В.Мороко: Життя Запорізького краю різнобарвне!

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Культурне життя Запорізької області активізувалося. Наповнилося українським контентом. Відчувається, що Запоріжжя – то Україна! Ситуація різко змінилася у позитивну сторону після того як директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко почав втілювати в життя концепцію національного відродження області.

Ми попросили В. Мороко розповісти про культурні події області з початку року.

-З початку року в області відбулося чимало масштабних, знакових культурно-мистецьких подій. В усіх районах області святкові заходи органічно пов’язані із народними традиціями,  відбуваються в атмосфері патріотизму, підкреслюють єдність українського суспільства, різноманіття та багатство націй та культур. Гостями усіх заходів стають воїни АТО, переселенці, гості нашого краю. – Зауважив В. Мороко.

Рік розпочався масштабним „Новорічно-різдвяним фестивалем” в Запоріжжі, учасниками якого стали колективи з обласного центру та районів області. Найбільш потужні заходи (обласний конкурс хорових та вокальних колективів на базі комунального закладу „Палац культури „Титан” 25 березня,   заключний етап XVII Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва „Акорди Хортиці” з 26 по 31 березня, німецько-український театральний фестиваль „Місце зустрічі – Запоріжжя” у квітні) відбулися у  Запоріжжі. В усіх районах області також пройшли масштабні заходи, які запам’яталися їхнім гостям. Ось лише деякі з них.

У січні-лютому 2017 року в КУ „Вільнянський районний краєзнавчий музей” експонувалася виставка, надана Запорізьким обласним краєзнавчим музеєм, „Ми звинувачуємо”, присвячена подіям голодомору 1932-1933 років в Україні. Виставка дала можливість відвідувачам та працівникам музею ознайомитись з великою кількістю архівних даних, з фотоматеріалами того історичного періоду, а також із спогадами очевидців трагічних років.

14 березня в КУ „Пологівський районний краєзнавчий музей” відбулося засідання історичного кінозалу „Маю честь битися за Україну”. Гості заходу, волонтери переглянули світлини з фондів музею про діяльність загонів добровольчих батальйонів „Правий сектор”, „Азов” та інших, учасник АТО Дмитро Єфименко розповів про бойовий шлях своїх побратимів.

-Чи приділяється увага розвитку культурного процесу у віддалених районах області?

-26 березня в Оріхівському районному будинку культури відбулася прем’єра вистави народного театру під керівництвом режисера Юлії Крячко за твором Г. Квітки-Основ’яненка „Сватання на Гончарівці”, присвячена Міжнародному Дню театру та 40-річчя з дня присвоєння колективу звання „Народний аматорський театр”. Високу виконавську майстерність, сценічну культуру глядачам продемонстрували улюблені актори: Леонід Глувко (Прокіп Шкурат), Максим Самойлик (Осип Скорик), Юрій Тараненко (Стецько), Тетяна Темненко (Одарка), Лариса Палій (Уляна), Олег Скляренко (Павло Кандзюба), Ярослав Попадинець (Олексій), Анатолій Смородін (Тиміш). Учасників театрального свята відзначили Почесними грамотами, квітами та подарунками райдержадміністрації, міської ради, народного депутата України В.Бандурова та відділу культури і туризму. – Розповів В. Мороко.

В рамках відзначення 500-річчя Реформації в Україні у Запорізькій області проходить низка заходів. Зокрема, 26 березня в Пологівському розважальному центрі „Юність” відбулися заходи до  500-річчя Реформації”, організовані релігійною громадою „Адвентисти 7 дня”, за участі вихованців обласного центру соціально-психологічної реабілітації для дітей. Під час концерту відбувся збір коштів на  потреби дітей цього центру.

8 квітня жителі та гості міста Вільнянська отримали незабутні враження від ІІ Регіональної виставки голубів та декоративних птахів і великого концерту місцевих творчих колективів. Учасники виставки із Запоріжжя, Оріхова, Новомосковська, Полог, Синельниково, Павлограда, Токмака, Червонограда, Кременчука, Бердянська, Чернігівки, Дніпра, Нової Каховки, Покровки, Харкова, Мелітополя, Дніпродзержиська, Кривого Рогу, Джанкоя та  Нікополя презентували не лише голубів, а й унікальні породи курей, кролів, нутрій, гусей, страусів та інших тварин.

29 квітня на майданчику перед Пологівським районним будинком культури  проведено районний фестиваль хореографії „Союз” збирає друзів”, Колективи Пологівського району взяли участь у масовому флешмобі.

-Значну увагу Департамент приділяє південим районам області, де досить великий вплив мають діаспори кількох національних меншин…

-У травні в Мелітополі відбувся престижний  фестиваль духової та естрадної музики „Таврійські сурми” з парадом  оркестрів на головних вулицях міста. Символічно на відкритті фестивалю прозвучав гімн Європейського Союзу – „Ода до радості” Бетховена – у виконанні зведеного хору та оркестру. Також в цьому місті відбувся Всеукраїнський фестиваль виконавців-інструменталістів та фольклорних колективів „Грай, музико!”, в якому взяли участь виконавці на народних інструментах від 7 до 70 років.

На базі Новоолексіївкого СБК Приморського району 27 травня  відбулося масштабне свято „Слов’янський родовід”, в якому взяли участь  18 клубних закладів з Приморського та Оріхівського району (близько 200 учасників). Під час заходу були відтворені народні обрядові свята, відбулася урочиста хода. Гостями події стали всі, хто подорожував в цей час трасою біля села – можна було подивитися виступи фольклорних, хорових, вокальних колективів, почастуватися стравами народної кухні. Родзинкою свята стала виставка голубів різних порід.

28–30 травня 2017 року в смт. Кирилівка, на базі селищного будинку культури № 1 відбувся перший в Якимівському районі Всеукраїнський фестиваль-конкурс „Kirillovka–fest”. Фестиваль-конкурс символічно розпочав туристичний сезон у популярному місці відпочинку.

У червні науковим співробітником Оріхівського краєзнавчого музею Анатолієм Михайловичем Завгороднім розроблено автобусний та пішохідний туристичний маршрут „Мечеть-могила – історія та легенди”. Туристична екскурсія передбачає видовищну розповідь про розвиток цивілізації в запорізькому  краї з оглядом місць давніх поселень.

8 липня 2017 року поблизу села Кутузівка Токмацького району відбувся обласний фестиваль народної творчості „Срібна Купальська роса”. За десять років захід виріс із сільського свята до фестивалю обласного рівня. Глядачами та учасниками традиційного народного дійства біля річки Молочної стали майже сім тисяч місцевих мешканців, жителів та гостей району й області.

19 серпня на центральній алеї вул. Єдності в Пологах пройшов районний фестиваль народної творчості „Спас іде – гостей веде”. У фестивалі, окрім колективів аматорського мистецтва, майстрів декоративно-ужиткового та прикладного  мистецтва взяли участь бджолярі, садівники та виноградарі.

У планах керівництва Департаменту – серія оригінальних задумок та ініціатив.

Однак, про них згодом…

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко завжди відкритий до діалогу, відчуває сучасні тенденції, гідно відповідає на виклики часу.

Ростислав Тригуб, редактор сайту “Універсальна газета”

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply