Мая Санду — новий президент Молдови. Що про неї відомо

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

На президентських виборах у Молдові перемогла прозахідна кандидатка, колишня прем’єрка країни Мая Санду.

За даними підрахунку 99% протоколів, Санду отримує 57% голосів, а її опонент, проросійський чинний президент Ігор Додон – близько 43%, пише «Радіо Свобода».

Явка на виборах склала понад 52%, майже на 10% більше, ніж у першому турі.

Хто така Мая Санду?

Санду очолює партію «Дія та Солідарність» (Partidul «Acțiune și Solidaritate» ). З 2012 по 2015 рік була міністеркою освіти Республіки Молдова. Була членом парламенту.

А до того, з 2010 по 2012 рік, працювали радницею виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні.

Мая Санду вже була кандидаткою у президенти Молдови — у 2016 році вона увішла до другого туру, де її опонентом був проросійський політ Ігор Додон. Тоді Санду програла Додону — 48% і 52% голосів відповідно.

На парламентських виборах 2019 року Санду разом зі своїм созником Андреєм Нестасе сформували виборчий блок ACUM (Вперед) і отримали 26 з 101 місць в парламенті Молдови. Тоді жодна з партій не отримала більшість, і переговори про створення коаліції затягнулися.

І лише в останній день перед розпуском, 8 червня 2019 року Блок ACUM і партія соціалістів Ігоря Додона утворили коаліцію, а Мая Санду була обрана прем’єр-міністеркою Молдови в складі коаліційного уряду.

При Маї Санду Молдова почала робити кроки в бік Європейського Союзу, оскільки Санду має проєвропейську позицію. Майя Санду була відсторонена від посади прем’єр-міністра 12 листопада 2019 роки після вотуму недовіри.

Байден, Зеленський і Путін: як зміниться політика США

Санду і Україна

11 липня 2019 року в статусі прем’єр-міністра Молдови Мая Санду зустрілася в Києві з президентом України, розпочавши свою промову українською мовою.

Мая Санду під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві // Фото: president.gov.ua

«Мені приємно бути в столиці європейської держави, яка продемонструвала стільки відваги, сили та стійкості у боротьбі за свободу і незалежність. Ми у Модові повністю підтримуємо територіальну цілісність України, і я відчуваю любов, повагу та шану до українців, які пожертвували своїм життям, щоб захистити свою країну, її суверенітет і майбутнє, як європейської держави», — заявила Санду українською мовою.

На відміну від свого опонента і нині чинного президента Молдови, Мая Санду, вона не раз публічно підтримувала територіальну цілісність України.

У нещодавньому інтерв’ю Дмитру Гордону вона заявила:

«Я завжди говорила, що поважаю територіальну цілісність України. І я вважаю, що тільки так можна побудувати хороші відносини. І ще я вважаю, що Молдова і Україна знаходяться в одній геополітичної зв’язці. І для нас дуже важливо, що Україна поставила за мету, завдання для того, щоб бути ближче до Європейського союзу. Для нас це дуже важливо, і ми сподіваємося, що ви продовжите йти цим шляхом. Тому що тоді і ми зможемо піти по шляху зближення з Європейським союзом».

Президент України Володимир Зеленський вже привітав Санду з перемогою.

«Почав ранок з гарної телефонної розмови з Маєю Санду. Привітав її з перемогою на виборах Президента Молдови. Упевнений у подальшому зміцненні відносин між Україною та Молдовою і європейській інтеграції наших народів. З нетерпінням очікую на візит колеги до Києва», — написав Зеленський в Twitter.

MIXADV

цікаве