Інтернет асоціація України просить відкликати два законопроєкти

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

 

Інтернет асоціація України (ІнАУ) направила листи до профільних парламентських комітетів із закликом відкликати два законопроєкти, які, на думку фахівців, створюють нові загрози кібербезпеці.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні ІнАУ у Фейсбуці.

“В парламенті зареєстровані законопроєкти №4003 (“Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення ефективності протидії кібератакам” – ред.) та 4004 (“Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та використання електронних доказів” – ред.), які під гаслами боротьби з кіберзлочинністю та кібератаками закладають механізми монополізації ринку та створюють нові загрози кібербезпеці держави”, – йдеться у повідомленні.

В Асоціації вважають, що за своїм змістом ці законодавчі новації жодним чином не сприятимуть протидії кіберзлочинності.

“Фактично, це створення чергового механізму негативного управління операторами, провайдерами телекомунікацій, втручання в їх господарську діяльність, як це іноді відбувається, коли правоохоронні органи, ігноруючи положення кримінального процесуального законодавства, вилучають телекомунікаційне обладнання”, – зазначають в ІнАУ.

На думку експертів, результатом прийняття цих документів стане “не лише посилення репресивного механізму в інтернеті, а й значне підвищення вартості телекомунікаційних послуг”. “Адже придбання операторами за власний кошт обладнання для потреб силовиків для здійснення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих дій витримають лише монополісти сфери телекому. Вони не лише перекладуть на споживачів вартість поліцейського обладнання, але й сповна скористаються «перевагами» від знищення конкурентів з малого та середнього бізнесу”, – вважають в ІнАУ.

Інтернет асоціація України закликає парламентаріїв “відкликати новації, які під гаслами боротьби з кіберзлочинністю та кібератаками знищують цивілізований український телеком-ринок”, а натомість імплементувати в українське законодавство європейську (Будапештську) Конвенцію про кіберзлочинність.

MIXADV

цікаве