Костянтин Бриль: Де земля для учасників АТО?

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Була зустріч з представниками громадських об’єднань учасників бойових дій.
Головні вимоги мітингувальників стосувались зміни керівництва Держгеокадастру регіону, проведення перевірки надання земель за період 2015-17 роки на відповідність черзі отримання, а також проведення аудиту та резервування земель за учасниками АТО з метою гарантування їх отримання, згідно Закону України.

Одна з причин затримок видачі землі пов’язана з нововведеннями Кабінету Міністрів України, згідно яких учасники АТО отримують відсоток від земель, виставлених на аукціоні. Тобто, ділянки для учасників АТО залежать від визначення землі для продажу. А люди хочуть знати, коли отримають землю.

На сьогоднішній день все підв’язано до аукціону. Вийшла постанова Кабміну, який з 1 числа зобов’язав, що 25% від проданих земель виставлених на аукціон, відходить учасникам АТО. Ми розуміємо, що цю норму потрібно міняти. Потрібно внести зміни до постанови Кабміну. І влада регіону буде ставити це питання перед центральною владою. Хоча, після круглого столу, який у нас був ще два місяці тому, в листі до Кабінету Міністрів України ми вже озвучували цю проблему.
На сьогоднішній день в Запорізькій області приблизно 12 тисяч учасників АТО і близько 3000 заяв щодо видачі земельних ділянок в роботі. Держгеокадастр не може йти на порушення Законів, адже за це існує кримінальна відповідальність.

На жаль існуюча нині процедура видачі землі довга і бюрократична. Відповідно потрібне проведення подальшої роботи на Законодавчому рівні задля того, щоб максимально стиснути процес отримання землі учасників АТО, аби для них це носило характер винятків.
Окрему увагу приділили проблемі затримок розподілення земель у районах області. Тут гальмування пов’язане із планами, що землями поза межами населених пунктів керуватимуть ОТГ. Громади коли почули з вуст Прем’єр-міністра України, що розпоряджатися землями, розташованими за межами населених пунктів, будуть вони, в районах почали гальмувати узгодження документів Держгеокадастру. Адже вони розуміють, що в майбутньому цей обсяг земель залишиться саме їм.

На жаль, ці протиріччя переросли в нерозуміння між учасниками АТО і фахівцями Держгеокадастру. Власне я впевнений, що подібні проблеми мають справедливо вирішуватись на загальнодержавному рівні. І саме центральний Геокадастр не повинен доводити до виникнення подібних ситуацій.

Голова Запорізької ОДА

Костянтин Бриль

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply