До Запоріжжя завітає «Фестиваль «Історія.UA» – В.Мороко

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

5-6 травня у Запоріжжі пройдуть заходи «Фестивалю  «Історія.UA», започаткованого Українським інститутом національної пам’яті. Проведення фестивалю заплановано як у  Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці (м. Запоріжжя, пр. Соборний, 142), так і на площі перед бібліотекою.

«Фестиваль  «Історія.UA» минулого року проходив у Києві – із кіномарафоном, презентаціями книжкових новинок, панельними дискусіями з відомими істориками, письменниками та журналістами, з музичними та мистецькими інсталяціями. У цікавій для молоді формі оповідалося про Українську революцію 1917-1921 років та створення Української повстанської армії.

Директор Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації, заслужений працівник культури України, Владислав Мороко розповідає про майбутній фестиваль:

– Історія – це не лише суха наука,  бібліотеки, університети, архіви… Мета фестивалю – показати  історію України «без брому і нафталіну» реалізувати проекти, які популяризують історію України. До того ж останніми роками історики зробили чимало відкриттів, які показують події в нашій країні без пропагандистських нашарувань та політичних прикрас. Свобода слова дала змогу оприлюднити спогади очевидців, відкриття архівів – відкрити раніше невідомі широкому загалу факти. Нарешті заборонена за часів радянської влади справжня історія України вийшла за рамки професійних кіл та університетських аудиторій. З’являється все більше популярних книг, що стають бестселерами, та фільмів на історичну тематику, які збирають повні зали. Український інститут національної пам’яті та запорізькі фахівці зібрали величезний масив інформації, який цього року буде презентовано в Запоріжжі у популярній, яскравій, невимушеній формі.

 

Тож у травні у Запоріжжі зберуться науковці, видавці, письменники, медійники, музиканти й співаки, які сьогодні популяризують знання про минуле. Заплановано, що фестиваль стане цікавим навіть дітям, на яких чекають гутірка «Історія для дітей» та інтеркультурні локації «Дитячого містечка». Презентація військових одностроїв, культурно-мистецька акція «Запорізькі обереги» майстер-клас гри на народних інструментах дозволять доторкнутися до історії, відчути її  у прямому сенсі.

 

– На гостей фестивалю чекають сенсаційні лекції з історії України провідних істориків Украйни та Запоріжжя, – додає  Владислав Мороко. – Також на фестивалі пройдуть книжкові ярмарки, презентації книг, спілкування з авторами, автограф-сесії, кіно-марафон фільмів на історичну тематику. Широко буде представлено відображення історії в музичних творах – участь в програмі фестивалю візьмуть провідні запорізькі колективи, пройде акустичний вечір стрілецьких пісень, хед-лайнером концертної програми стане гурт «Гайдамаки». Запрошуємо запоріжців та гостей нашого краю на  «Фестиваль  «Історія.UA»!

 

MIXADV

цікаве