Вдаримо скаргами та перевірками по виробництву і державі?..

За мало не три роки, я якось  непомітно зібрав цікаву колекцію документів, листів та публікацій у ЗМІ про екологічні перипетії пов’язані з роботою ВАТ “Кіровоградський кар’єр”. Ця «екологічна боротьба» триває вже не один рік, а в неї втягнуті не одна інстанція, кілька електронних та друкованих ЗМІ. «Колекція» ж вийшла якась не для музейної експозиції, бо ніяк її прикрасити не може. Якщо підкреслювати в її експонатах цікаві місця та прізвища, то вимальовується не дуже цікава картина чиновничого свавілля, яке часом граничить, м’яко кажучи, з майже абсурдом.

Сигналом до початку боротьби з згаданим підприємством став колись перший лист –скарга мешканців кількох найближче прилеглих до виробництва  будинків. З огляду на те, що виробництву існує на тому місці більше 80 років,  не зрозуміло чому ті скаржники там будувалися. Соколівська сільська рада, яка нині чомусь разом з районним відділом архітектури засекретила  генплан села, не зрозуміло на яких підставах давала дозволи на таке будівництво під самісіньким кар’єром. Нині сільрада губиться з позицією, яку їй належить зайняти. В такій забудові винна вона, а проблеми скаржників теж хочеться якось вирішити, або принаймні хоча б робити вигляд вирішення.

Одним з останніх документів в «колекції» є копія листа вже від 26 червня 2014 року від 24 мешканців села Соколівського з одним почерком, але все ж трохи різними підписами до генеральної прокуратури. В ньому починають писати про кар’єр, в якому все було гаразд до 2009 року, а потім завершують оповідь нагадуванням, що після «повсталого майдану шуму не повинно бути». Текст листа рясніє перекрученими фактами та скаргами на  бездіяльність чиновників СЕС, суди та сам кар’єр. З чиновниками СЕС мешканці Соколівського, які не знайомі в деталях з діями, актами та листуванням тих чиновників з ВАТ «Кіровоградський кар’єр»  потрапили в поле неточностей. Насправді має місце майже щотижневе листування, часті перевірки підкріплені актами, які красномовно говорять про протилежне, а саме занадто посилену увагу до об’єкту. Як на мене, то складається враження, що і лист складено за якоюсь попередньою змовою, з метою мати привід для перевірок. І підписи в ньому підозрілі, як і вся метушня і тяганина навколо роботи підприємства, з якого по-рекетирськи банально вимагають мзду за «кришування» чи за ненасилання перевірок. Мовляв за відсутність проблем треба платити.

Нещодавно кіровоградська «Самоборона Майдану» звинуватила у корупційних схемах, які нібито приносять незаконні прибутки, кого б ви думали?  Вже нову післямайданівську владу. Та «крута заява», як стверджують люди більш тямущі за «само оборонців» та журналістські розлідування є великим перебільшенням. Схема з всіма тими інспекціями, екологами та сеніпідеміологами дійсно працює як раніше. Але є суттєві відмінності. Пан Протас, що очолює СЕС області був поставлений регіоналасми з Києва, і не просто пересиджує в своєму кріслі до кращих часів, а він працює за старою схемою, не зраджуючи своїх і не змінивши господарів з Донецька на інших. Раніше його «гончі» заганяли на кришування і дачу хабарів за спасіння від них в ОДА, а нині  там  «свободівці», які  як і раніше «крутим регіоналам» ніхто.  Тому до підприємців приїздять гонці з «сепаратистського  краю», а потім до незаплативших приходять перевірки.  Така дійсність, бо «донецькі»  на «бандерівців» не працюють, і схемами збору грошей та самими грішми не поділяться. З чого б це ділитися невідомо з ким, коли самим гроші на зброю потрібні?

  Та повертаючись від кар’єризму  окремих чиновників до кіровоградського кар’єру слід зазначити, що,  вивчення регламентуючих документів говорить лише про одне повну відповідність законному функціонуванню кар’єра . Але ж  і після цього пишуть деякі  ЗМІ і жаліються кілька родин, що вітер несе пил у їх бік… А хіба підприємство відповідає за напрямок вітру? В регламентуючих документах всі впливі описані в конкретних подробицях та деталях з чіткими висновками науковців. Але підхід до цього тих хто скаржиться інший. І тому «користуючись нагодою» лізуть на «гранітне пасовище» комісії складати акти, бо тут «вітер вдало дме у їх бік».

Відвідавши підприємство, в розмові з керівництвом та фахівцями почув цікаві можливі проекти поліпшення стану з шумом та пилом. Таким виходом могла б бути добудова

Саркофагу над працюючим обладнанням. Але тут є певні « але». Якщо підприємство лихоманять частими зупинками, то з акумуляцією коштів на здійснення таких проектів виникають великі проблеми. Складається ситуація, коли саме скаржники, перевіряльники та хабарники стоять на шляху можливої реконструкції для поліпшення ситуації. А самі ті скаржники та перевіряльники, як на потреби армії на ту модернізацію не скинуться. Таке от зачароване коло проблем створене їх же власними руками, що бажають лише щось в руки отримати. А за це слід вже ловити і бити по тим загребущим рукам!

На сьогодні  поки що фактом є позов до суду з вимогою чергової зупинки виробництва від санепідслужби, виписані штрафи з  чотиризначними числами. Так що знову родини без заробітної плати, держава без підвищеної ренти за використання надр на потреби армії? . Хтось шукає у тихому Кіровограді сепаратистів чи їх посібників?!! Якось тихо поводять після заяв «Самооборони Майдану» ті, кому це належить реагувати на сигнали.  Припустимо, що йде тихе полювання до «першої помилки» того ж ставленика донецьких пана Протаса.  Непогано було б  їх «впольованих» збирати у штрафбати чи роти «чорної піхоти» та посилати воювати з сепаратистами. Здається це могло б подіяти краще за все на тих, хто ще не прокинувся та не збагнув, що немає чого  «донецький порожняк» грузити грішми. Якось минулося, і відлік часу інший…

В ці дні, коли справа стосовно покарання колективу кіровоградського кар’єру за санітарні недоліки, які нібито мають, місце перебуває в суді, прості робітники підприємства вірять, що подих Майдану вплине на суд та його рішення буде насправді справедливим.  Для майбутніх можливих люстрацій суддів нинішні їх рішення можуть стати квитком від заборони на професію. Чесним суддею стає бути вигідно та перспективно. Тож, допоможи Бог стати нашим суддям такими.

 

Сергій Каменєв

 

http://wikileaks-news.do.am/publ/1-1-0-1158

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply