ЦВК закликала Верховну Раду усунути проблеми майбутніх місцевих виборів

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

На думку ЦВК, скорочення кількості районів в Україні може спровокувати значні труднощі на виборах.

 Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради із закликом на законодавчому рівні забезпечити належне проведення місцевих виборів 25 жовтня. Про це повідомляється на сайті ЦВК.

Зокрема, на думку ЦВК, проблемним є проект постанови про скорочення кількості районів в Україні з 490 до 129. В комісії вважають, що укрупнення районів істотно вплине на здійснення окремих виборчих процедур. Наприклад, до складу низки новоутворених районів увійдуть понад 700 виборчих дільниць, а отже відповідні районні виборчі комісії повинні будуть забезпечувати як утворення відповідної кількості дільничних комісій, так і адміністрування виборчого процесу на них.

Таке навантаження, на переконання Центрвиборчкому, створює серйозні ризики щодо належної організації виборчого процесу та потребує відповідного корегування виборчого законодавства.

Крім того, вважають у ЦВК, розсинхронізованість прийняття рішення про зміни адміністративно-територіального устрою та внесення змін до Виборчого кодексу можуть спричинити нові прогалини у правовому регулюванні, створити невиправдані складнощі та призвести до непрогнозованих результатів.

Також, наголошують в комісії, зволікання із прийняттям законопроекту про зміни до виборчого законодавства та набранням ним чинності може призвести до неможливості вчинення окремих процедур, спрямованих на підготовку до місцевих виборів 25 жовтня. Адже, наприклад, відповідно до положень указаного законопроекту подання кандидатур до Центральної виборчої комісії для формування відповідних територіальних виборчих комісій триватиме з 26 липня до 5 серпня 2020 року.

Крім того, звертають увагу в ЦВК, в разі неприйняття рішення про утворення нових районів украй необхідно буде вносити корективи, зокрема, до виборчого законодавства, оскільки за рішенням уряду окремі новоутворені громади належать за діючим адміністративно-територіальним устроєм до різних районів, що спричинить значні проблеми стосовно проведення виборів у районні ради, оскільки організаційно неможливо буде віднести територію таких громад до конкретного району.

Це зумовить невизначеність щодо утворення округів, організації голосування, транспортування виборчої документації, встановлення підсумків та результатів голосування в таких громадах і районах.

Нагадаємо, що Верховна Рада України на засіданні 15 липня проголосувала за проект постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році на 25 жовтня. Вибори призначаються в усі місцеві ради, а не тільки в обласні ради та Київ, як було в першій редакції постанови.

Натомість проект постанови № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів» зняли з порядку денного.

MIXADV

цікаве