Глава держаудітслужби Пліс: “Укргазвидобування” газ виробляє дешево і продає дорого. На перевірку нас не пускають. Виглядає як рейдерське захоплення держвласності

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Геннадій Пліс

В “Нафтогаз” Держаудітслужбу не пускали через те, що керівництво компанії не змогло забезпечити належний і ефективний контроль за фінансовою дисципліною.

Глава Державної аудиторської служби України Геннадій Пліс в інтерв’ю виданню “ГОРДОН” розповів чому аудитори не можуть перевірити структури групи “Нафтогаз “.

– Ви проводили перевірку в “Нафтогазі”. Ми, споживачі, бачимо лише тарифи, формування яких нам не дуже зрозуміло. А які проблеми в сфері енергетики побачили співробітники Госаудітслужби?

– Нагадаю, що нашу службу в “Нафтогаз” пустили не відразу. І зрозуміло чому. В першу чергу через те, що керівництво компанії не змогло забезпечити належний і ефективний контроль за фінансовою дисципліною.

Ревізори також встановили резерв наповнення державного бюджету в частині сплати дивідендів в обсязі 75 млрд грн. І сума відрахувань могла бути більше, якби діяла ефективна система сплати дивідендів. Пояснити чому?

Читайте:  «Нафтогаз» значно збільшив чисельність і оплату праці свого апарату управління

Усередині компанії дві підструктури: одна – суперприбуткова, а друга – збиткова. Держпідприємства повинні направляти 90% прибутків до державної скарбниці. Отже, збиткове підприємство нічого не платить до бюджету, а прибуткове – перераховує гроші. І яке прийняв рішення менеджмент? Все геніальне просто: скласти прибуток і збитки, консолідувати звітність і нічого не платити. Прибуток прибуткового підприємства перекривається збитками збиткового підприємства, в цілому виходить нуль – платити в бюджет нічого. Питання: чому держава повинна відповідати за діяльність збиткового підприємства?

– Це законно?

– Тут немає прямого порушення закону, але це неефективно для держави. Рішення менеджменту дозволяло залишати гроші в групі і не платити в бюджет. Держскарбниця втрачала кошти. Наглядова рада “Нафтогазу” могла прийняти таке рішення, але я підкреслю: йдеться не про комерційну компанію, а про держпідприємство.

Читайте:  Коболєв та його подільники з Нафтогазу отримували мільйони доларів в збитковому 2020 році

Наступне питання – ціноутворення. Ми з вами знаємо, що існує така структура – “Укргазвидобування“, де газ виробляється дуже дешево, а продається дуже дорого. І ми не можемо зрозуміти, що там відбувається, тому що нас туди не пускають, хоча у нас є завдання забезпечити перевірку цього напрямку.

Ми подали проект постанови, щоб зобов’язати “Нафтогаз” забезпечити нам доступ на об’єкт. Вдалося це записати в пріоритетні завдання уряду. На виконання цього кроку уряду Мінекономіки подало документ, за яким “Укргазвидобування”, “Укрнафта” та інші підприємства, де 100% держвласності, повинні надати можливість проводити перевірки.

Результати перевірок, проведених у 2020 році ревізорами Державної аудиторської служби:

    • “Нафтогаз” – 224 млрд грн порушень, 150 млрд грн – втрати;
    • “Укртрансгаз” – 203 млрд грн порушень, 193 млн грн – втрати;
    • “Укргідроенерго” – 7 млрд грн порушень, 3 млрд грн – втрати;
    • “Укрзалізниця” – 11,8 млрд грн порушень, 372 млн грн – втрати;
    • Державна митна служба та 10 територіальних митниць – 6 млрд грн порушень, 259 млн грн – втрати;
    • Державна фіскальна служба – 5,8 млрд грн порушень, 60 млн – втрати.

– Після заміни керівника компанії ситуація змінилася?

– Від нового керівника немає протидії, він готовий надати нам доступ, але є ще наглядова рада, яка, можливо, не має спільного бачення з новим керівництвом. На сьогодні у нас все ще немає узгодження про перевірку “Нафтогазу”. Я бачу готовність Юрія Вітренка, але не розумію позицію наглядової ради. Раніше ще була окрема точка зору Мінекономіки, але після заміни міністра сподіваємося і на іншу позицію відомства. Поки це не допомагає нам просунутися і зрозуміти, що ж відбувається на підприємстві і наскільки ефективно використовуються держресурси.

Читайте:  Ігор Уманський про Нафтогаз: Монопольні ігри, недоплати податків і непотрібні євробонди на $1 млрд

Моя особиста думка така: “Укргазвидобування” – чи не найбільший платник податків в Україні. Якщо когось і треба перевіряти, то саме його. Помилка навіть в 10% на цьому підприємстві обійдеться державі в десятки мільярдів надходжень. Або десятки мільярдів переплати за газ для населення. Це соціально чутливе питання. Чому держава не може перевірити, як розпоряджаються її власністю, мені абсолютно не зрозуміло. Поки це виглядає як рейдерське захоплення держвласності.

https://efront.in.ua/glava-derzhauditsluzhby-plys-ukrgazvydobuvannya-gaz-vyroblyaye-deshevo-i-prodaye-dorogo-na-perevirku-nas-ne-puskayut-vyglyadaye-yak-rejderske-zahoplennya-derzhvlasnosti/

MIXADV

цікаве