Коміки проти пенсіонерів. Що представляють собою списки п’яти найбільш рейтингових партій

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

 

Коротший – 174 людини – список партії Голос Святослава Вакарчука.

А мінімальні амбіції (та максимальний реалізм серед топ-5 партій) продемонструвала ЄС Петра Порошенка – 100 кандидатів-списочників.
Якщо орієнтуватися на дані опитування соцгрупи Рейтинг за початок липня, з 225 місць, які розігруються в наступному скликанні ВР за партсписками, приблизно 120 дістанеться СН, 38 – Опоплатформі, 24 – ЄС і по 21-му – Батьківщині і Голосу.
НВ розрахував коефіцієнт адекватності претензій партій (розділившидовжину списку на можливе число місць в Раді)\
Найгірший цей показник у Батьківщини: очікування команди Тимошенко від виборів завищені в 9,8 разів.
Трохи менш райдужно бачить своє парламентське майбутнє Голос: коефіцієнт цієї партії дорівнює 8,3
Помітно стриманіші лідери Оппоплатформи: їхні очікування завищені в 4,8 рази. Досить адекватно оцінила власні шанси команда Порошенка: її коефіцієнт – 4,2.

А в партії Зеленського зі списком “переборщили” всього лише в 1,6 рази.

Крім того, НВ за допомогою громадської організації Рух Чесно проаналізувало прохідні частини списків кожної з партій-лідерів.

1. Партія Слуга народу: політсила всіх підряд

<p “margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:=”” normal”=””>Найбільш суперечливий, – так охарактеризував передвиборчий список президентської партії Слуга народу політолог Володимир Фесенко: занадто різнопланова команда зібралася під крилом Дмитра Разумкова.<p “margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:=”” normal”=””>У ЗеПартіі, яка прагне вперше потрапити в парламент,   серед тих, хто реально може розраховувати на мандат, знайшлося місце 45 підприємцям, 35 активістам та експертам, десятку бюджетників.

<p “margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height:=”” normal”=””>Людей з політичним досвідом немає, якщо не брати до уваги сімох колишніх помічників народних депутатів. Серед них Марина Бардіна, екс-асистент колишнього члена фракції БПП Сергія Лещенка (він іде в Раду самостійно), а також Денис Монастирський – він працював помічником близького до голови МВС депутата Антона Геращенка.Два десятки людей у прохідній частині партсписку СН можна віднести до умовної групи мільярдера Ігоря Коломойського.

Не обійшлося і без колег Зеленського за його комедійним минулим: за списками СН в Раду йдуть гендиректор компанії Квартал-концерт Максим Ткаченко, учасник Ліги сміху і колишній весільний тамада Ігор Кривошеєв, сценарист Кварталу Олександр Кабанов.

Потенційна фракція «слуг народу» в новому скликанні Ради буде однією з наймолодших: середній вік її учасників – 37 років. А ще – переважно чоловічою: в списку приблизно 68% представників сильної статі.

За підрахунками Чесно, у період з квітня по початок липня на телерекламу в ефірах провідних каналів СН витратила 19,9 млн. грн. Це сьоме місце за цим показником серед всіх партій-учасниць виборів.

2. Партія Опозиційна платформа – За життя: команда “бувалих”

У прохідній частині списку Опозиційної платформи – 15 чинних депутатів, кілька десятків чиновників, бізнесмени і один медпрацівник.

Увесь цей колектив неоднорідний і, на думку політолога Фесенка, можна поділити на три табори: група утримуваного в Австрії мільярдера Дмитра Фірташа та його старих партнерів Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка (13 осіб), група путінського кума Віктора Медведчука (10 осіб) та команда Вадима Рабиновича (вісім). Окремий персонаж – колишній радник глави МВС Ілля Ківа.

 Головна відмінна риса Опоплатформи – у прохідній частині її списку найбільше (в абсолютних цифрах) кандидатів, які проходять в антикорупційних справах: кожен другий (або 18 осіб).

За показником середнього віку «опоплатформівці» – у середняках: 44 роки.

Гендерний баланс сильно зміщено в сторону літери М: в прохідній частині списку тільки 11,4% жінок.

За оцінками Чесно, з квітня по початок липня на ТБ-рекламу команда Бойка-Медведчука-Рабиновича віддала 33,4 млн. грн (шосте місце в загальному заліку).

3. Партія Європейська солідарність: консерватори

«Це перевірена чиновницька рать, від якої не варто чекати несподіванок», – так характеризує список ЄС Фесенко.

У прохідній частині списку команди Петра Порошенка багато реальних та потенційних «ексів» – починаючи від самого екс-президента і закінчуючи вже майже екс-спікером Андрієм Парубієм.

Основою майбутньої фракції ЄС стануть нинішні народні депутати (членидвох фракцій – БПП і Народного фронту) і представники ще чинного Кабміну.

У верхній частині списку є лише кілька осіб, які не були раніше причетні до великої політики – Яна Зінкевич та Софія Федина.

Середній вік кандидатів від ЄС – 45 роки. Особа, яка фігурує в антикорупційних розслідуваннях, лише одна – це сам Порошенко.

А ще команда екс-президента має найкращий гендерний баланс: 58% чоловіків і 42% жінок.

За оцінками Чесно, з квітня по початок липня на ТБ-рекламу команда Порошенка витратила 42,9 млн. грн. Більше з партій, які йдуть на вибори, не витрачав ніхто, крім Української стратегії Володимира Гройсмана (44,7 млн. грн.)

4. Партія Голос: зведений хор активістів

Наймолодша команда – так можна назвати Голос: середній вік її учасників становить 36 років.

У прохідній частині (як і в списку в цілому) у Святослава Вакарчука майже немає людей, які раніше були учасниками політичного життя. Винятки три: сам лідер (був депутатом після «помаранчевого» Майдану) і двоє колишніх помічників депутатів – Леся Василенко (працювала під крилом Олени Шкрум з Батьківщини) та Ярослава Железняк (асистувала Вікторії Пташник, яка в нинішнє скликання ВР пройшла від Самопомочі, а зараз балотується в Раду як мажоритарник Голосу).

Політолог Віталій Кулик вважає список Голосу найбільш збалансованим, цільним та прогресивним.

Прохідна частина команди Вакарчука – це десяток громадських діячів, сім підприємців, кілька економістів та журналіст Сергій Рахманін.

Голос непогано збалансований з точки зору гендеру: 62% чоловіків і 38% жінок.

За підрахунками Чесно, у період з квітня по початок липня а телерекламу в ефірах провідних каналів Вакарчук і Ко заплатили 37,7 млн. грн. (п’яте місце в загальному заліку).

5. Партія Батьківщина: осінь життя

Якщо судити за прохідною частиною списку Батьківщини, до парламенту Юлія Тимошенко заведе досвідчену в усіх сенсах команду.

Переважну більшість у ній складуть люди, які побували в шкурі народного депутата – одразу 19 осіб мали такий досвід. Є серед них і десяток людей, які певним чином фігурують в антикорупційних розслідуваннях (а це кожен другий кандидат з прохідної частини списку).

Батьківщина – “найстарша” партія в топ-5. Середній вік учасників прохідної частини списку – 51 рік.

І ще: хоча на чолі команди стоїть та, яку називають «леді», чоловіків під її крилом помітно більше (81%), аніж жінок (19%).

За оцінками Чесно, з квітня по початок липня на ТБ-рекламу Юлина команда віддала смішні на тлі конкурентів 17 млн. грн (дев’яте місце в загальному заліку).

Автор: Максим Бутченко

MIXADV

цікаве