Комітет Ради рекомендує встановити пропорційну виборчу систему в громадах від 10 тисяч виборців

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

KIEV, UKRAINE - 2019/12/12: Peoples deputies during a meeting of the Verkhovna Rada of Ukraine that adopted a law on the extension of the status of Donbass. (Photo by Maksym Polishchuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Фото Getty Images

Комітет Ради рекомендує встановити пропорційну виборчу систему в громадах від 10 тисяч виборців. Проте комітет проголосував за поправку з перевагою всього в один голос.

Про це заявив глава профільного підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін, передає zn.ua.

За його словами, у залі буде жорстка дискусія з цього приводу.

“Фракція “Голос” наполягає на старій нормі 90 тисяч, Всеукраїнська асоціація громад — на 50 тисячах, але як компроміс їх, звісно ж, влаштує поріг 35 тисяч. Парламент розділився майже навпіл. Однак якщо депутати все-таки приймуть рішення опуститися до 10 тисяч, то ми ризикуємо загнати території в глибоку й зайву політичну полеміку. До того ж не слід забувати про наявність медійно потужних проросійських проєктів тощо. Ми просто ще більше розхитаємо країну”, – говорить він.

Безгін стверджує, що усередині фракції йде демократичний процес обговорення поправок до Виборчого кодексу.

“Якщо ми плануємо розвивати партії, будувати мережі й займатися ідеологією, то стратегічно — я за партизацію. І, відповідно, проти збереження 90-тисячного бар’єру для мажоритарної системи. Це абсолютно штучна норма, яка колись базувалася на кількості населення Ужгорода як найменшого обласного центру. Але це вже давно неактуальне. Ужгород де-факто втратив статус єдиного центру тяжіння на Закарпатті, поступившись Мукачеву, яке швидко й потужно економічно розвивається.

Тому, поглиблюючи партійну присутність у громадах, логічно знизити планку до населених пунктів із кількістю виборців 35 тисяч, по суті зберігши самовисування для сільської території. Говорити ж про ідеологію та умовну боротьбу капіталізму й соціалізму на рівні сільських громад із населенням 10 тисяч — це фарс. Тоді як там немає шляхів і освітлення”, – каже він.

Він зазначив, що такий підхід нелогічний і для самої партії влади.

“Ну припустімо, що всі еліти на місцях завтра перефарбуються. Але якої вони якості? І чи допомагає це будувати справжні інституції і країну?”, – питає Безгін.

MIXADV

цікаве