Як навчити студентів-журналістів

Поговоримо про професію. Більшість випусників факультетів журналістики, які потрапляють до редакцій ЗМІ, практично нічого не вміють.

Та і редактори з великим скрипом, як правило під тиском, беруть на роботу вчорашніх студентів. Бо знають, до новачка треба когось “прикріпляти”, аби навчив хоч якимось азам.

Журфак, то не звичайний факультет, де можна весело провести чотири роки. Треба навчитися впевнено писати у різних жанрах, фотографувати, знімати і монтувати відео, володіти голосом, аби працювати на радіо. Тут ніяка теорія практики не замінить.

В результаті, безліч дипломованих журналістів працюють ким завгодно, але не за фахом.

-Кафедра журналістики Інституту філології і масових комунікацій Університету “Україна” наважилася на сміливий експеримент з практикою студентів першого курсу, – розповіла доцент кафедри, кандидат філологічних наук Юлія Нестеренко, – Ми занурили студентів у життя різних редакцій через серію екскурсій-практикумів. Протягом кількох тижнів, практично щодня, практиканти у супроводі діючих журналістів журналів “Музеї України”, “Нова Січ”, “Універсальної газети” до яких прикріплені, відвідують офіси провідних ЗМІ, вивчають їх діяльність і пишуть статті. Зарахованим вважається опублікований матеріал. Вперше спробували минулого року, і як вважаємо, дуже вдало! Продовжимо!

Враховуючи, що в Університеті вчиться мій син Ростислав, висока честь стати гідом першокурсників, і частини друго- і третьокурсників випала мені.

Справа в тому, що на реальну практику-роботу в редакції потрапляють одиниці. Та і старі журналісти знають як це буває – коротка бесіда з жовторотиками, пише якусь замітку, щось фоткає, щось поредагував – вільний. Дівчаток ще можуть “посадити на телефон”…

Більшість студентів, особливо першачків залишаються “неприкаяними” вони просто не розуміють, що таке журналістика!

Отож, порадившись, враховуючи досвід і помилки минулого року, ми вирішили діяти жорстко – умови максимально наближені до реальних. Хто хоче і зможе, пройде до кінця. Хтось зрозуміє, що журналістика, то не його і відпаде одразу. Хтось тихенько “доповзе” до диплому і образно кажучи продовжить продавати взуття з статусом бакалавра від журналістики.

Скажу зразу, першачкам дуже сподобався світ журналістики, особливо яскраве телебачення і кіно. Ну а друго-третьокурсники, які були минулого року, вже просто “метри” – щедро діляться “досвідом”…

Перший урок став для дітлахів справжнім іспитом. Навалило снігу, вдарив мороз. Першачки повинні були самостійно згуртуватися, самостійно знайти Національний музей народної архітектури і побуту України в далекому Пирогові, туди добратися, потрапити на відкриття виставки О.Долі. Реальне журналістське завдання. Супровід – двоє вже навчених третьокурсників.

Доїхало шестеро.

Зрозуміло, керівництво музею було попереджено, студентів зустрів член редколегії часопису “Музеї України”, заступник директора скансену Вадим Логвінов. Організував ексклюзивну екскурсію. Приїхав Президент України Віктор Ющенко – дітвора радісно зробила селфі – купа захоплених постів в соцмережах, яскраві враження. Такі вилазки залишаються в душі назавжди…

Друге завдання вже складніше. Вже великою командою прийшли в Укрінформ. Разом з суперпрофі Віктором Жоваником подивилися редакцію, поспілкувалися з журналістами і чесно висиділи пару прес-конференцій, спостерігаючи, як говорять спікери, а журналісти провідних ЗМІ те все висвітлюють. Розповіли про технологію проведення прес-конференції…

Наступного дня був запланований візит на студію “Подробиці” телеканалу Інтер. Студентів провели апаратними, режисерськими, показали систему освітлення, звукозапису, розповіли про режисерський пульт прямого ефіру, дозволили побавитися з телекамерами вартістю під 100 тисяч доларів…

Розкішну емоційну лекцію про нюанси створення теленовин прочитав відомий телеведучий Олексій Фадєєв. Це було щось! Дітлахи аплодували, затягли Алекса в Університет, аби виступив в аудиторії і зняв з ними відео-уроки. Телезірка погодився – чекаємо в березні!

 

Класно зустріли студентів в редакції парламентської газети “Голос України”! Все показали, розповіли про роботу паперової газети, яка присутня і в інтернеті. Купа позитивних вражень і практичний досвід.

Дуже толкові поради дав заступник редактора газети “Вечірній Київ” Віталій Курінний. Розповів про газету “Хрещатик” і “Українську столицю”. Познайомив з ветераном – Ю.Константіновим… Сподобалося!

Тут якраз Микола Різник з каналу 2+2 запросив мене до зйомок у популярній 45 хвилинній програмі “Цілком таємно”. Повноцінний документальний фільм. Пішли обмеженим колом, подивилися як відбуваються зйомки у такому форматі…

Відвідини телеканалу ІСТV перетворилися на справжнє свято. Нас запросили в неділю – аби не заважали. Побували у студії програми “Свобода слова”, спостерігали за роботою команди прямого ефіру Факти о 12-45. Роздивилися студії, обладнання. Перемістилися у “переговорну”, де наш гід – комерційний директор каналу красуня Тетяна Каченюк провела унікальний тренінг-лекцію для студентів! Це було щось суперове! Пані Тетяні варто теж якось заїхати до університету і записати відео-урок! Реальний досвід, новітні дослідження, сучасні технології, рейтинги, реклама – це описати неможливо! Лише слухати!

Я особисто у Тетяну просто закохався. Студенти теж! Дітлахи просто пищали від захоплення! Практично всі написали про той візит. До речі, вже навчилися оформлювати замітки – заголовок, підпис, фото. Менше помилок. Що значить практика!

Вразили студії 5 каналу! Бачили два прямих ефіри – Новини і Романа Чайки. Там суперовий пульт прямого ефіру! Величезна подяка Анні Власовій – керівнику піар-відділу за розкішний прийом і розповіді! 5 канал – дійсно класно! Школа репортерів!

Окрема подяка керівництву кіностудії “Фільм ЮА”. Довго домовлялися. Але, екскурсія була суперовою! Справжній Голлівуд на Троєщині. Тут повинен побувати кожен. Між іншим, вартість екскурсії 200-300 гривень! Студентам зробили безкоштовно! Враження – це щось! Ще й кожному подарували фірмовий пакет з кінороманами! Неймовірний був день!

Дивлячись на сучасну українську журналістику очима першокурсників, відчув якусь цехову гордість! Можемо!

Ось така яскрава вийшла практика. Дітвора навчилася писати замітки і робити більш-менш пристойні фото. Що для першачків – досягнення.

З молоддю варто працювати! І нам вчитися у них. То вже зовсім інші покоління. І вони ще побудують СВОЮ країну!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”, куратор практики

MIXADV

цікаве