Міністру культури і інформаційної політики О.В.Ткаченку

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Навколо стародавньої ікони  Миколая Чудотворця не стихають дипломатичні  війни. 

Голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік  зухвало знущається над українськими дипломатами і відверто  нехтує міжнародними законами та відкрито заявляє, що може віддати скандальну ікону Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.

Йдеться про старовинний образ Миколая Чудотворця, який Додік 14 грудня минулого року подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову. Тоді голова Президії БіГ зазначив, що іконі вже 300 років і що вона була знайдена в Луганську. ЗМІ оприлюднили фотографію ікони, на якій можна було побачити печатку Радянської України.
Після скандалу МЗС РФ повернув подарунок до БіГ.


Як повідомляє   Балканський оглядач , в інтерв’ю агенції Срна 14 січня Додік заявив: “Якщо Україна докаже, що почала шукати ікону до дати, коли я провів зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я передам її їм”.
За його словами, він досі так і не отримав відповіді від України щодо того, чи шукає вона ікону, а також не було надано жодних даних про ікону. “Україна її не шукає”, – вважає Додік. “Є заява Агенції з координації діяльності поліцейських органів БіГ, яка відповідає за співпрацю з Інтерполом, що Інтерпол не має інформації про пошук ікони”, – заявив він.

29 грудня 2020 року головний редактор  журналу «Музеї України»  звернувся до Міністерства закордонних справ України з проханням щодо здійснення необхідних дипломатичних заходів з метою повернення предметів культурної спадщини до України. У відповідь на звернення,  04.01.2021 року  МЗС повідомило заявника, що  розшук та повернення культурних цінностей здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей.

Відповідно п.1 Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України (надалі МКІП), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 16 жовтня 2019 р. № 885,  МКІП є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей – отже, за вирішення питання щодо повернення Ікони відповідає МКІП.

Звертаємось до міністра МКІП Олесандра Ткаченка з відкритим листом щодо розслідування ситуації навколо ікони.

Журнал “Музеї України”

Відкритий лист до Олександра Ткаченка щодо повернення ікони Миколая Чудотворця

Міністру культури і інформаційної політики О.В.Ткаченку

Шановний Олександре Владиславовичу!

Нагадуємо, що 14 грудня минулого року  Голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову  300-річну  ікону  Миколая Чудотворця ( надалі –Ікона). З повідомлень ЗМІ стало відомо, що на Іконі стоїть печатка, яка засвідчує належність її Радянській Україні.

Посольство України в Боснії і Герцеговині негайно заявило про необхідність повернути предмет культурної спадщини до України і МЗС РФ повернув спірну ікону Посольству Боснії і Герцеговини у Москві із супровідним листом, в якому наголошувалося на необхідності повернення подарунка та проведення Інтерполом розслідування щодо походження цієї Ікони.

29 грудня 2020 року головний редактор  журналу «Музеї України»   звернувся до Міністерства закордонних справ України з проханням щодо здійснення необхідних дипломатичних заходів з метою повернення предметів культурної спадщини до України. У відповідь на звернення,  04.01.2021 року  МЗС повідомило заявника, що  розшук та повернення культурних цінностей здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей.

Відповідно п.1 Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України (надалі МКІП), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 16 жовтня 2019 р. № 885,  МКІП є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей – отже, за вирішення питання щодо повернення Ікони відповідає МКІП.

Шановний пане Міністре! Хочемо ще раз  звернути Вашу увагу до міжнародного скандалу навколо даної ситуації й звертаємося з проханням дати доручення відповідним структурним підрозділам Міністерства провести комплексне розслідування стосовно того, яким чином дана Ікона була вивезена за кордони нашої держави, з якого саме музею/заповідника вона походить і на якій підставі була вилучена з музейного фонду України (адже печатка, яка стоїть на Іконі є доказом, що вона належала саме до українського музейного фонду), а також визначити шляхи подальшого повернення Ікони в Україну.

За результатами даного розслідування, просимо офіційно завернутися до МЗС України з метою використання дипломатичних каналів з метою повернення вищезгаданої Ікони в Україну.

Редактор журналу “Музеї України”                                             Віктор Тригуб

MIXADV

цікаве