У Почаєві, усюди висять плакати: «Бог нє панімаєт по-украінскі». Московських попів – на поліграф! Храми – обшукати! Знайшли щось – карати!, — депутат

Час людожерів

19/03/2024 AA 0

 У минулому столітті побачила світ серія книг британського історика Еріка Гобсбаума: «Епоха революцій», «Епоха капіталу», «Епоха імперій». Це глибокі синтези з оригінальними рефлексіями на події […]

Як ця перевірка має відбуватись? Що потрібно перевіряти і що шукати? Про це у розмові з ідейним натхненником звернення, націоналістом, депутатом Івано-Франківської обласної ради Михайлом Іваночком.

Кілька днів тому ваші колеги–депутати звернулись до вищих органів державної влади щодо антиукраїнської діяльності УПЦ МП. Чия це ініціатива? Кажуть, що ваша.

Так, моя. І поясню, чому я вийшов на сесію з такою ініціативою. Так от: у Коломиї діє Благовіщенська церква Пречистої Діви Марії, що на кладовищі «Монастирок». Це стара дерев’яна церква і збудована вона ще у 1587 році. На початку 90-х років її передали віруючим УПЦ МП. І храм перебував в такому підпорядкуванні ще зовсім донедавна. Кілька місяців тому ми з активістами підняли питання про вихід Благовіщенської церкви з-під влади московських попів. Ясно, що так звані священнослужителі вступитись не хотіли. І їх фактично силою представники громади та активісти звідти вигнали.

Але московські попи в рясах одразу не заспокоїлися – і разом з найманцями попробували нас витіснити з храму. Кожного дня упродовж кількох тижнів були протистояння. Та ми таки вказали на їхнє місце – і вони вступилися з підібганими хвостами. Кілька тижнів їздили туди на кожну службу: контролювали ситуацію. Вже зараз усе спокійно: службу правлять наші греко-католицькі капелан, які є прихильниками націоналістів.

Після цього я «задумав» це звернення, фракція «Свободи» в облраді його підтримала одноголосно. Та загалом 60 депутатів проголосували «за». І ще одне: ми у церкві познаходили такі речі! Після огляду я б заборонив цю церкву в Україні взагалі!

Що саме активісти знайшли у храмі?

Докази того, що ця церква служить Москві. Знайшли примірники газети «Комуніст». У газеті було надруковане звернення Кирила про те, що мають робити служителі православної церкви у тій чи іншій ситуації. Крім того, ми знайшли ікону царя Миколи II. А ще ікону із зображенням чоловіка, який дуже нагадував екс-президента Віктора Ющенка. Він був в оточенні оголених жінок і горів у пекельному вогні. Це ж прямі докази антиукраїнської діяльності російської церкви. Вони ж у такий спосіб продемонстрували своє ставлення до Майдану! Хіба не так?

Знову ж таки – усі московські попи, які є на Франківщині, навідріз відмовилися збирати кошти для наших хлопців, які воюють в АТО. Вони не хотіли долучатись до похоронів наших прикарпатських вояків, які загинули на війні. А ми до них із цим звертались не раз. Та жодного разу на поминальні заходи вони не з’явились.

Повернімося до згаданого документу: один із його ключових пунктів – вимога до СБУ перевірити священнослужителів УПЦ МП. Як ви це бачите?

Якщо чесно, то у мене спочатку виникла ідея написати звернення про повну заборону діяльності цієї церкви на Прикарпатті. Але ми подумали, що з того нічого б не вийшло: не наші повноваження. Тому зійшлись на тому, щоб оприлюднити звернення до органів влади із тим, щоб московських попів перевірила СБУ на предмет їх співпраці з ФСБ та іншими каральними органами країни-агресора.

Що саме мали б вони перевіряли? Та все! Я б особисто за кожним із них приставив зовнішнє спостереження. Треба довідатися, куди вони їздять, кому звітують, чим займаються. Переконаний, що докази знайдуться швидко. А ще – однозначно треба перевірити усі їх храми: обшукати усі закапелки. Там же зберігається казна що: антиукраїнська агітаційна література, зброя, сидять сепаратисти. У Почаєві, наприклад, усюди висять плакати: «Бог нє панімаєт по-украінскі». А ще у власних проповідях священнослужителі забороняють вірянам молитися українською мовою, буцімто «украінскава язика Бог нє слишит». Це що – не доказ для СБУ!

Звичайно, це робота не одного місяця. Але її треба було розпочати давно. СБУ ж бігає по даху за грузином замість того, щоб дбати про безпеку України. І ще: я б усіх московських попів «посадив» на поліграф. Було б добре, якби вони пройшли «детектор брехні».

Думаєте, що хтось із них на таке погодиться?

Таке має бути. Хто не боїться нічого – пройде цю процедуру безболісно. От Ірина Фаріон, до прикладу, пройшла поліграф – і довела усьому світу свою правоту. Тому вони нехай проходять і доводять свою лояльність. Якщо ж попи побояться це зробити, як от Гордон, значить – вони агенти Москви.

Ну, добре, припустимо, наші спецслужби знайшли докази антиукраїнської діяльності служителів УПЦ МП. Що з цією інформацією робити?

А для кого існують місця позбавлення волі? Для злочинців!

У зверненні також йдеться про необхідність перейменування УПЦ МП: на ваш погляд, вона б мала носити назву «Російська православна церква». Що це дасть?

Якщо це зробити, то, переконаний, частини своєї «пастви» ця церква точно втратить. Ну що таке УПЦ МП? Українська православна церква з додатком МП… Люди введені в оману такою назвою. Особливо по гірських селах: саме там у нас, скажімо, найбільше таких церков. Кажуть: «Бог один» – і не задумуються, до якої церкви йдуть молитися. А так у назві буде закладено, що це саме Російська церква. Людям треба відкрити очі. І крапка. Було б ще краще, якби вона називалась Московська церква.

У нас по усіх соціологіях 90% населення вважає себе українцями, тож і церква має бути українською. Церква, як мова: є українська мова – є Україна, є українська церква – є Україна. От і все.

Ви неодноразово наголошували на тому, що зовсім не проти заборони діяльності російської церкви в Україні узагалі. У який спосіб, по-вашому, цього можна досягти?

Я справді вважаю, що не може у державі, яка воює, функціонувати церква ворожої країни. Тобто не можуть в Україні заправляти московські попи. Невже ніхто не розуміє, що у нашому тилу діють вороги. На чолі з Онуфрієм, який сказав, що голодомор в Україні був, бо її покарав Бог! Чи може говорити «патріарх» про українців та Голодомор? Усі ж знають, хто за це відповідальний: москалі та жиди.

Тому усю цю церкву треба забороняти негайно. Їх усіх треба вигнати. Якщо не схочуть добровільно йти, то застосувати силовий спосіб. Щонайменше «копняки». Тільки так треба діяти! Фізично їх не зносити!

Джерело

MIXADV

цікаве