Філарет: На сході України триває війна, тому що у країні є п’ята колона, яка підтримує РФ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Російська влада зібрала Раду безпеки у зв’язку із ситуацією довкола надання автокефалії українській церкві, отже, для них це має особливе значення, сказав предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет.

Філарет: Без незалежної церкви незалежної держави не може бути Фото: ЕРА 14 жовтня під час виступу на Софійській площі предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет заявив, що на сході України триває війна, тому що у країні є п’ята колона, яка підтримує РФ, передає кореспондент видання “ГОРДОН”.

“Автокефалія має величезне значення для України. Без незалежної церкви, незалежної держави не може бути. І ця війна, яка триває на сході Україні, іде тому, що тут є п’ята колона, яка підтримує Росію. Підтримує президента РФ Володимира Путіна. Тому ми і наполягаємо, щоб в Україні була одна українська церква, не три, а одна помісна автокефальна незалежна, яка буде служити своєму народові”, – заявив Філарет.

Він додав, що через просування у питанні автокефалії у РФ почали метушиться. “У РФ зібрали Раду безпеки. А що сталося? А сталося, що вселенський патріарх хоче створити в Україні автокефальну церкву. А до чого тут Рада безпеки РФ? Отже, має значення. І тому ми особливо маємо наполягати не тільки на ухваленні рішення про автокефалію, а створити автокефальну церкву”, – підкреслив Філарет.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано, а з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія знято накладену РПЦ анафему, їм повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос буде отримано після об’єднавчого собору українських православних церков, сказав глава держави.

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об’єднану церкву. У Російській православній церкві заявили, що готують “жорстку” відповідь на рішення Вселенського патріархату.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/society/-filaret-na-shodi-ukrajini-jde-vijna-tomu-shcho-v-krajini-je-p-jata-kolona-jaka-pidtrimuje-rf-424920.html?fbclid=IwAR1LTiAtx1k6kqzDiMK7-3Gvt1E1idbmWVZa9nttgN3OSuc10TgegTf1zOI

MIXADV

цікаве