Владислав Мороко: На нас чекає ще чимало сенсаційних відкриттів!

За лаштунками обговорення відправки військ країн ЄС в Україну

19/03/2024 AA 0

 Олександр Кроутер – колишній спеціальний помічник Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі та експерт з військово-кібернетичних операцій, радник державних службовців у країнах Східної […]

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація 17 номера науково-теоретичного щорічника «Музейний вісник». Збірка містить праці, у яких розглядаються окремі проблеми археології, краєзнавства, історії України, вводяться у науковий обіг експонати з музеїв Запоріжжя та України тощо. Тематика публікацій охоплює період від найдавніших часів до сьогодення.

– Саме зараз ми власними руками пишемо історію нашої країни та відкриваємо невідомі сторінки. Завдяки тому, що відкрито раніше засекречені архіви, завдяки загальній цікавості до подій минувшини на нас чекає ще чимало сенсаційних відкриттів, чимало знайомств з іменами справжніх героїв в історії України, – зазначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Посадовець також розповів про невідомі досі подробиці з життя отамана Холодного Яру Костя Пестушко (Степовий-Блакитний), які стосуються його перебування в нашому місті та навчання в Олександрівському механіко-технічному училищі (нині – ЗНТУ) у 1911-1914 роках, про події, які формували характер майбутнього отамана.

У свіжому номері щорічника «Музейний вісник» розповідається про експонати з колекцій Запорізького обласного краєзнавчого музею та Національного заповідника «Хортиця», розкопки курганів у Розівському районі Запорізької області, цеглу з розкопок на території музею-заповідника «Садиба Попова», історію міста Олександрівська кінця XVIII – середини ХІХ століття, традиції козацького суднобудування та судноплавства, родовід Якова Новицького, розписи Іллінської церкви у с. Тернівка, збройний конфлікт махновських повстанців з німцями-колоністами, Шосте селище м. Запоріжжя, підпільну організацію «Ревком» тощо.

Цього року до «Музейного вісника» увійшли статті 25 авторів із м. Запоріжжя та всієї України: Андрія Антонова, Інеси Атаманчук, Бориса Бровка, Вікторії Водоп’ян, Анатолія Волкова, Тамари Деркач, Оксани Дровосєкової, Михайла Єльникова, Лариси Єрохіної, Сергія Звілінського, Світлани Козиряцької, Павла Кравчука, Володимира Лінікова, Зої Попандопуло, Валерія Самара, В’ячеслава Саричева, Людмили Травень, Ольги Чайки, Володимира Чопа, Андрія Шевцова з м. Запоріжжя та Олександра Горбового (м. Переяслав-Хмельницький), Юрія Клімчука (м. Кам’янець-Подільський), Андрія Копитка (м. Дубляни), Марії Пісцової (м. Полтава), Олени Сєкерської (м. Одеса).

– Цього року видання вийшло дуже цікавим. Є публікації з археології, історії, музейної справи. Це музейне видання розраховане на краєзнавців, на тих, хто цікавиться історією, на шкільну та студентську молодь. На обкладинці нового номера зображено бронзовий акваманіл ХІІ – XVI ст. з колекції Запорізького обласного краєзнавчого музею. Цей предмет надійшов до музею в 1958 році. Його знайшли у 1905 році на Верхній Хортиці. Акваманіли або водолії використовувалися з найдавніших часів як ритуальні посудини для омовіння рук жерців. Пізніше їх використовували і в побуті. Кілька статей та доповідь директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислава Мороко можна вважати сенсаційними, – зазначив директор краєзнавчого музею Михайло Мордовський.

Дві сенсаційні статті Інеси Атаманчук та Людмили Травень, присвячені Іллінській церкві в селі Тернівка (Вільнянський район), – це перші наукові роботи про унікальні розписи цієї церкви, які доводять, що автором був художник Володимир Дмитрович Сонін, керівник Лаврської іконописної школи. Увагу співробітників Запорізького художнього музею на ці розписи звернув запорізький фотохудожник Олександр Максимов.

Завідувач відділом новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Володимир Лініков виклав не менш сенсаційні факти про діяльність підпільної організації «Ревком», що діяла у 1942-1943 роках у нашому місті. Чи могла ця організація здійснювати стільки акцій проти окупантів, скільки наведено у звітах Запорізького обкому КП(б)У, чи діяльність «Ревкому» має під собою більше міфів, ніж правди – про це можна дізнатися у «Музейному віснику» № 17.

Примірники нового видання отримали автори, музеї та бібліотеки Запоріжжя, а через кілька місяців наукові статті буде викладено в Інтернеті.

MIXADV

цікаве