Коли кіровоградцям платитимуть за сміття: Здійсненні і нездійсненні плани ТОВ “Екостайл”

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

Як повідомляв DOZOR, ТОВ “Екостайл” подало до міськради розрахунки нових тарифів на вивезення твердих побутових відходів. Сміття має подорожчати на 10-14%. Керівництво підприємства запевняє громадськість, що підвищення тарифів – це єдина можливість працювати беззбитково. Мовляв, підвищились ціни на пальне, запчастини, зріс розмір зарплат працівників та податків. Щоразу перед затвердженням нових тарифів представники “Екостайлу” презентують грандіозні наміри щодо підвищення якості послуг та підвищення прибутковості підприємства. Утім, роки минають, а більшість з обіцяного так і залишається нереалізованим. Тим часом у сусідніх європейських країнах за зібране в роздільну тару сміття людям платять реальні гроші. Коли ж таке станеться у нас?
За словами заступника директора ТОВ “Екостайл” Тетяни Мартовіцької, нові тарифи відповідають теперішнім цінам на ринку палива та запчастин. Якщо ціни ще зростуть, це потягне за собою збільшення тарифу.
“Той тариф, який був запроваджений у березні 2017 року, дозволив нам погасити взяті раніше кредити і вийти лише на нульову рентабельність. Якщо станеться ще один стрибок цін, підприємство цього вже не витримає. Нові тарифи дозволять нашому підприємству працювати ще один рік. Собівартість послуг з вивезення сміття розраховується лише на рік. Але при суттєвій зміні собівартості існує процедура коригування тарифу. Оскільки економіка України дуже нестабільна, ніхто не може гарантувати того, що тариф цілий рік протримається без змін”, – попереджає Мартовіцька.

Тетяна Мартовіцька
заступник директора ТОВ “Екостайл”
Заступник міського голови Олександр Мосін повідомив, що розрахунки щодо підвищення тарифів на вивезення сміття поки що вивчають.
“Потім під час співбесіди відбудеться обговорення наданих складових витрат для їх можливого зменшення. Керівництво “Екостайлу” стверджує, що введення нових тарифів не встигає за цінами на пальне та запчастини. Ми теж бачимо, що вартість пального та інші витрати зросли і це впливає на збільшення тарифів”, – зазначив Мосін.
Нагадаємо, у лютому 2016 року головне управління ЖКГ міськради провело конкурс на вивезення побутових відходів в Кіровограді. Оскільки обирати було майже ні з кого, ТОВ “Екостайл” виграло цей конкурс і тепер має право п’ять років вивозити сміття та захоронювати його на міському сміттєзвалищі. Більшість керівників ЖЕО кажуть, що “Екостайл” вчасно вивозить сміття з контейнерних майданчиків багатоповерхівок. Однак в обслуговуванні приватного сектору постійно виникають проблеми, що з’ясовується під час нарад за участю голів районів та голів квартальних комітетів.

Певні зрушення на краще в роботі головного прибиральника міського сміття є. І все ж його діяльність періодично лихоманить. Так, у травні минулого року під час страйку працівників “Екостайлу” внаслідок тримісячної заборгованості по зарплаті в Кіровограді швидко виросли кипи сміття. Врешті-решт пришвидшене (за сприяння влади) погашення наявних боргів з боку споживачів послуг дозволило ліквідувати загрозу для санітарного стану міста…

Довіряй, але перевіряй
У квітні 2016 року на підприємстві нарешті почала працювати сортувальна лінія. Там сортують близько 120 тонн сміття на добу. На вторинну переробку відбирають пляшки, поліетилен, пластик, скло, метал, папір. Всім відомо, що реалізація вторинної сировини є дуже вигідною справою. Економічна рентабельність такої діяльності є однією з найвищих і досягає аж 50%. Кошти від реалізації вторсировини мали б з лихвою перекрити зростання виробничих витрат. Тому що вартість продажу цінних компонентів сміття теж зростає. Але в розрахунки сміттєвого тарифу чомусь не включили доходи від реалізації відсортованого сміття.
“Законодавство передбачило, що сортування відходів має теж відображатися у розрахунку тарифів. Але коли ми починали сортувати відходи, ми неодноразово наголошували, що така робота зараз не є прибутковою. Оскільки сортування не приносить прибутків, то внесення цієї діяльності у розрахунок тарифів лише призведе до збільшення розміру тарифу. Сортування сміття є збитковим тому, що на сміттєвих контейнерних майданчиках сміття сортують ще до того, як воно потрапляє на сортувальну лінію. Саме це заважає нам включити цей пункт у розрахунок”, – запевняє Тетяна Мартовіцька.
Утім, рік тому Мартовіцька повідомляла про наявність на території міського сміттєзвалища ділянок виробництва з відсортованого сміття біогумусу та будівельних матеріалів. Доходи від реалізації цієї продукції теж мали б вливати на зменшення розміру сміттєвого тарифу, але в розрахунках вартості послуг підприємства така діяльність відсутня.
“Поки що у нас існують маленькі ділянки з виробництва біогумусу та будматеріалів, де ми відпрацьовуємо цю технологію. Для того, щоб така діяльність перейшла у стадію виробництва, потрібні інвестиції. Ми зараз шукаємо інвесторів, аби значно збільшити обсяги цієї роботи. Лише тоді ці проекти стануть сферою виробничої діяльності. Коли знайдемо інвесторів, тоді й можна буде включати цю діяльність у розрахунок тарифу”, – пояснила керівниця.
Приблизно теж саме Мартовіцька казала й рік тому. Виходить, за рік ні в сортуванні сміття, ні у виробництві з нього продукції нічого не змінилося? А може громадськість просто вводять в оману і запевнення керівництва про нульову рентабельність підприємства не відповідають дійсності? Оскільки всі знають, що здійснювати неприбуткову підприємницьку діяльність немає ніякого сенсу. Якщо бізнес збитковий, його намагаються якомога швидше позбутися, а не тримаються за нього зубами. Звісно, міськрада перед затвердженням сміттєвих тарифів мала б перевірити доходність усіх напрямів діяльності підприємства. Ми дуже здивувалися, але виявилося, що цього ніхто не робив.
“Ми бачимо, що міські бомжі сортують побутові відходи ще у сміттєвих баках, відбираючи цінну сировину. Але поки що ми вивчаємо цю ситуацію, щоб визначитись, як на це реагувати. Тому не маємо даних про справжню прибутковість сортувальної лінії. Також не перевіряли реальні обсяги виробництва на експериментальних ділянках з виробництва біогумусу та будматеріалів. Це можуть перевірити лише контролюючі органи. Але навесні ми обовязково поїдемо туди й подивимося, яка робота там проводиться”, – запевнив Олександр Мосін.
Кому невигідне роздільне збирання сміття
Як відомо, у розвинутих країнах світу давно запроваджене роздільне збирання сміття. За зібрану в роздільні контейнери вторсировину тамтешньому населенню навіть доплачують. Але така практика чомусь не приживається в нашому місті.
“Застосування роздільного збору сміття в Україні є економічно невигідним. Ні Україна, ні Кіровоград поки що не готові для запровадження такої системи”, – стверджує керівник юридичного відділу ТОВ “Екостайл” Андрій Коренчук.
“На жаль, наявність у нас пунктів приймання вторинної сировини не дає можливості запустити цей проект. Адже люди відбирають зі сміття цінну сировину та самостійно здають її у пункти прийому. Для того, щоб запровадити у нас роздільне збирання сміття, потрібно або закрити усі пункти прийому вторсировини, або усю сировину має забирати лише та компанія, яка займається вивезенням відходів. Тільки тоді населенню можна буде платити за зібрану в роздільні контейнери вторсировину, а люди платитимуть лише за вивезення сміття”, – додає Тетяна Мартовіцька.
Водночас відомо, що у Вінниці вже запровадили двокомпонентне збирання сміття як пілотний проект. І в зоні дії цього проекту було закрито пункти прийому вторсировини. Що ж заважає запровадженню подібного проекту в нашому місті? Можливо, непомірні апетити сміттєвого монополіста? Зрозуміло, що “Екостайл” не хоче платити населенню за сміття, як це роблять у цивілізованих країнах. Тому й не поспішає реалізовувати подібні проекти.
Міфічні плани
Торік перед прийняттям підвищеного тарифу ТОВ “Екостайл”, презентуючи свою програму розвитку, планувало запровадити в місті заглиблені контейнери, оприлюднило й плани оновлення техніки. Але далеко не всі озвучені наміри вдалося реалізувати. Суттєвих змін на краще, на жаль, не відбулося, констатує Олександр Мосін.
“Перед вкладанням інвестицій у контейнерні майданчики керівництво підприємства вимагало оформити у їхнє користування земельні ділянки під контейнерами. Доцільність такої передачі поки що вивчається. Тепер представники підприємства пропонують нову схему щодо поліпшення порядку на контейнерних майданчиках. Тобто конструкція нових контейнерів запобігатиме доступу до сміття сторонніх осіб, які зможуть його сортувати”, – каже заступник мера.
За словами керівництва ТОВ “Екостайл”, у Кіровограді планувалося встановити 32 напівпідземних контейнери та придбати сміттєвоз з краном маніпулятором для їх випорожнення. 70% інвестицій для реалізації цього проекту мав сплатити “Екостайл”, а 30% – екологічний фонд Кіровоградської ОДА.
“Усі процедури для виділення цих коштів ми пройшли, але облдержадміністрація не підтримала цю ідею. Запровадити проект завадило й те, що земельні ділянки під сміттєвими контейнерами належать не “Екостайлу”, а територіальній громаді. Межі та розташування цих ділянок теж не визначені. А придбання та монтаж одного заглибленого контейнера становить близько 5 тис. євро. Вкладати ж 150 тис. євро у майданчики, які нам не належать, є дуже ризикованим”, – стверджує Коренчук.
“У Києві такі контейнери ставлять лише у великих висотних будинках, де збирається дуже багато сміття. А в Кіровограді таких будинків взагалі немає. Тобто ми розібралися, що це буде невигідно. Якби ж ми запровадили цей проект, то його інвестиційна складова ще більше підвищила б тариф на вивезення сміття”, – запевняє Мартовіцька.
Чи могло керівництво “Екостайлу” не знати про такі очевидні речі? Однозначно, про все це було відомо з самого початку. Нагадаємо, торік перед збільшенням тарифів від підприємства вимагали представити свою програму поліпшення послуг. Щоб досягти бажаного, воно і явило нам свої міфічні пропозиції.
“Оскільки місто надало можливість “Екостайлу” займатися бізнесом на нашій території, то, я вважаю, з нашого боку доцільно вимагати від підприємства вкладення інвестицій у благоустрій міста. Тобто огородження та бетонування контейнерних майданчиків, заміни контейнерів, а головне – вчасного прибирання сміття. Тобто ми чекаємо від них реальних інвестиційних пропозицій щодо благоустрою місць збирання сміття. Якщо вони запропонують прийнятну технологію, що забезпечить поліпшення санітарного стану майданчиків, тоді будемо розмовляти про передачу земельних ділянок під майданчиками в оренду “Екостайлу”. Відповідно підприємство сплачуватиме орендну плату, яка також вплине на збільшення розміру сміттєвого тарифу”, – наголошує Олександр Мосін.
Туманне майбутнє міського сміття
На думку заступника міського голови, питання щодо вивозу та утилізації сміття в місті остаточно не вирішено. Для того, щоб поліпшити ситуацію, розпочато розробку схему санітарного очищення міста, запевняє посадовець.
“Це має бути аргументований документ, з якого буде видно, де потрібно встановити контейнерний майданчик, яка кількість контейнерів має там бути, яким буде графік вивезення сміття відповідно до кількості жителів на певній території. Ця схема також має визначати заходи з прибирання вулиць та прибудинкової території. Замовником цього документу є головне управління ЖКГ міськради, але його розробник поки що не визначений”, – повідомив Мосін.
“Науковці та практики визначать місця найкращого розташування контейнерних майданчиків. Ми також беремо участь у розробці цієї схеми. Зараз є певні майданчики, які або не відповідають санітарним нормам або там не витримуються нормативні відстані до житлових будинків”, – пояснює Андрій Коренчук.
Коли у 2021 році відбудеться новий конкурс на вивезення та захоронення сміття, в ньому також, імовірно, візьме участь ТОВ “Екобезпека-К”, якому міськрада виділяє земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного заводу. Через появу майбутнього конкурента керівництво “Екостайлу” теж виступило з пропозицією збудувати на міському сміттєзвалищі завод з переробки сміття. Представники підприємства запевняють, що нібито є інвестор, який готовий фінансувати це будівництво.
“Якщо ми переконаємось, що така перспектива реальна і технологія переробки є екологічно чистою, буде потрібно оформити відповідні документи та обговорити питання з громадськістю”, – зазначив Мосін.
Звісно, поява можливого конкурента на ринку сміттєвих послуг непокоїть
керівництво теперішнього монополіста. Але цю стурбованість старанно приховують.
“Коли вони збудують сміттєпереробний завод, тоді і будемо вирішувати. Ми ніколи ні з ким не воювали. Якщо у них буде реальна європейська програма, яка допоможе жителям Кіровограда, ми будемо з ним співробітничати. Але поки що ніяких пропозицій від цієї компанії до нас не надходило. А конкуренція – це завжди добре для споживачів”, – каже Тетяна Мартовіцька.
Переглядiв: 4002
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ

журналіст:ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ

MIXADV

цікаве