Польський горілчаний музей

Пазурі Кремля в наукових колах заходу: як західні університети стали цінним джерелом розвідданих для рашистів

29/03/2024 AA 0

У середині січня естонські служби безпеки затримали В’ячеслава Морозова, професора міжнародної політичної теорії в Тартуському університеті, що в Естонії. Це один з найстаріших вишів країн […]

Польща – це перший ринок горілки в ЄС і четвертий після Росії, Сполучених Штатів і України у світі
Польський горілчаний музейПольський горілчаний музейMuzeum Polskiej Wódki

У польській столиці з’явився новий цікавий об’єкт для туристів. Він розташований на правому боці Вісли у 19-вічному будинку на території колишнього Варшавського лікеро-горілчаного заводу Koneser, де виробляли такі марки як Wyborowa, Luksusowa, Żytniówka. У середині червня тут було відкрито широкого тематичного спектру Польський горілчаний музей.

Недарма кажуть, що це найвеселіший музей у Польщі, світ історії і смаків. Спершу пропоную розмову з піар-менеджером Аґнєшкою Ринецькою.

«Ми знаходимося у Польському горілчаному музеї у варшавському районі Прага, на площі Конесера. Тут будується центр Празький конесер з різними громадськими будинками – ресторанами, виставковим та конференційним центром, готелем, крамницями і найголовніше – це Польський горілчаний музеї у центрі цієї площі. Тут дізнаємося про традиції польської горілки з її 500 літньою історією».

Що ми можемо побачити в музеї?

«Ми можемо ознайомитися з історією. Спочатку ми відвідаємо кінозал. Фільм розповідає про історію цього місця, про людей, які у 50-60-х роках минулого століття працювали на Варшавському лікеро-горілчаному заводі, про виробництво горілки та про експорт.
Потім ми вирушаємо до 5 інтерактивних експозицій. Починаємо з історії, з середньовіччя, проходимо через різноманітні процеси виробництва, далі – міжвоєнний період, сучасний період і потрапляємо до зали з унікальними експонатами. Йдеться про різноманітні пляшки горілчаних виробів. Тут збереглися давні сталеві сходи та комплект п’яти котлів. Відвідувач дізнається де у Польщі були створені перші горілчані підпримства, скільки коштував келих цього напою тощо.
Потім відвідувач потрапляє до бенкетної зали, де маємо можливість дізнатися про тости, звичаї, традиції поляків за столом.
Згодом бажаючі можуть взяти участь у безплатній дегустації, тут ми також пропонуємо послухати короткі розповіді про смакові, запахові та зовнішні властивості польської горілки, тобто йдеться про основні її характеристики
».

Аґнєшка

Аґнєшка Ринецька все нам розповіла про роботу музею

Як народилася ідея створення Польського горілчаного музею?

«Ідея створення такого проекту у місці, де ми тепер знаходимося, з’явилася 2004 року. У січні 2013 році у Європейському Союзі було зареєстровано географічне визначення польської горілки, тобто Polska Wódka опинилася у списку захищених географічних понять. З того часу робота над створенням цієї музейної установи прискорилася.
Сьогодні ми вже відкрили музей і тепер він буде відкритим постійно. Попереднього тижня ми провели декілька зустрічей, зокрема, й з польськими та закордонними кореспондентами, з експертами цієї галузі. Тож, польські ЗМІ гарно розповіли про цю подію.
Ми правцюємо з понеділка по четвер з 10-ї до 20-ї. А в п’ятницю і суботу з 11-ї до 21-ї години. До речі, у неділю ми також відкриті з десятої ранку
».

Територія Вашого музею чималенька?

«Чималенька, тут 5 залів з експозиціями, а відвідування усіх залів триває годину. Для бажаючих є також дегустація. Тобто, необхідно витратити годину, але це варто зробити. Кожну групу супроводжує екскурсовод, який розповідає і відповідає на запитання, показує інтерактивні можливості експозицій.
Взагалі для туристів цей оригінальний об’єкт може стати об’єктом номер один. Такого музею немає ні в Польщі, ні в світі, а наші екскурсоводи володіють різними мовами. Цей музейний об’єкт популяризує не тільки саму столицю, а й її правобережний район – Прагу. Поки що тут довкола триває будівництво, але незабаром увесь цей комплекс Празький конесер буде збудовано і він залучить, маємо надію, багато туристів з різних країн світу
».

Додам, що у ціну квитка входить ваучер на дегустації трьох сортів горілки. У день відкриття Польського горілчаного музею можна було зустріти й голову Фундації «Польська горілка» Анджея Шумовського, який своїм чудовим голосом радіоведучого полюбляє наголошувати: «Так як не було б Франції без кон’яку чи шампанського, не було б Британських островів без джину і шотландського віски, не було б Мексики без текіли, так і не було б Польщі без польської горілки.

«Польща – це перший ринок горілки в Європейському Союзі і четвертий після Росії, Сполучених Штатів і України у світі. Україна – це чудовий ринок. На польському ринку продаж горілки стабілізується з тенденцією переваги продуктів преміум, споживачі все частіше замовляють горілку вищої категорії, кращої якості, а це значить – дорожчих марок.
Якщо говорити про експорт польської горілки, то він відбувається на усіх континетах. Хочу також наголосити, що польська горілка – це єдина світова продуктова польська марка, тобто вона існує на усіх ринках світу, де споживають легальний алкоголь. І важливо, що ця горілка асоціюється з Польщею, а Польща – з горілкою
».

Сьогодні дійсно горілку можна побачити у тій же Іспанії чи в Німеччині, – раніше цього не було.

«Вона була. Найчастіше вона представлена була в барах, в закладах громадського харчування, де вона стоїть поруч з найкращими і найдорожими горілками світу».

Голова

Голова Фундації «Польська горілка» Анджй Шумовський

Чи для туристів, які відвідують польську столицю, такий музей буде цікавий?

«Це буде для них дуже цікаво, адже це буде зустріч з історією, з традицією польської горілки. Туристи дізнаються про те, яке значення для польської культури мав цей алкогольний напій, дізнаються про способи його виготовлення, про географічне поняття польської горілки, з якої сировини вона виготовляється. І я можу запевнити, що це буде найвеселіший музей у Варшаві, тому що він торкається однієї з ікон польської культури. Не було б польської історії, польської кухні, польської традиції застілля, якби не польська горілка».

Але, це не може асоціюватися з пияцтвом?

«Ні, це не асоціюється з пияцтвом, це асоціюється з історією, культурою і традицією, а не зі зловживання алкоголю. Якби так було, то не було б музеїв кон’яку, не було б музею шампанського, не було б Будинків віскі у світі.
У кожній країні, де продається і виробляється якась категорія алкоголю – кашаса в Бразилії, саке в Японії, текіла в Мексиці, піско в Чилі чи в Перу, кубинський ром Havana Club, бехеровка в Чехії, – скрізь є музеї, присвячені національним алкогольним нопоям
».

Чи у Польському горілчаному музеї можна знайти якісь українські елементи?-http://www.polradio.pl/5/117/Artykul/368555

«Безумовно що так. Існує сильний зв’язок з Україною, бо ж треба пам’ятати, що перше сучасне підприємство з виготовлення горілки у світі було створено 1782 році саме у Львові. Це був славнозвісний Бачевський. Тож, ми в музеї маємо експонати з горілкою Бачевський зі Львова».

/

До війни у Польщі працювало 1300 горілчаних заводів, сьогодні ж їх 50. Крім цього, діє 60 тисяч пунктів продажу алкогольних напоїв, які отримали на це відповідний дозвіл.

Володимир Прядко

MIXADV

цікаве