Кропивницький: Відкрито меморіальну Дошку почесному громадянину міста Семену Сороці

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

У середу, 23 серпня, у Кропивницькому урочисто відкрили меморіальну дошку  воїну  УПА Почесному громадянину міста Семену Сороці.

Пам’ятну дошку учаснику національно-визвольної боротьби та ветерану Української Повстанської Армії розробив і виготовив відомий кропивницький скульптор Віктор Френчко за особисті кошти  міського голови Кропивницького Андрія Райковича. Встановили барельєф на будинку, де багато років мешказ родиною Семен Климович Сорока, по вулиці Михайлівській, 9.

Участь у відкритті пам’ятної дошки взяли  діти Семена Климовича Сороки  Людмила та Григорій і його онуки Марія та Олена. Вони пам’ятають свого батька і дідуся завжди веселим, життєрадісним та оптимістичним. Саме таким він і зображеним на барельєфі.

с3

Семен Сорока був воїном  УПА у 40- 50-х роках минулого століття та учасником подій Помаранчевої революції та Революції Гідності. Він доклав багато зусиль до створення громадських патріотичних  організацій краю. Серед них НРУ, УГС, УРП, Українське козацтво, ОУН. “Просвіта” та Бравтство вояків УПА.

У 2018 році йому посмертно було  присвоєно звання Почесного громадянина міста Кропивницького, як громадському діячу, кавалеру ордена “За заслуги” II та ІІІ ступенів, учаснику національно-визвольної боротьби, ветерану Української Повстанської Армії та  колишньому політв’язню ГУЛагу.

Після виступів на урочистостях відбувся молебен та освячення меморіальної дошки.

 Він завжди говорив, що я буду їсти лише хліб з сіллю і пити воду, аби Україна була вільною, – звернулася до присутніх донька патріота Людмила. –Хай Україна буде не лише на папері, а й в серці кожного з нас. Слава Україні!

Подія відбулася у знаковий день – День прапора України, бо саме Семен Сорока у далекому 1989 році вийшов на вулиці міста  з національним, а нині державним прапором України.

Анатолій Авдєєв

MIXADV

цікаве