Україна “покалічена совком”: як уникнути прикрих співпадінь?

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

Інавгурація президента: В’ятрович пояснив, чому Зеленський обрав невдалу дату, фото — Народна правда

Інавгурація президента: В’ятрович пояснив, чому Зеленський обрав невдалу дату, фото — Народна правда

Керівник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає вкрай невдалою обрану командою переможця президентських виборів дату інавгурації.

В’ятрович нагадав, що 19 травня — це День пам‘яті жертв політичних репресій, який визначений Указом президента в 2007 році.

У Фейсбук директор Інституту національної пам’яті відзначив, що це траурний день, у який проводяться жалобні заходи по всій Україні, а також обмежено розважальні заходи та розважальне мовлення на телебаченні.

«Комік Володимир Зеленський дозволяв собі жарти над Голодомором, президент Володимир Зеленський не має права на глум над пам’яттю про мільйони жертв репресій», — заявив В’ятрович.

Цікаво, що частина експертів та журналістів побачила у даті інавгурації від команди Зеленського жарт, адже 19 травня в Радянському Союзі відзначався День піонерії. В СРСР це свято вважалося одним з головних для школярів.

Нагадаємо, що про намір провести інавгурацію 19 травня Зеленський заявив сьогодні під час зустрічі із керівництвом Ради. На перемовинах з’ясувалося, що парламент прийматиме постанову про призначення дня церемонії приведення президента до присяги на своєму пленарному засіданні 14 травня.

Джерело: Ракурс

  P.S. Травень місяць, здається, взагалі негодящий для урочистостей. таких недоречних співпадінь крім двох названих ціла низка. Є перше і друге травня, а також дні памяті 8 та 9 травня. До переліку непідходящих варто додати 22 травня – весінній день святого Миколая та день перепоховання Твраса Шевченка. А ще можуть бути і інші співпадіння яких варто пошукати – день депортації кримських татар чи день вишиванки. Чиясь “невидима рука” ніби навмисно відтерміновує прихід нової влади та неминучий її вплив через переміни на життя  українського суспільства. В давні часи переможцям давали три дні на розграбунок переможених. Нині спостерігаємо щось навпаки, на кшталт “бенефісу  переможех”. Сумно і іронічно-комічно, але не для громадян України.  Більше тридцяти діб на дограбування… В ці дні замилюють очі зниженням ціни на газ населенню, але вводять штрафи та пеню на комунальні послуги, при тому без підвищення заробітних плат та пенсій. Продаються сотні держаних підприємств ” у свої приватні руки”. І скільки ще таких мін за ці дні закладають під президента Володимира Зеленського? А ціни на овочі, що підскочили у 4-8 разів взагалі жахають. І як доречно саме в такий момент “сумно згадати про піонерів та репресованих… Можливо саме таку дату і варто взяти за відлік часу перемін?

 Совком перепаскуджено мало не кожний день минулої історії – що не день , то великий чи малий сум. То невже треба ретельно розшукувати для символізму співпадінь щось дуже сумне чи веселе?

MIXADV

цікаве