з одним дослідженням, в якому взяли участь понад 10 тисяч працівників технологічної компанії з Азії, загальна кількість відпрацьованих годин була на 30% вищою, ніж до пандемії, включаючи 18% роботи поза робочим графіком. Але це не призвело до збільшення продуктивності, пише The Economist.

Оскільки економіка відновлюється, а компанії хочуть взяти на роботу більше персоналу, працівники отримують потужніше «право голосу». Вимоги деяких працівників особливо амбітні. Ідея, яку давно підтримують профспілки та економісти, полягає в тому, що люди можуть працювати менше годин, не знижуючи загальної продуктивності.

Невже мрія про коротший робочий тиждень може стати реальністю? Цілком ймовірно, якщо ви живете в Ісландії. Нещодавно дослідники опублікували звіт про експеримент з чотириденним робочим тижнем, який проводився в період з 2015 по 2019 рік. У ньому брали участь майже три тисячі працівників. Їхній робочий час був скорочений, але заробітна плата залишилася незмінною, Згідно з висновками, загальна продуктивність праці не зменшилася на більшості робочих місць, а на деяких навіть покращилася. Наприклад, бухгалтерський відділ Рейк’явіка зафіксував 6,5% збільшення кількості рахунків, які він обробив під час періоду експерименту. Працівники повідомили, що почуваються менш напруженими та здоровими. Чоловіки навіть почали виконувати частку домашніх справ. Дослідження спонукало профспілки вимагати скорочення робочого часу, і роботодавці вже відреагували на це. 86% працівників Ісландії або перейшли на коротший час, або отримали право на це, хоча незрозуміло, скільки людей вирішили не робити цього.

П’ятиденний робочий тиждень – західна норма вже менше століття. Реформація закріпила неділю як «святий день» у Європі. Був період, коли робочий тиждень тривав шість днів, але п’ятиденний 40-годинний робочий тиждень став найбільш поширеним у  світі. Такі промисловці, як Генрі Форд, започаткували його на початку 20 століття. У Франції з 1936 року 40-годинний робочий тиждень став нормою згідно з законом. Америка прийняла Закон про справедливі трудові норми в 1938 році, який передбачав оплату понаднормових робіт для працівників, які працювали більше 44 годин на тиждень. Не кожна країна була такою швидкою: Комуністична партія Китаю дозволила працівникам перейти на п’ять робочих днів лише в 1995 році.

Все більше компаній почали розглядати ідею скорочення робочого тижня. Microsoft і Shake Shack – одні з компаній, які експериментували з чотириденним робочим тижнем протягом останніх років. Однак це створює проблеми. Для початку потрібно переглянути схеми роботи, щоб працівники ефективно використовували свій час. Для прикладу, в 2019 році компанія Microsoft в Японії скоротила кількість робочих зустрічей та заохотила розширення співпраці в Інтернеті. Продуктивність працівників зросла.

Але слід також враховувати перспективу роздратованих клієнтів. Одним із рішень може бути розподіл різних вихідних між різними працівниками, щоб хтось завжди був на місці. Пандемія вже продемонструвала, що можливі нові способи роботи. Для багатьох працівників ідея чотириденного робочого тижня почала здаватися більш прийнятною, ніж 18 місяців тому, резюмує видання.

Вчені підвели підсумок експериментів з чотириденним робочим тижнем, який проводили в Ісландії з 2015 по 2019 рік. У дослідженні взяли участь 2500 ісландців, що складає приблизно 1% від населення країни.

Працівники, які взяли участь в дослідженні, працювали по 35-36 годин на тиждень. За даними Асоціації за стійку демократію, стан цих працівників «покращився за рядом показників». Так, вони краще справлялися зі стресом, були менш схильні до вигоряння, зміцнилося їхнє здоров’я. Крім того, покращився баланс роботи та особистого життя.

У лютому стало відомо, що Іспанія прийняла експериментальний план по переходу на чотириденний робочий тиждень. В рамках пілотного проєкту робочий тиждень скоротять до 32 годин.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве