Бережинка – битва за врожай

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

 

Хронологія подій.

Частина перша. Рейдери.

Історія бере свій початок від 27 квітня 2017 року – саме у цей день власник сільськогосподарського підприємства ТОВ “Нива-2010” Микола Трибиненко, якому належать 65% частки компанії (інші 35% належать двом його синам), начебто підписав договір дарування, за яким його корпоративні права перейшли до зареєстрованої у Белізі офшорної компанії “Фортресс оф ану Ессошиейшн ЛТД”. Даний договір був посвідчений приватним нотаріусом Задніпряним О.А. (місто Кропивницький).

Власник ТОВ “Нива-2010” Микола Требиненко, який за версією рейдерів подарував свій бізнес невідомим особам:

Того ж дня відбувається інші важливі події:

– офшорна компанія з Белізу швидкоруч продає свої корпоративні права такому собі ТОВ “Торговий дім Дніпромет” (місто Дніпро);

– державний реєстратор з Дніпропетровської області Руденко В.І. із порушенням вимог чинного законодавства проводить у Єдиному державному реєстрі зміну керівника, складу учасників, адресу місцезнаходження та кінцевого бенефіціарного власника ТОВ “Нива-2010”.

– у ТОВ “Нива-2010” з’являється два кредити загальною сумою 27млн.грн, датовані груднем 2016 року, і за дивовижним збігом обставин справа про стягнення боргу саме 27 квітня 2017-го надходить до державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області, яке Постановою ВП №53846594 від 27.04.2017 року відкриває провадження, блокує рахунки і накладає арешт на майно ТОВ «Нива – 2010».

03 травня 2017-го начебто нові співвласники, отримавши новоспечені документи з держ.реєстру та у супроводі приватної охоронної компанії “Борисфен” (належить народному депутату партії Народний Фронт Юрію Березі) прибувають у село Бережинка на територію сільськогосподарського підприємства, захоплюють офіс та бухгалтерію. Коли на місце події прибув реальний керівник Микола Трибиненко, то рейдери йому повідомили про існуючий борг у 27млн.грн та про те, що він вже не є ані власником, ані директором, а якщо йому щось не подобається, то нехай звертається до суду.

Обурені цинічним нахабством родина Трибиненків та селяни звертаються із заявами про злочин у поліцію, прокуратуру та управління юстиції, і намагаючись привернути увагу до рейдерської атаки проводять декілька акцій протесту у Кропивницькому та Києві включно із тимчасовим перекриттям траси Кропивницький-Кривий Ріг.

У відповідь злочинне угруповання проводить прес-конференцію, на якій новопризначений зі сторони рейдерів директор Григорій Скаленко та його адвокат заявили наступне: “Ми вважаємо, що нас, добропорядних підприємців, просто-напросто ошукали – ті люди, які продали нам корпоративні права на це підприємство кудись зникли і не виходять на зв’язок” – дуже смішно. “Чесні та порядні” бізнесмени з Дніпра за один день придбали бізнес вартістю 5млн.$ невідомо в кого і тепер не можуть знайти тих продавців. Ну, нехай буде так.

На фото Григорій Скаленко:

Але ж як виявилося пізніше, новопризначений директор Скаленко у 2012 році вже був судимий за шахрайство та підробку документів, що спричинило тяжкі наслідки. Більше того, на початку цього року він також був директором компанії, яка намагалася за допомогою аналогічного рейдерства захопити контроль над маслозаводом в смт. Братське Миколаївський області – про це повідомив директор маслозаводу Анатолій Доценко, а саме що 13 січня 2017 року після незаконної зміни даних у держ.реєстрі на завод у супроводі тієї самої охоронної агенції нардепа Берези “Борисфен” прибули представники компанії з того ж міста Дніпра. Юридчна особа була іншою – ТОВ “Олтрейд-2016”, а от директором був вже знайомий нам раніше судимий Григорій Скаленко:

https://surmasite.wordpress.com/2017/07/01/підприємець-з-миколаївщини-у-нас-з-б/

Ситуація потроху набуває розголосу і губернатор Кіровоградської області був змушений втрутитися та провести нараду із залученням керівництва поліції, прокуратури та управління юстиції, проте жодного результату ця нарада не дала – розслідування та перевірки гальмувалися усіма відомствами. Паралельно рейдери залякували селян, щоб ті підписували нові договори на оренду своїх земельних паїв з новопризначеним директором.

Тим часом Микола Трибиненко винайняв кіровоградську охоронну агенцію і 23 травня за допомогою селян-фермерів вигнав рейдерів з території підприємства, проте жодних адекватних дій по відношенню до рейдерів ані від прокуратури області, ані від поліції чи управління юстиції так і не було. Та наближалася жнива, а врожай для рейдерів – це дуже ласий швидкий кошт, який вони не могли упустити

25 червня рейдери з “Народного фронту” вирішили діяти і відправили у Бережинку на повторне захоплення 50 озброєних тітушок з компанії “Борисфен”. Цікавий факт – найнята законними власниками раніше охоронна агенція з Кропивницього просто пішла собі геть за пів-години до нападу. Поліція на заклик селян про допомогу не реагувала протягом двох годин, тож селяни та фермери зрозуміли – допомоги та захисту від влади не буде і тому вирішили діяти самостійно. Озброєні вилами, лопатами та дрючками, розлючені свавілям рейдерів та влади люди накинулися на тітушок незважаючи на наявність у тих зброї. Тітушки намагаючись залякати селян почали стріляти у повітря, проте людей це не зупинило, тож зрештою рейдери почали розбігатися по селу, а селяни влаштували справжнє тітушко-сафарі, за результатами якого вони власноруч загнали та затримали 31 особу, яких пізніше було передано представникам поліції – так, поліція зрештою прибула, але як з’ясувалося не на прохання селян про допомогу, а на виклик представників рейдерів “Хулиганы зрения лишают”.

Начальник поліції Кіровоградської області Кондрашенко С.Г. розумів, що враховуючи настрій людей просто відпустити “тітушок” він не може, тому їх таки було затримано.

Полковник Сергій Кондрашенко, якого Аваков призначив керувати поліцією Кіровоградської області у 2015 році:

За годину після затримання “тітушок” з фірми “Борисфен” очільнику поліції зателефонував народний депутат Юрій Береза і вимагав негайного звільнення своїх підлеглих. І вже наступного дня їх усіх за рішенням суду було звільнено під домашній арешт.

Народний депутат партії “Народний фронт” Юрій Береза:

До речі цікавість Берези до сільськогосподарского бізнесу не випадкова – він почав активно займатися рейдерством одразу, як став народним обранцем – про один із таких епізодів, який стався також у Кіровоградський області детальніше за посиланням:

http://zovzakona.org/lichnye-porucheniya-semejstva-berezy

Тим часом Микола Трибененко усвідомив – усі обіцянки посадових осіб у захисті його майна та відновленні законності виявилися марними, бо ж рейдери, а саме депутати від “Народного фронту” та міністр МВС Аваков й міністр юстиції Петренко, виявилися керівниками усіх тих посадових осіб. Тому фермер звернувся із закликом про допомогу до тих, кому сам допомагав і під час ведення бойових дій, і під час Торгової блокади окупованих територій, а саме до Народного депутата Семена Семенченко та ветеранів добровольчого батальйону “Донбас”.

Народний депутат України, командир добровольчого батальйону “Донбас” Семен Семенченко:

Ввечері 26 червня 2017 року ветерани “Донбасу”, “Айдару” та “ОУН” прибули у село Бережинка задля захисту героїчних селян та їх врожаю, де були зустріті спочатку поліцією, яка щоправда зважаючи на присутність Народного депутата не наважилася чинити якісь протиправні дії, а просто запитала про мету приїзду. Ну а далі вже у самому селі ветеранів оплесками зустрічали зневірені у майбутньому селяни, які нарешті побачили, що є кому в цій країні стати на їх захист і від нахабних рейдерів, і від злочинної влади.

Начебто усе – кінець історії. Рейдерів прогнали, на захисті бойові ветерани, тож можна спокійно повертатися до роботи на землі і починати збирати врожай. Але історія тільки-но починалася і вже за добу про невеличке село та місцевих героїчних селян-фермерів дізнається уся Україна.

Частина друга.

Аваков та злочинці у погонах.

Перша доба опісля прибуття ветеранів пройшла спокійно – фермери готувалися до початку жнив. Та надвечір 27 червня 2017 року територію підприємства оточили більш ніж 250 працівників правоохоронних органів. Пізніше було встановлено, що за особистою вказівкою міністра МВС Авакова у Бережинку для протидії селянам та ветеранам було відправлено 5 підрозділів поліції та 1 підрозділ НГУ:

НГУ – в/ч 3011 (Кривий Ріг);

Батальйон поліції «Святослав» (Кропивницький);

Міськвідділ управління поліції (Кропивницький);

КОРД (Київ);

Зведені загони райвідділів кіровоградської області;

Загін кінологів з собаками;

Керували діями підлеглих полковник Піцків (довірена особа Авакова, колишній кандидат до ВРУ від партії «Народний фронт», нині – заступник начальника превентивних дій Національної поліції України) – на фото стоїть зліва від Берези:

та полковник Голяков (довірена особа мера Кривого Рогу Юрія Вілкула, за часів Революції Гідності очілював ГО “Муніципальна гвардія”, представники якої займалися побиттям прихильників Євромайдану як у Кривому Розі, так і у Києві):

Детальніше про ганебні вчинки Голякова під час Революції Гідності за посиланням:

https://www.facebook.com/ievgen.shevchenko.7/posts/10207399650909376

Другий командир батальйону «Донбас» Анатолій Віногродський (позивний «Гал») задля унеможливлення провокацій вишукував усіх добровольців у дві шеренги – жодної зброї чи спец.засобів в руках у ветеранів не було. До нього підійшла невстановлена особа у формі поліції та закритим балаклавою обличчям і сказала, що усі ветерани мають пройти до цивільного автобусу із зеленими (волонтерськими) номерами. На що “Гал” зажадав від особи, по-перше, представитися та пред’явити службове посвідчення, а по-друге, пояснити їм статус затриманих, повідомити про те порушення закону, яке наразі їм інкримінується і на підставі чого взагалі діють представника поліції та нац.гвардії. І вже тоді після оформлення протоколів затримання ветерані будуть згодні виконати їх законні вимоги.

Проте на цьому діалог було завершено і прозвучала команда: “Ломай Донбасс!” – поліція та нац.гвардія накинулися на добровольців та селян, які також стояли поруч. Побиття відбувалося із застосуванням спец.засобів, сльозогінного газу, гумових кийків та вогнегасників, які вони направляли у натовп. Також окремі особи у формі не маючи кийків били ветеранів та селян прикладами автоматів – пізніше постраждалі будуть вказувати за ці факти у заявах про злочин.

Відео:

https://www.facebook.com/olya.volina/videos/pcb.249072765587653/249069032254693/?type=3&theater

https://www.facebook.com/olya.volina/videos/pcb.249072765587653/249072128921050/?type=3&theater

Під час бійки було затримано близько 25 ветеранів, більшість з яких було ще й пограбовано під час обшуку, який відбувався без залучення понятих та без складання протоколу обшуку – вилучалися особисті гроші та документи. Затримання селян не відбувалося – постраждалих відправляли до лікарні, загалом близько двох десятків осіб з травмами різного ступеню важкості, чимало з них із черепно-мозковими травмами. Побиття відбувалося з особливою жорстокістю та цинізмом – беззахисних людей посеред білого дня травили газом, натравлювали собак, били по голові, добивали лежачих вже на землі.Це фото яскраво демонструє відношення поліції та нац.гвардії до обурених свавіллям селян – мабуть Аваков саме це мав на увазі, коли казав: “Сначала выполняй – потом обжалуй”:


Після завершення кровавої бійні автобус із затриманими рушив по трасі на Умань, проте був швидко заблокований активістами та ветеранами з Кропивницького, які почули про беззаконня, що відбувалося у Бережинці, та рушили на допомогу людям. Добре, що від Кропивницького до Бережинки усього лиш 7км – хлопці прибули вчасно. Людей ставало все більше – підтягувалися селяни з самої Бережинки та сусідніх сіл. Розлючений натовп разом із блокуванням автобусу заблокував і трасу. Згодом на місце події прибуло керівництво місцевої поліції і усіх затриманих було відпущено. Але жоден з цих керівників не зміг пояснити:

– за яким саме звинуваченням було затримано ветеранів;

– у якому статусі затриманих чи підозрюваних вони перебувають;

– де поділися особисті гроші та документи – невідомо;

– з якою метою затриманих намагалися вивезти у сусідню область і який був кінцевий пункт призначення – невідомо.

Відео за посиланням:

https://www.facebook.com/100015535320360/videos/199010673960109/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=4&video_creator_product_type=0&app_id=350685531728&live_video_guests=0

У цей час уся країна побачила, що насправді “реформована” міліція та внутрішні війська нікуди не поділися – вони просто змінили своїх хазяїв і якщо раніше ними керував утікач Захарченко, то наразі цим зграям шакалів команди віддає міністр МВС Аваков та командуючий нац.гвардією генерал Аллеров. Обурення українського народу не мало межи – здавалося б пересічне рейдерство, проте завдячуючи тупим та недолугим діям керівництва країни резонанс стався неймовірний і за невеличке село Бережинка та їх героїчних мешканців почала говорити уся Україна!У цей момент усі високопосадовці водночас зрозуміли, що Врадіївка-2 не за горами і крісла під ними чутливо захиталися. Першим непідконтрольний “Народному фронту” прокурор області, який вже наступного дня на зустрічі із активістами та народними депутатами заявив, що він не давав жодних санкцій на проведення будь-яких процесуальних чи інших дій у селі Бережинка. Й більше того, прокуратурою Кіровоградської області було порушено кримінальну справу щодо перевищення повноважень посадовими особами поліції та нац.гвардії. Слідство триває. Також прокурорами було прийнято понад двадцять заяв від постраждалих стосовно побиття, незаконного затримання та пограбування.

Далі нарешті (!) через два місяці летаргічного сну прокинулося управління юстиції – реєстратору Руденко В.І., який із порушенням вимог діючого законодавства змінював власників та склад учасників ТОВ “Нива-2010”, було заблоковано доступ до Державного реєстру, згідно наказу – терміном на один рік. На жаль це поки що усе, на що спромігся міністр Петренко. Також позбувся ліцензії нотаріус Задніпряний О.А., який посвідчував угоду дарування без присутності власника підприємства. Селяни мають надію, що довготривалі терміни ув’язнення їм уже забезпечить прокуратура.

Таким чином 28 червня ситуація нарешті почала рухатись у бік відновлення законності та справедливості. У цей же день у селі Бережинка було проведено збори громади, на яких було висунуто вимогу щодо звільнення керівника поліції Кіровоградської області та висловлено про повну довіру ветеранам, які прибули на захист їх землі. Окрім того було створено робочу групу з представників громади села, депутатів районної ради, фермерів та народних депутатів ВРУ задля контролю за розслідуванням та притягненням до кримінальної відповідальності усіх причетних до рейдерства та побиття осіб. Також було прийнято рішення щодо проведення 30 червня Народного віче у Кропивницькому біля будівлі ОДА. Також на збори прибув очільник Кіровоградської поліції і сказав, що усією операцію керував особисто він, хоча зрозуміло, що йому не підпорядковується ні Київський “Корд”, і точно не національна гвардія з Кривого Рогу, але Аваков вирішив зробити цапом-відбувайлом саме його, та зрештою після отримання ляпаса від роздратованої жінки Кондрашов поїхав геть.

Ще одна подія сталася цього дня – другий командир батальйону “Донбас” полковник Анатолій Віногродський принципово відмовився від почесної нагороди “За доблесну службу”, якою був нагороджений командуючим НГУ генералом Аллеровим. Саму відзнаку “Гал” кинув під ноги нац.гвардійцям і сказав, що відтепер не хоче мати нічого спільного із нац.гвардією, яка захищаючи рейдерів шматує беззахисних людей.

Анатолій Віногродський “Гал” – другий командир батальйону “Донбас”:

Почесна відзнака Національної гвардії України “За доблесну службу” на землі під ногами у нац.гвардійців:
Наступного дня, 29 червня, до Бережинки прибуло декілька екіпажів поліції. Проте розлючені люди зібралися і вигнали їх геть за межі села – хто не бачив, то на це варто подивитися: https://www.facebook.com/shtab.blokady/videos/1883169092008903/?autoplay_reason=all_page_organic_allowed&video_container_type=0&video_creator_product_type=2&app_id=2392950137&live_video_guests=0

Таким чином громада села висловила недовіру владі і поліції.

30 червня у Кропивницькому відбулося Народне віче – селяни, активісти, аграрії, а також інші підприємці, які постраждали від рейдерських атак саме цього угруповання нардепів з “Народного фронту”. Найбільш емоційним був виступ ветерана славнозвісного 3-го полку Кіровоградського спецназу, родом з села Бережинка, якого також без жодних пояснень побили поліцаї та нац.гвардійці:

https://www.facebook.com/shtab.blokady/videos/1884040945255051/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=0&video_creator_product_type=2&app_id=2392950137&live_video_guests=0

Після завершення Віче вимоги громади було передано губернатору області, прокурору та очільнику поліції. Під ОДА встановлено намет протестувальників.

Паралельно у місті Кривий Ріг небайдужі громадяни зібралися біля в/ч 3011 НГУ, представники якої приймали безпосередню участь у подіях в Бережинці. Громада вимагала пояснень від командування та притягнення винних до відповідальності:

https://1kr.ua/news-34185.html

Тим часом селяни-землероби чекали хоч якихось вибачень від посадових осіб поліції та нац.гвардії, але замість того, щоб визнати свої дії протиправними Аваков та його підлеглі вирішили робити дурнів з усього українського народу. Сам Аваков мовчав, немов би води у рота набрав. Замість нього функцію говорящої голови виконували два його радники. Євген Терехов, колишній герой і так званий “Тітановий Джексон” навіть не побувавши у Бережинці і не поспілкувавшись із людьми вже встиг зробити свої висновки, котрі зводилися до того, що у Бережинці немає ніякого рейдерства, а є лиш піар деяких нардепів та Саакашвілі, який прибув до Бережинки і підтримав селян. Також Терехов обурився, чого це громада села вирішила вигнати поліцію і створити власну територіальну оборону, ну і на кінець додав, що фермер той “взагалі якійсь мутний”. Після таких заяв Терехова перейменовано у “Шоколадного Джексона”.


Ще більшим посміховиськом виставив себе інший радник Авакова Михайло Апостол, який заявив, що побиті в селі Бережинка селяни – це проплачені “тітушки”.

Фото селян-“тітушок”:


2 липня 2017 року сільськогосподарське підприємство ТОВ “НИВА-2010” почало збирати врожай на своїх полях і це головне досягнення на сьогоднішній день. Проте чи будуть таки покарані у цьому свавіллі влади та рейдерства – покаже час. Але про всяк випадок я нагадаю прокурору Кіровоградської області прізвища тих, без кого ця ситуація була би неможливою в принципі і хто врешті-решт має опинитися на лаві підсудних і отримати замість землі селян довготривалі терміни ув’язнення:

1) Григорій Скаленко, раніше судимий за шахрайство новопризначений рейдерами директор ТОВ “Нива-2010”;

2) Приватний нотаріус Задніпряний О.А., який посвідчив договір дарування без присутності власника підприємства;

3) Державний реєстратор Руденко В.І., який всупереч вимогам чинного законодавства вносив зміни у Єдиний державний реєстр;

4) Народний депутат Юрій Береза, який є власником охоронної компанії “Борисфен” та безпосередньо планував і керував рейдерським захопленням підприємства ТОВ “Нива-2010”;

5) Очільник поліції Кіровоградської області Сергій Кондрашенко має понести кримінальну відповідальність за надання злочинних наказів, що спричинило важкі наслідки;

6) Полковник Олександр Голяков, заступник начальника Центрального ТРК Національної гвардії України, який у Бережинці керував діями нацгвардійців в/ч 3011 з Кривого Рогу;

7) Полковник Роман Піцків, заступник начальника превентивних дій Національної поліції України, який у Бережинці керував діями підрозділів Національної поліції;

8) Командуючий НГУ генерал Юрій Аллеров має понести персональну відповідальність за дії своїх підлеглих;

9) Міністр Юстиції Павло Петренко має понести персональну відповідальність за шахрайські дії своїх підлеглих, а також за злочинну халатність та саботаж при розгляданні скарг законних власників підприємства ТОВ “Нива-2010”;

10) Міністр МВС Арсен Аваков має понести кримінальну відповідальність за надання злочинних наказів та участь у рейдерських атаках не тільки в Кіровоградській області, а й по усій Україні;

Окрім того спільнота має надію на фахові дії прокурорів і на те, що зрештою серед поліцейських та нацгвардійців будуть знайдені ті особи, які приймали безпосередню участь у побитті та грабунку селян і ветеранів у вже славетному селі Бережинка.

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply