Завищені ціни та неконкурентні процедури

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Як управління освіти здійснює закупівлі в Кропивницькому.

Майже рік тому ГО «Асоціація Політичних Наук» провела моніторинг закупівель продуктів харчування управлінням освіти міста Кропивницького. Тоді експерти АПН виявили, що управління десь загубило понад один мільйон гривень.

Цього разу активісти вирішили не зосереджуватися на харчуванні, а проглянули всі закупівлі, які провело управління освіти в перші два місяці 2018 року.

Так, на прибирання та клінінгові послуги згадане вище управління витратило понад 250 тисяч гривень. Виконавцем цих послуг значиться КП «Управління будинками міської ради», яке є власником приміщення міської ради, в якому і розміщується управління освіти. Виходить, що за місяць управління освіти засмічує свої офіси так, що прибрати їх вартує 125 тисяч гривень.

Зауважимо, що клінінгові послуги в Кропивницькому надає й низка приватних фірм. Так, генеральне прибирання двокімнатної квартири площею 63 квадратних метри коштує орієнтовно 1200 гривень. Тобто, за 125 тисяч можна прибрати 104 квартири. Дуже сумнівно, що управління освіти займає площу 6 тисяч 551 квадратний метр.

Одним із улюблених постачальників харчування для управління освіти є «ФОП Кобець», який не гребує продавати свій товар за значно завищеними цінами. Наприклад 1 кілограм крохмалю в цього підприємця коштує 55 гривень, при тому, що гуртові постачальники пропонують ціну в 2, а то й у 6 разів меншу (від 9 до 30 гривень).

Така сама ситуація з сіллю та горохом: за оптової ціни 2,50 наше управління купує сіль за 5 гривень, а на кожному кілограмі гороху переплачує щонайменше 2 гривні. Якщо підрахувати оптову вартість тих товарів, які закупило управління освіти в «ФОП Кобець» за завищеною ціною, то виявиться, що лише на закупівлях у цього підприємця можна було зекономити 171 тисячу 650 гривень.

Після того як активісти АПН у своєму попередньому розслідуванні розкритикували те, що управління освіти працює виключно з двома постачальниками продуктів харчування (СТ «Добра» та «УкрПродДонСервіс»), серед тих, хто постачає їжу в заклади освіти Кропивницького, з’явився новачок — «СервісТоргПром». Це нове підприємство замінило СТ «Добра», яку ми більше не знайшли серед постачальників.

«СервісТоргПром» поставив за перші два місці 2018 року продукції на 7 мільйонів 692 тисячі 750 гривень. Із яких два мільйони коштували консерви. А понад 5 мільйонів — 40 тисяч кілограмів масла. Вартість одного кілограма масла, закупленого за гуртовою ціною через Прозорро, — 138 гривень, відповідає ціні масла вищого сорту в магазинах таких торговельних мереж, як «Сільпо» чи «ВелМарт»

У нашого давнього знайомого «УкрПродДонСервіс», яке пов’язують із родиною нинішнього секретаря міської ради Андрія Табалова, управління освіти закупило 50 тисяч кілограмів яловичини першого ґатунку на суму 6 мільйонів 195 тисяч гривень. За словами працівників управління, вони закуповують яловичину на кістці, один кілограм якої, згідно зі здійсненою закупівлею, коштує 123 гривні. Наголосимо, що теляча вирізка в магазинах коштує орієнтовно 135 гривень, і це роздрібна ціна.

Решту оголошених закупівель управління освіти ще не завершило. В більшості вони стосуються енергомоніторингу навчальних закладів. Серед фірм, які подались на тендер, ми не знайшли кропивницьких, тож говорити про наявність чи відсутність схем зможемо лише після завершення тендерних процедур.+

Для довідки: стаття написана в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що здійснюється Центром «Ейдос» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.

Олена СІНЧЕНКО, Дмитро СІНЧЕНКО, ГО «Асоціація Політичних Наук»
 https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/zavyshcheni-ciny-ta-nekonkurentni-procedury

MIXADV

цікаве