Як британські судді очолили новий суд Казахстану   

Лорд Вулф (на передньому плані праворуч) очолив новий комерційний суд у Казахстані

Фото: mfa.gov.kz

Лорд Вулф (на передньому плані праворуч) очолив новий комерційний суд у Казахстані

Про Казахстан відомо так мало, що враження про цю країну у більшості людей склалося під впливом образу репортера-нездари Бората, створеного коміком Сашею Бароном Коеном. Це скоро має змінитися, пише Times.

Одна із провідних судових фігур Сполученого Королівства, колишній перший Лорд-Верховний суддя судів Англії та Уельсу лорд Гаррі Кеннет Вулф був призначений головним суддею нового комерційного суду у Казахстані, разом із вісьмома іншими суддями та старшими юристами з Великої Британії.

Цей суд створений слідом за аналогічними судами у таких місцях як Сингапур, Гонконг, Дубай, Абу-Дабі та Катар в рамках програми модернізації за участю Міжнародного фінансового центру Астани (МФЦА), із перспективою зробити його провідним фінансовим центром у Центральній Азії.

“Це перший суд такого роду у Євразії”, – заявив лорд Вулф, – “Казахстан має величезний кордон із Китаєм і з Росією, і Китай будує новий шовковий шлях, який проходить прямо через цю країну. Усе це причини, з яких це може піти на користь”.

Усі судді будуть із Великої Британії і використовуватимуть законодавство МФЦА, яке, по суті, є британським загальним правом – “тим, у чому вони (казахстанці – ред.) взагалі не мають досвіду”, – зазначив Вулф, – “Це буде говорити про незалежність суду та кваліфікацію його суддів. Незалежність гарантується у змінах конституції країни”.

“Казахстан має величезний кордон із Китаєм і з Росією, і Китай будує новий шовковий шлях, який проходить прямо через цю країну. Усе це причини, з яких це може піти на користь”.

Лорд Вулф брав участь у створенні суду в Досі разом із Крістофером Кемпбеллом-Холтом, який був призначений секретарем нового суду. Останній був адвокатом Нортона Роуза, перш ніж провести сім років як секретар у Досі. Ідея та сама, але культура двох країн помітно відрізняється. “[Казахстан] – це перш за все мусульманська країна, але це дуже ліберальна форма ісламу, і люди можуть вільно практикувати всі релігії. Близько 25 відсотків населення становлять православні росіяни. Закони шаріату не використовуватимуться в судах”, – зазначив він.

Що стосується прав людини у країні, Вулф наголошує, що там існує рівність статей, і що країна відходить від традицій домінування чоловіків. Залучення суддів демонструє підтримку президента Назарбаєва, який просував реформу з часів отримання країною незалежності від Росії у 1991 році. “Усі судді заохочують дотримання прав людини, хоча це не ті справи, якими суд буде займатися”, – зазначив Вулф.

Суд був відкритий на початку цього року, хоча спочатку велика частина роботи включала в себе підготовку місцевих судових органів та адвокатів. Він включатиме суд першого рівня та апеляційний суд, у якому лорд Вулф буде іноді засідати. Також буде прискорена процедура для невеликих скарг. Розглядатимуться стандартні комерційні та договірні спори. Також буде функціонувати новий Міжнародний арбітражний центр, а його першим головою буде Барбара Доманн (адвокат високого рангу під назвою Queen’s Counsel – радник королеви – ред.).

Що це означає для євразійських спорів, які зараз розглядають у Лондоні? Вулф погоджується, що “дуже невелику кількість справ”, які б розглядали у Лондоні, тепер зможе розглянути новий суд. “Але це не зменшує значення нашого комерційного суду, навпаки, це популяризує його в тій частині світу, яка не має такої традиції”.

“[Казахстан] – це перш за все мусульманська країна, але це дуже ліберальна форма ісламу, і люди можуть вільно практикувати всі релігії. Близько 25 відсотків населення становлять православні росіяни. Закони шаріату не використовуватимуться в судах”.

Він додав: “Президент продемонстрував своє бачення, створивши цей фінансовий центр. Він хоче, щоб світ побачив загальне англійське право, що застосовується у цій країні, і не лише у столиці, але і щоб воно поширювалося в суспільстві роками як приклад ведення бізнесу і здійснення правосуддя “.

До авторитетного складу британських суддів та юристів входять сер Робін Якоб, сер Стівен Річардс, сер Джек Бітсон, сер Руперт Джексон, радники королеви лорд Фолкс, Ендрю Спінк, Том Монтагу-Сміт, а також Патриція Едвардс. Бітсон і Джексон обіймуть посади, коли підуть на пенсію з Апеляційного суду у цьому і наступному місяці відповідно. Консультативну рада очолить радник королеви Майкл Блер.

Судді будуть здійснювати до Казахстану п’ять основних поїздок на рік. Усі вони були приведені до присяги на відповідній церемонії, причому присяги були схожі на дані ними у Великобританії. Вони розробили дизайн своїх мантій, так щоб вони включали блакитний і золотий кольори республіки.

Дипломатична вигода ясна. “Суд буде просувати англійське комерційне право і визнання важливості верховенства закону”, – говорить Вулф, – “Він створює зв’язки між країною у Східній і Центральній Азії, яка швидко розвивається, і Великобританією, тому вони будуть звертатися до нас за порадою і керівництвом”. І перспектива успіху МФЦА як комерційного центру “значно покращиться”, якщо інвестори зможуть побачити, що це безпечне середовище із судом, який підтримує верховенство закону.

Переклад НВ

MIXADV

цікаве