Безрадісні «перспективи»: у 2019 українці можуть вибрати свого Путіна, – Портников

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Віталій Портников

Українці помилково вважають, що країна за політичним розвитком давно обійшла Росію, а тому вже скоро в країні може запанувати авторитаризм.

Таку думку в інтерв’ю «Апострофу» висловив український журналіст і публіцист Віталій Портников.

«Можливо, Майдан-2014 був, умовно кажучи, тільки російським 93-м роком. Можливо, ми якраз наближаємося до моделі м’якого путінського авторитаризму, який прийде, запанує на 20-25 років, і можливо, його автором буде президент, якого оберуть в 2019-му. А можливо, прем’єр-міністр, якого оберуть в 2019 році, і ця фігура затримається і буде років 20 або 30. А як (Віктор) Орбан може вічно очолювати Угорщину? Так і буде. і це буде абсолютно усталена система. Певна частина самопризначених громадських активістів поборються з цим два-три роки, потім їх влаштують в якусь раду з прав людини при президенті або прем’єрі і на цьому заспокояться, а історія з громадянським суспільством завершиться», – вважає Портников.

При цьому він також висловив думку, що майбутній президент взагалі не матиме ніякого значення для України.

«Треба просто розуміти, що будь-яка людина, який виграє вибори, по-перше, не зможе нічого реально втілити в життя, тому що буде ще в гіршому становищі, ніж Порошенко в 2014 році. А по-друге, ми повинні обговорювати президентські вибори в комплексі з парламентськими. Успіх і одночасно проблема Порошенко як політика пов’язані з тим, що він контролює парламентську більшість, а наступний президент вже може цього не робити. Він може програти парламентські вибори, а Верховна Рада може бути ще більш фрагментованою, ніж вона є зараз. Ось тоді прізвище президента не буде мати значення», – вважає Портников.

У разі якщо президент не зможе контролювати більшість у Раді, на думку Портникова, вся влада в країні перейде до прем’єра, якого призначить парламентська більшість.

«І це теж було в нашій історії! Був Ющенко, який програв парламентські вибори і всю каденцію витратив на боротьбу з прем’єр-міністрами, які мали набагато більше повноважень, ніж він. І розмовляти будуть з прем’єр-міністром, тому що будуть знати, що з президентом нема про що говорити. Ось вам і вся ситуація», – підсумував експерт.

Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/06/bezradisni_perspektyvy_u_2019_ukraintsi_mozhut_vybraty_svogo_putina__1380419

MIXADV

цікаве