Росія руками Фукса захоплює газовий ринок: українська влада сприяє

У Telegram спокійно діють канали, які поширюють російську пропаганду, при цьому компанія ігнорує звернення Нацради та СБУ, – “слуга народу” Потураєв

29/03/2024 AA 0

Компанія Telegram ігнорує звернення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення чи СБУ щодо каналів у месенджері, які поширюють російську пропаганду. Про це заявив народний депутат, […]

В Україні до 20% газового ринку опинилися в руках російського олігарха Павла Фукса, якого у ЗМІ пов’язують з ФСБ РФ. За кілька років він привласнив активи оточення екс-президента Януковича і поза конкурсом отримав ліцензії на видобуток газу.

Кілька тижнів тому Фукс фактично отримав подарунок від держави — “Надра України” віддали йому свою частку в компанії, яка отримала ліцензію на видобуток газу на родовища загальною площею близько 2 тис. кв. м. Провернути такі схеми без покровителів у кабінетах влади було б практично неможливо.

В результаті замість того, щоб повернути активи, які були незаконно отримані за часів режиму Януковича, за нової влади їх фактично передали пов’язаному з державою-агресором олігарху.Причому вартість газу в усіх родовищах становить щонайменше $ 5,9 млрд! Фактично це ті кошти, які “подарували” Фуксу.

OBOZREVATEL продовжує серію публікацій про новоспеченого олігарха з російським паспортом, який за короткий період фактично поставив енергетичну безпеку країни під сумнів.

  • Павло Фукс отримав газовий бізнес від оточення Януковича;
  • компанії, які дісталися олігарху, мають ліцензії на видобуток газу в одному з найперспективніших родовищ в країні;
  • державна компанія “Надра України” передала свою частку в компанії Фукса менеджеру олігарха, умови угоди засекретили;
  • Павло Фукс отримує ліцензії на видобуток газу поза конкурсом;
  • в результаті численних схем частина родовищ ризикує опинитися під контролем пов’язаного з ФСБ Росії олігарха.

Злочинна недбалість чи пособництво: як держава подарувала Фуксу компанію

East Europe Petroleum — одна з найвдаліших газових компаній в Україні. Її створив міністр екології та природних ресурсів часів Януковича Едуард Ставицький. У 2014-му ліцензії заморозили, але після купівлі російським олігархом Павлом Фуксом справи пішли вгору.

 

Компанія на той час мала 19 ліцензій на видобуток газу. Фуксу вдалося у стислі терміни повернути спецдозволи. Більше того, 16 з 19 відновили за один день — 22 серпня 2017 року. Після цього East Europe Petroleum отримала ще низку ліцензій на видобуток газу в Полтавській області. Влітку 2018 року Полтавська облрада розширила ліцензії Фукса без будь-яких конкурсів. При цьому державна компанія “Укргазвидобування”, всупереч усім спробам, отримати дозволи не змогла.

Тільки East Europe Petroleum має дозволи на видобуток газу на родовищах загальною площею близько 2 тис. кв. м.

“Активи взагалі були дуже проблемними. Хто може таке купити? Той, хто може вирішити проблеми. Угоди відбувалися з величезною знижкою, минулі власники швидше позбулися активів, а не вигідно їх продали Фуксу”, — розповідає співрозмовник OBOZREVATEL у газовому ринку.

При цьому, як зазначає джерело, головна мета Фукса — Сахалінське родовище у Харківській області. “Девон”, “Укрнафтобуріння” та East Europe Petroleum (всі дісталися олігарху від оточення Януковича) мали ліцензії на розробку. А там тільки за підтвердженими даними запасів приблизно на 15 млрд куб. м газу. Такий об’єм газу можна продати за 3 млрд доларів.

Запаси газу в Полтавській області, які потрапили до Фукса, оцінюються у 8 млрд куб. м. За ринковою ціною це близько $ 2 млрд. В сумі у власності Фукса опинилися запаси газу на $ 5,9 млрд!

“Скільки ми всі втратили? Сотні мільйонів доларів. Можливо, набагато більше. Точна сума невідома. Бо тільки у вкрадених влітку Фуксом десяти газових родовищах на Полтавщині запаси газу оцінюються у 8 млрд. кубів. Запаси на решті площин невідомі, але це дуже перспективні ділянки — Ставицький знав, що крав. І Фукс теж”, — пише на своїй сторінці в соцмережі колишній журналіст Дмитро Гнап.

“Надра України” в кінці минулого року вийшли з компанії і передали свою частку “Авант Трейд Лімітед”. Засновник зазначеної компанії Мартиненко Марія Володимирівна. Вона раніше називала себе директором тієї ж East Europe Petroleum. Таким чином, всі 100% акцій опинилися в руках російського олігарха Павла Фукса. Активи компанії оцінюються в 160 млн грн. А реальна вартість компаній, з урахуванням ліцензій на родовища, може бути в десятки разів вищою.

На офіційний запит “Надра України” відповіли OBOZREVATEL, що умови угоди розголошувати не будуть, оскільки це комерційна таємниця. Тому дізнатися, за якою ціною і з якою знижкою держава подарувала Фуксу частку в газовій компанії, не вдасться.

 

“Інформація про те, скільки Національна акціонерна компанія “Надра України” отримала в результаті відчуження частки Компанії, що становить 33% в статутному капіталі East Europe Petroleum, відноситься до інформації, яка увійшла до Списку відомостей, становить комерційну таємницю Національної акціонерне компанії “Надра України”, що зі свого боку передбачає обмеження доступу третіх осіб до такої інформації”, — йдеться у відповіді держкомпанії.

До речі, раніше у ЗМІ з’являлися публікації про зв’язки глави Геонадр (до сфери її управління входять “Надра України”) Олега Кирилюка з Павлом Фуксом. Крім того, джерела OBOZREVATEL свідчать: російському олігарху також допомагав один із членів правління “Надра України”.

Як олігарху дісталися активи Януковича

Олігарх з російським паспортом і нагородою від Путіна, якого у ЗМІ пов’язують з ФСБ РФ, всього за кілька років заволодів ласим шматком газового ринку України. З одного боку, оточення Януковича, що нині перебуває у бігах, передало йому пакет акцій відразу в декількох компаніях, з іншого боку — за дивним збігом обставин ці компанії повернули “сплячі” ліцензії і отримали нові. Без конкурсів.

“Він купував сплячі ліцензії на видобуток, потім дуже швидко вони “прокидалися”, — розповідає учасник ринку.

“Він купував сплячі ліцензії на видобуток, потім дуже швидко вони “прокидалися”. Ще був пов’язаний з Полтавською газонафтової компанією, але нібито продав частку Хомутинніка. Зараз дуже активно нарощує обороти”, — розповідає OBOZREVATEL один з учасників газового ринку.

Партнер Фукса народний депутат Віталій Хомутиннік також є акціонером “Укрнафтобуріння” і має спільний офіс з олігархом.

Без покровительства у високих владних кабінетах побудувати такий бізнес було б практично неможливо. Як раніше писав OBOZREVATEL, Павла Фукса пов’язують із керівництвом Геонадр. Крім того, за інформацією від учасників ринку, також “своя” людина в олігарха є серед членів правління державної компанії “Надра України”.

Наразі олігарх володіє акціями в наступних газових компаніях:

  • ДК “Укрнафтобуріння” (видобуває понад 530 млн куб. м на рік)
  • “ДВ нафтогазовидобувна компанія”
  • ПрАТ “Девон”
  • East Europe Petroleum

Газовий бізнес пов’язаного з Кремлем олігарха за різними оцінками сумарно може становити до 20% всього приватного газовидобутку в Україні. Руками Фукса Росія фактично продовжує гібридну війну, захоплюючи ринок блакитного палива. Про те, що Павло Фукс може здійснювати свої махінації в Україні під контролем Кремля, також заявили журналісти Al Jazeera.

Замішані в газових схемах Фукса українські чиновники фактично здають стратегічно важливі активи України країні-агресору. І від того, як швидко на ситуацію відреагують працівники СБУ, НАБУ та інших правоохоронних органів, залежить майбутнє України.

MIXADV

цікаве