Американський шпагат Зеленського

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

Україна знову опинилася в епіцентрі уваги світових медіа і стала гарячою темою американського політичного скандалу, а від обставин оприлюднення українських справ американських політиків залежить питання імпічменту Дональда Трампа та доля американських президентських виборів. Проте від такої світової популярності та ключової ролі в американській політиці Україна навряд чи щось може виграти, а може лише постраждати.

Українські афери американських чиновників

Після витоку інформації про зміст телефонної розмови американського президента Дональда Трампа з Володимиром Зеленським провідні американські медіа написали на перших шпальтах, що нібито президент Трамп тиснув і дуже наполегливо рекомендував Зеленському почати розслідування бізнесової діяльності  сина Джо Байдена, який є одним з головних конкурентів Трампа на президентських виборах 2020 року. На ґрунті цього скандалу спікер Палати представників Ненсі Пелозі оголосила про початок імпічменту президенту Трампу.

Цікаво, що черговий скандал, в якому демократи звинувачують Трампа, є складовою не менш пікантного скандалу, фігурантами якого є провідні персони Демократичної партії США. Справа стосується не прозорої діяльності Хантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, який у 2014 році увійшов до складу Наглядової ради компанії Burisma, що належить українському мільйонеру Миколі Злочевському. Ця газовидобувна компанія в той час належала до п’ятірки найбільших приватних нафтогазових компаній. Американська преса, зокрема видання The Washington Post, назвало таке призначення проявом непотизму та використання Байденом службового становища для влаштування родичів на хлібні посади. Адже за офіційним контрактом із Burisma Хантер Байден отримував щомісячний гонорар у розмірі 50 000 доларів.

Сам Хантер Байден своє призначення прокоментував таким чином: “Вірю, що моя допомога у консультуванні компанії із питань прозорості, корпоративного управління, а також міжнародної експансії допоможуть економіці України та процвітанню її народу”.

Навесні 2014 року проти Миколи Злочевського була порушена кримінальна справа через відмивання коштів. Управління боротьби з економічними злочинами Великобританії заморозило більше 23 мільйонів доларів на рахунках компанії. Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року й отримав статус підозрюваного у незаконному збагаченні в справі, що розслідувалася Генеральною прокуратурою України. Загалом щодо Злочевського в Україні було порушено 5 кримінальних проваджень. Ставши об’єктом санкцій, Burisma потрапила в складне юридичне становище. Байден-старший став героєм історії, в якій його син входив до складу компанії, проти якої розпочали провадження українські правоохоронні органи.

У цій ситуації старший Байден, перебуваючи на посаді віцепрезидента Обами, почав публічно вимагати звільнення тодішнього генпрокурора України Віктора Шокіна і порушував це питання у розмові з Петром Порошенком. Байден  навіть вихвалявся, розповідаючи про цей епізод, як він долав “регрес у боротьбі з корупцією” в Україні. За словами Байдена, домовляючись про черговий кредит, він отримав від українського президента Порошенка обіцянку – “вжити кроки щодо генерального прокурора”. Але Київ слова не дотримався, і Байден взявся погрожувати скасуванням мільярдного кредиту: “Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли”. І вже у січні 2018 року Burisma заявила про завершення процесуальних і судових справ в Україні проти Злочевського і компаній, що входять до складу Burisma Group.

Тобто американський топ-політик Джо Байден не лише пропхав свого синка на хлібну посаду в нафтогазовій компанії, яка добувала газ в Україні, але й натиснув на українську владу, шантажуючи її американськими урядовими кредитами, і домігся звільнення неугодного генпрокурора, який загрожував знайти компромат щодо непрозорої діяльності компанії його сина. Здійснювалося це звісно ж, під виглядом боротьби з корупцією, адже який український посадовець до неї не причетний?

За даними журналістів видання Buzzfeed, у помсту за американський тиск Шокін разом зі своїм наступником Юрієм Луценком передали оточенню Трампа компромат на конкурента, зокрема, щодо участі Байдена-молодшого у діяльності Burisma, яку розслідувала українська прокуратура. Байден був звинувачений пресою в тиску на Україну та лобіюванні корисливих інтересів. Трамп назвав “ганебною” поведінку свого політичного конкурента, а його адвокат Рудольф Джуліані висловив думку, що Байден міг керуватись бізнесовими інтересами сина.

Характерний приклад істинного обличчя багатьох політиків Заходу

Ця справа є характерним прикладом істинного обличчя багатьох західних та американських політиків, які не цураються долі у бізнесі соратників Януковича заради жирного прибутку. І водночас засвідчує, що заради грошей такі політики готові не лише видобувати газ в країні, яка страждає від російського енергетичного шантажу, але й можуть скидати з посад неугодних посадовців? які стоять їм на шляху, і зроблять це під гаслами боротьби з корупцією та під інформаційним прикриттям міжнародних демократичних організацій.

Українська пастка для Трампа

В цій ситуації перед виборами у Трампа згадали про “український компромат” на колишнього віцепрезидента, прагнучи відплатити демократам тією ж монетою за організований ними скандал із керівником передвиборчого штабу кандидата в президенти Трампа Пола Манафорта, який був пов’язаний з корумпованим президентом втікачем Януковичем.

Проте після телефонної розмови із українським гарантом 25 липня 2019 року, розмовляючи про непрозору діяльність сина Джо Байдена в Україні, в епіцентр скандалу потрапив вже сам Трамп, будучи звинуваченим у “спробі тиску на президента іншої країни з метою отримання компромату на американського політика” та свого головного опонента на виборах. Крім того, перед розмовою із Зеленським Трамп оголосив про призупинення фінансової допомоги Україні. Ідейним прикриттям такого фінансово-психологічного шантажу української влади Трамп зробив популярну серед американських виборців тезу: чому Америка повинна платити за всіх?”. На думку Трампа, європейські країни, зокрема, Франція та Німеччина, також повинні надавати підтримку Україні, а оскільки вони не роблять це достатньою мірою, то основну допомогу Київ завжди розраховує отримати лише від  США. А це, на думку Трампа, несправедливо.

Демократи одразу ж оголосили про недостойну поведінку Трампа, розцінивши це як тиск на українського президента. Адже вимога щодо розслідування справи Байдена та грошова допомога як фактор впливу, який залежить від ходу розслідування цієї справи Україною, виглядають саме як шантаж, відповідно до федерального закону про хабарництво.

Україна стала ключем до викриття брудних справ топових американських політиків

Україна стала де-факто ключем до викриття непрозорих та брудних справ топових американських політиків як Демократичної, так і Республіканської партій США. Скандал з Хантером Байденом та його ймовірна корупція можуть мати руйнівні наслідки для кампанії батька і для всієї Демократичної партії. І від відповіді української влади може залежати майбутнє Трампа та Байдена і рейтинги їхніх політичних сил. Адже так само, як прецедент імпічменту Трампа, так і вимога американського суспільства розслідування справи Burisma стане потужним ударом по всьому американському політичному істеблішменту, від якого понесуть іміджеві втрати і республіканці, і демократи.

Україна на шпагаті

Ситуація непростого вибору для України не була б такою катастрофічною, якби не близькі президентські вибори в Штатах, які відбудуться вже через рік.  І ніхто не знає, хто отримає на них перемогу – демократи чи Трамп і республіканці. Адже шанси на перемогу у обох американських партій приблизно рівні.

Тож для української влади дуже непросто вирішити: кого підтримати у “компроматній справі”? Підтримавши демократів, Україна розчарує Трампа, який має високі шанси стати президентом на другий термін. Водночас, почавши розслідування проти компанії Хантера Байдена і надавши дані кримінальної справи та компромат на демократів Трампові, можна зіпсувати стосунки і перспективу співпраці з демократами, кандидат від яких (а не виключено, що це може бути навіть саме Джо Байден) може обігнати Дональда Трампа у передвиборчій гонці.

Україні це без втрат не минеться

Новій українській владі дуже хотілося б уникнути втручання в американські вибори, щоб не нашкодити ймовірному переможцеві майбутньої президентської гонки у США. Фактично будь-який вибір для України може бути збитковим та означатиме втрату американської підтримки в умовах боротьби проти російської агресії. На думку політтехнолога Тараса Березовця, чим би не закінчилась ця історія, очевидно одне: Україні це без втрат не минеться.

Здавалося би, чим менше у цій ситуації говоритиме Зеленський, тим краще. А давня українська приказка “Мовчання — золото” має стати зараз головним принципом української зовнішньої політики у американському напрямі. Водночас мовчання та збереження нейтралітету української сторони розчарує обидві американські партії, які можуть втратити вагомий козир у передвиборчій кампанії – докази корупції та використання службового становища політичними опонентами. Фактично будь-який варіант розв’язання цієї кризи не гарантує Україні уникнення втрат.

Ба більше, причетність американських політиків до непрозорих справ, пов’язаних з Україною, та гучні скандали, які вибухнули після цього можуть відбити бажання американських політиків взагалі мати справи з Україною. Очевидно, що цей скандал дуже серйозно вдарить по україно-американському партнерстві, і немає сумнівів, що Москва намагатиметься максимально використати  на свою користь українсько-американський цугцванг.

Валерій Майданюк, політолог, спеціально для “Вголосу”

MIXADV

цікаве