Цього року в Кропивницькому «Почесного громадянина міста» присвоять посмертно

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Ветеран УПА Семен Сорока помер 21 листопада 2017 року

Міська рада обласного центру планує присвоїти звання «Почесний громадянин міста Кропивницького» ветерану УПА Семену Сороці. Проект рішення опублікований на сайті міськради.

«Присвоїти звання “Почесний громадянин міста Кропивницького” Сороці Семену Климовичу, видатному громадському діячу, учаснику національно-визвольної боротьби, ветерану Української Повстанської Армії, колишньому політв’язню (посмертно)», – сказано в документі.

Вручення атрибутів почесного звання відбудеться під час святкування Дня міста.

Ветеран ОУН-УПА Семен Сорока помер 21 листопада 2017 року на 90 році життя, у день відзначення Дня Свободи.

Семен Сорока народився 3 серпня 1928-го на Рівненщині (за паспортом). В 14 років вступив до лав УПА, де був зв’язковим СБ ОУН. Бачив на власні очі, як НКВCники спалили живцем його брата.

У 1952 році Семена Климовича вперше заарештували та вислали до таборів  республіки Комі, звідки він утік і пішки прийшов в Україну. У 1955-му Семена Сороку заарештували вдруге і відправили до Воркути. Після заслань і таборів здобув вищу освіту та працював вчителем і будівельником.

Ветеран УПА жив у Кропивницькому та до останнього брав активну участь у громадському житті. Був одним з засновників УГС, ОУН та КУН у області, братства вояків ОУН-УПА , УРП та громади УАПЦ. З 1989 року в Народному русі України. Першим у місті восени 1989 року вийшов на вулицю з жовто-синім прапором. Був козаком Буго-Гардівської паланки Українського козацтва. Слугував взірцем  та прикладом для молоді. Був учасником двох Майданів у Києві.

Саме Семена Климовича Сороки стосується гасло “Герої не вмирають!”

Світлина Анатолія Авдєєва 14 жовтня 2007 року.

MIXADV

цікаве