Конфлікт поколінь: про що нагадують колишні історичні цінності у Кропивницькому

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

unnamedУ Кропивницькому триває декомунізація. Протягом останнього тижня два знаки, які ще зовсім недавно нагадували про історичне минуле обласного центру, були демонтовані. При цьому не обійшлося й без негативу.

Так, днями невідомі вибірково зрізали букви зі стели на в’їзді у Кропивницький таким чином, що залишилися лише “Кіров гад”. Це змусило владу міста прибрати залишки літер і нарешті позбутися незрозумілої для багатьох приїжджих ознаки міста, яке вже кілька років має іншу назву.

172704411 2915210578768330 3119635386136588021 n

Другим осередком збурення громадської думки виявився пам’ятний знак біля обласної друкарні.

Та якщо із колишньої назвою Кропивницького КП «Універсал» швидко впорався, то навколо пам’ятного знаку воїнам-захисникам Другої світової війни розгорнулася чимала дискусія.

Частина громади взагалі не зрозуміла, що  сталося: чому мармурова брила, яка багато років була місцем вшанування військових, раптом змінила своє місце розташування.

172662176 280733080192215 2583914848459349718 n

Згодом з’ясувалося, що знак був демонтований, бо він заважає роботам зі встановлення на цьому місці нового пам’ятника прикордонникам.

За словами регіонального представника ГО «Українська Спілка прикордонників» Станіслава Сафронова, на місці знятого пам’ятного знака четвертого серпня відкриють бронзовий пам’ятник прикордонникам – до 80-річчя оборони нинішнього Кропивницького. Там же спорудять меморіальну стелу з прізвищами загиблих прикордонників з міста й області: чотирнадцятьох полеглих в Афганістані і п’ятьох – у зоні проведення АТО на сході України.

Відповідний дозвіл ГО отримало у 2012 році. Інформація має підтвердження на сайті elisavetgrad-city@i.ua, де  за словами автора електронного видання, зібрані пам’ятки міста 1754-2021 років.

15 5

«У квітні 2012 року було розглянуто звернення громадської організації “Спілка воїнів запасу прикордонних військ “Кордон” про встановлення пам’ятника прикордонникам ( більше офіційна назва – пам’ятник «Прикордонникам усіх поколінь» ) у Сквері прикордонників на розі вулиць 50 роки жовтня і Глінки з благоустроєм прилеглої території. Виконком міської ради на своєму засіданні вирішив надати дозвіл на встановлення відповідного пам’ятника на зазначеній території».

У кінці червня – на початку липня 2013 року з’явилася мармурова табличка, на якій написано: «На цьому місці буде споруджено пам’ятник і меморіал прикордонникам».

Сафронов додав, що пам’ятний знак воїнам Другої світової війни був встановлений незаконно і його не внесено до жодного історичного реєстру, тому демонтаж не потребував офіційних документів (хоча на зазначеному вище сайті цей пам’ятний знак раніше був у загальному переліку).

15 3

«Гранітний пам’ятний знак присвячений воїнам-захисникам, які вели бої з оборони міста у Великій Вітчизняній війні. Пам’ятний знак виконаний у вигляді гранітної стели, де на відполірованої лицьовій стороні можна прочитати такий напис: «У цьому районі 4 серпня 1941 року вели бої по обороні Кіровограда від фашистських загарбників воїни 79-ого Ізмаїльського прикордонного загону та місцеві ополченці. З повітря ворога атакували льотчики 4-ого авіаційного корпусу. Вічна слава і пам’ять захисникам міста!».

Пан Станіслав також зазначає, що ця інформації не відповідає дійсності: згідно з архівними документами ще 1 серпня 1941 року авіатори кинули місто і втекли по маршруту Куцівка-Кривий Ріг.

Зважаючи на усю «правдивість» радянської пропаганди, можливо, якась дезінформація й існує. Але відштовхуючись від слів самого Сафронова, під час захисту Кіровограда у 1941 році в місті не перебували авіатори. А як тоді щодо Ізмаїльського прикордонного загону та ополченців? Адже новий пам’ятник вшановуватиме лише прикордонників, які загинули під час бойових дій в Афганістані та у зоні АТО.

Так, Друга світова війна таїть у собі багато незрозумілого та суперечок. Але в історії України та самого Кропивницького вона була. І були захисники, які боронили мешканців обласного центру. І нові покоління повинні знати про це.

P.S. Було б набагато менше запитань, аби відповідальні  за реконструкцію скверу особи окрім таблички про майбутнє спорудження меморіалу встановили б поруч схему проєкту комплексу із зазначенням початку і закінчення виконання робіт та схемою будівництва, як це було, наприклад, при реконструкції ЦНАПу та інших оновлених об’єктах.

Наталія ПЕЛЕХАТА

MIXADV

цікаве