Польща, Латвія і Литва підписали лист щодо “Північного потоку-2”

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

Спікери парламентів Польщі, Латвії і Литви підписали документ, у якому висловлюють занепокоєння щодо енергетичної безпеки Європи через будівництво “Північного потоку-2”. Раніше його підписали Україна і Молдова.

На місці будівництва газопроводу Північний потік-2На місці будівництва газопроводу “Північний потік-2”

Голови парламентів Польщі, Литви і Латвії підписали у Вільнюсі лист про те, що газопровід “Північний потік -2” спрямований на енергетичне узалежнення держав Євросоюзу від Росії, повідомляє “Польське радіо” у неділю, 11 березня.

У листі наголошується, що енергетична безпека є ключовим компонентом об’єднаної Європи. На думку авторів листа, попри те, що газопровід “Північний потік-2” представляють як комерційний проект, насправді він є інструментом політики російської держави.

Як заявив спікер польського Сейму Марек Кухцінський, завдяки тому, що цей документ підписала група країн, а не окремі держави, “такий голос більш чутний”. “Один принцип – загальне занепокоєння про безпеку усіх країн Європейського Союзу, а також країн, що розташовані у східній частині. Ми хочемо співпрацювати з усіма, але хочемо також, аби шанували і турботу про безпеку громадян наших балтійських країн і Польщі”, – наголосив Кухцінський. При цьому спікер польського парламенту додав, що “ми всі разом підтримуємо Україну, яка у ці дні веде тяжку боротьбу за свою незалежність”.

DW.COM

Раніше, 2 березня, цього листа вже підписали Україна та Молдова. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після підписання зазначив, що в листі “наголошено на спробах вплинути з боку керівництва РФ на європейські держави” та послабити їх.

Польща, Литва, Україна, Латвія і Молдова закликали європейські країни гарантувати, що експлуатація газопроводу “Північний потік-2” проходитиме згідно з правилами ЄС.

Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є “Газпром”, має намір почати будівництво в 2018 році і завершити його до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна скласти 1220 кілометрів, він буде з’єднувати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд. Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща та Україна, серйозні питання залишаються і в Єврокомісії.

MIXADV

цікаве