Угорщина вимушена масово забирати паспорти, які роздавала на Закарпатті

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

За інформацією ексголови Закарпатської ОДА Москаля, наразі на один виданий українцю угорський паспорт – припадає по 10-20 забраних назад

Угорська влада зараз вимушена масово забирати назад свої паспорти, що їх роздавали мешканцям українського Закарпаття, тому що часто їх отримували не етнічні угорці, а українці з підробленими документами. Про це розповів колишній очільник Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль, передає “Обозреватель“.

За словами Москаля, такі новоспечені “громадяни” нерідко зовсім не знають угорської мови і навряд чи вивчать її.

“Якщо хтось хоче паспорт цієї країни, то отримує направлення до університету, де дають сертифікат, що він пише, читає і вільно розмовляє угорською мовою. Друге – або бабуся, або мати були громадянами Угорщини”, – пояснив він.

І додав: “Якщо довідку можна в архіві за хабар купити, що батьки жили в 1939-44 роках на території Закарпаття, то вивчити угорську, повірте мені, майже неможливо. Це треба робити з дитинства. Це найважча мова в Європі”.

За словами ексголови ОДА, на Закарпатті більше половини паспортів було видано тим, хто не є етнічними угорцями і вони не знають мови. Тож зараз їх начебто відбирають, зазначає 5 канал.

“Сьогодні поліції дано вказівку – якщо людину зупиняють, вона показує угорський паспорт, але не говорить і не розуміє угорської мови – документ забирається. Є такий “Вісник президента Угорщини”, тому що приймає до громадянства президент. Робить це тихо, щоб у людини в Україні не було проблем. Але дві-три сторінки в кожному випуску із “позбавити громадянства такого-то, такого-то…”. Тобто афішують на всі 100%”, – заявив Москаль.

З його слів, наразі на один виданий українцю угорський паспорт – по 10-20 забраних назад: “Судові процеси йдуть над тими голавами сільських, селищних, міських рад, хто порушував угорське законодавство стосовно набуття громадянства”.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве