Японці довели: у російської і української «еліт» недорозвинені мізки

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Справедливість є функцією мозку. Несправедливість – її відсутністю. Здатність людей до чесних, безкорисливим і шляхетних вчинків визначається «автоматичної» роботою одного з відділів мозку, а не здатністю пригнічувати власні егоїстичні пориви, впевнені автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Neuroscience.

Як показали японські вчені, благородство і великодушність, яке визначається як прагнення до чесності, у вчинках людей проявляється автоматично і виникає в результаті активації області мозку, пов’язаної з інтуїцією і емоціями.

У своїй роботі вчені під керівництвом Масахіко Харуно з університету Тамагава в Токіо працювали з двома групами людей, розділеними в результаті психологічного тесту на індивідуалістів, які прагнуть до отримання максимальної вигоди, і «просоціальних» особистостей, орієнтованих на чесне поділ вигоди і люблячих, коли з ними надходять аналогічним чином.

Працюючи з цими добровольцями, вчені зуміли спростувати пануючу теорію, згідно з якою шляхетні й щедрі люди в своїх кращих проявах мають здатність протистояти егоїстичним поривам завдяки роботі префронтальної області кори головного мозку, що відповідає за розумові процеси. Замість цього, згідно з висновками вчених, благородні люди мають вроджене почуття відрази до несправедливості.

Вчені проводили сканування головного мозку двох груп добровольців під час того, як вони брали участь в грі, в якій їм було необхідно розділити отримані гроші між собою і вигаданим людиною. Вчені виявили, що «просоціальние» люди, як і очікувалося, частіше егоїстичних воліли ділити гроші порівну, причому для цього їм зовсім не доводилося напружувати префронтальну область кори головного мозку для придушення егоїстичних мотивів. Замість цього вчені спостерігали різницю між двома групами людей в активації так званої мозочкової мигдалини.
Активація цієї ж області спостерігалась, коли «просоціальних» людей ставили перед фактом нерівноправного поділу грошей не на їхню користь.

«Чим більше людям з цієї групи добровольців не подобався варіант поділу грошей, тим активніше працювала їх мигдалина мозочка», – стверджує співавтор публікації Крістофер Фріт з Університетського коледжу в Лондоні.

Відповідно до сучасних уявлень вчених, активація мигдалини в головному мозку відбувається автоматично, неусвідомлено. Цей факт, в купе з тим, що у обох груп добровольців не спостерігалося будь-якої різниці в активації префронтальної області кори головного мозку, говорить про те, що придушення жадібних бажань не є рушійною силою шляхетних і чесних вчинків. У повторному тесті, щоб ще більше переконатися в правильності своїх висновків, вчені запропонували добровольцям ще раз участь в грі з розділення грошей, однак на цей раз в процесі поділу грошей підопічні дослідників мали виконувати розумову задачу, що вимагає задіяння пам’яті.

В ТЕМУ:

Як в Донецьку вождів світового пролетаріату описати, або “обліко морале” судді Попревич (шокуючі ФОТО)

Ера сірих піджаків (аналітичний огляд Росії Путіна)

Бували гірші часи, але не було підлий

Влада мародерів і тупиць (думка правнука автора Гімну України)

Тумблер “голова-жопа” поставлений в положення “жопа” і законтрите! (незаангажовано про природу і суть економічної кризи) 

Якою стане “Україна Януковича” в разі перемоги останнього на виборах, і що означає фраза – “Донецька область в масштабах України”? ЧИТАТИ ВСІМ!

Культ особистості в совковому заповіднику (унікальні ФОТО)

Лозинський: тварина з депутатськими повноваженнями (шокуючі фото)

Україна скотиняча. одкровення читача

Відкритий лист українського письменника росіянам 

Рейтинг «відмазок» українських політиків: тупий, ще тупіший?

Це розумовий зусилля повинне було зайняти роботою префронтальну кору головного мозку і тим самим відвернути добровольців від потенційно виникаючих думок про те, наскільки та чи інша поділ грошей справедливо. У цьому випадку мозок «просоциальной» групи людей відгукувався на несправедливе поділ грошей аналогічно першому досвіду, що говорить те, що розумовий процес не має вирішального значення в прийнятті егоїстичних або, навпаки, справедливих рішень.

Тепер вчені мають з’ясувати, яким чином у різних людей формується різна активність мозочкової мигдалини.Автори статті вважають, що частково такі відмінності між щедрими і егоїстичними людьми можна пояснити генами, однак вважають, що важливий вплив на роботу мозку дорослих людей надає соціальну взаємодію з однолітками ще в дитинстві, коли відбувається формування мозку. «Це наштовхує на цікаві думки про те, що ймовірно існують методи сприяти тому чи іншому розвитку мигдалини, які можуть використовуватися для створення більш соціально справедливого суспільства», – підсумував Харуно.

Отже, японські вчені переконливо доводять, що егоїстичні устремління породжуються деякими недорозвиненням області мозку в районі мозочкової мигдалини. Виходить, що одні люди без особливих примусу ділять все і завжди порівну, а інші – як Попандопуло в «Весіллі в Малинівці»: «Це мені, це знову мені, це знову мені … А я себе не обділив?»

Однак в період нашої історії, який пов’язують з «гайдарівського» реформами, перевагою стала користуватися саме примітивна, архаїчна модель поведінки. Самі реформи були здійснені на тлі відмови від будь-яких стримуючих факторів з боку держави і суспільства: «Збагачуйтеся!» І пішло «розподіл по Попандопуло».Зрозуміло, що з примитивизацией відносин в суспільстві, перевагу отримують саме примітиви, енергійні люди з мінімальними стримуючими факторами. В упорядкованому суспільстві вони зазвичай концентруються в тюрмах або десь на задвірках соціуму, а в періоди соціо-культурної деградації піднімаються наверх і займають лідируючі позиції.

Найбільш яскравий приклад – Таджикистан після громадянської війни, коли вищі державні посади зайняли люди, що мали по кілька судимостей. Але і «цивілізовані» Росія і Україна пішла не дуже далеко, сьогодні в Кремлі і в Верховній Раді засідають чи не всі представники вітчизняної мафії.

Природно, чекати від таких примітивів модернізації, прогресу та іншого цілком безглуздо – вони будуть відтворювати самі архаїчні, найпримітивніші громадські моделі, а в області науки і техніки тяжіти до найпростішого, доступному їх розуміння.

ПроФФесор форева

PRO-TEST за матеріалами forum.msk.ru

MIXADV

цікаве