Україна жорстко реагуватиме на спроби зловживання відкритістю її кордонів спецслужбами Білорусі чи РФ – Кулеба

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba attends a news conference with his German counterpart Heiko Maas after discussing bilateral and international issues, in Berlin, Germany, June 2, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch/Pool

 Кордон України відкритий для громадян Білорусі, проте Українська держава жорстко реагуватиме на будь-які спроби зловживання її відкритістю білоруськими чи російськими спеціальними службами, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Що стосується того, що сталося вчора. У нас є серйозні причини вважати, що ці люди не в’їхали в Україну добровільно, дипломатично висловлюючись. Я зробив дуже чітку заяву вчора, кажучи, що, попри те, що кордон України вільний і відкритий для громадян Білорусі, ми жорстко реагуватимемо на будь-які спроби зловживання відкритістю України білоруськими чи російськими спеціальними службами”, – сказав Кулеба на спільній з главою МЗС Португалії прес-конференції в Лісабоні в середу.

Глава МЗС наголосив, що оскільки в Білорусі розгорталася криза, для України стало ясно, що “ми маємо простягнути руку допомоги народу Білорусі”.

“І тому, незважаючи на той факт, що Україна обмежила в’їзд для іноземців в Україну на вересень, ми виключили громадян Білорусі з цих обмежень. Ми розуміємо, що вільна міграція під час кризи також приносить деякі ризики, але ми вважаємо, що зараз важливіше підтримати народ Білорусі, тих, хто залишає країну у зв’язку з репресіями, порушенням прав людини”, – пояснив він.

Міністр зазначив, що для України будь-яке посилення позицій РФ у Білорусі є загрозою національній безпеці. “Для України будь-яке посилення позицій Росії в Білорусі є загрозою національній безпеці України. Україна зацікавлена в незалежній, суверенній Білорусі, де демократія та ринкова економіка процвітають. І ми глибоко шкодуватимемо, якщо в процесі цієї кризи ситуація в Білорусі зміниться на гірше”, – додав Кулеба.

У понеділок член президії Координаційної ради Марія Колесникова, прес-секретар Антон Родненков і виконавчий секретар ради Іван Кравцов перестали виходити на зв’язок.

Державна прикордонна служба України підтвердила в’їзд до країни Антона Родненкова та Івана Кравцова. Марія Колесникова на український пункт пропуску не прибувала.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що виїзд Родненкова і Кравцова з Білорусі був “насильницьким видворенням”, а Колесникова “вдалась до дій із запобігання її переміщенню через кордон”.

Як повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” інформоване джерело, Колесникова не перетнула кордон України, оскільки під час спроби її насильницького вивезення з території Білорусі вона порвала свій паспорт. Пізніше цю інформацію підтвердили її соратники.

MIXADV

цікаве