Кропивничани просять скасувати плату за вхід на катеринівський пляж

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

В офіційному інтернет-представництві президента з’явилася петиція про безкоштовний вхід на пляж у Катеринівці, що у Кропивницькому районі.

Чи дійсно за купання у водоймі з цього року потрібно ще й платити гроші, чи кошти таки беруться за якісь послуги розбирався Depo.Кропивницький.

Петиція про “привласнення водойми”

Петиція, розміщена на сайті президента, носить назву “Незаконне привласнення водойми на території колишнього кар’єру і збагачення на цьому”. У ній йдеться про те, у селі Катеринівка є популярна серед відпочивальників водойма, яку здали в оренду. “Вхід тепер там платний, навіть щоб прийти покупатися і позасмагати, не використовуючи їхні зручності. А це повне порушення закону”, – підкреслює авторка петиції Наталія Чикалова і просить розглянути це питання та вплинути на перекриття доступу до водоймища.

До завершення підписання петиції лишилося 73 дні. Поки що “за” проголосували лише 250 людей.

На те, що вхід на пляж платний, скаржаться і користувачі “Фейсбуку”. У Катеринівській сільраді підтверджують, що вхід на пляж становить 30 гривень. Але, як ми згодом дізналися в орендаря, плата є не на всій території кар’єру.

Інші користувачі соцмереж чомусь анонімно скаржаться, що пляж хоч і платний, але умови тут неналежні та розміщають фото з пораненою ногою, передавши “привіт” орендарям. 

В інтернеті є багато як позитивних, так і негативних відгуків про цей пляж. Одні користувачі пишуть “чисто”, інші – “брудно”. “Золоту середину” за коментарями визначити складно.

Зазначимо, у петиції також йдеться про те, що “рішення про оренду видавала місцева влада Кропивницького”. Але це не так, бо пляж розташований на іншій території.

Оренда від ОДА

Договір оренди пляжу, що на території Катеринівської ОТГ, видавала обласна державна адміністрація в особі обласного департаменту екології та природних ресурсів. Копію документу мають у сільраді. З 11 квітня 2017 року цей водний об’єкт перебуває в оренді ТОВ “Акваінвестагро” терміном на десять років, розповідає землевпорядник Катеринівської сільської ради Богдан Руденко. Державна реєстрація угоди була оформлена 24 травня 2017 року. Водний об’єкт наданий в оренду для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних цілей. Строк дії угоди оренди триватиме до 2027 року. Першопочатково орендарі на рік сплачують за водний простір 6434 грн та 15047 грн за земельну ділянку. Але за два роки ця сума мала зрости через індексацію.

Як розповіли у сільраді, раніше ділянками водного фонду за межами населеного пункту порядкувала РДА, тоді ж і зобов’язувала орендарів заключити додаткові угоди на загальне водокристування (спортивне та любительське рибальство, плавання на човнах) із сільськими радами. Також там пояснюють, що поки що їхній ОТГ передали лише землі сільгоспризначення, тому розпоряджатися водним фондом вони не можуть.

Згідно з договором ОДА орендар вже може не підписувати угоди з додатковими умовами у сільській раді, але має розпоряджатися об’єктом так, щоб це не перешкоджало доступу до нього. Відповідно до Закону орендар не має права обмежувати людей у доступі до річки чи кар’єру. “Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо)”, – йдеться в статті 47 Водного кодексу України. Разом з тим, орендар, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті.

Цією ж угодою та законодавством передбачено, що підставою для розірвання є встановлення заборони загального водокористування. Але поки що про це не йдеться. Директор обласного департаменту екології та водних ресурсів Олександр Ковтунов повідомив, що з цією ситуацією необхідно розбиратись. “Орендар не може забороняти загальне водокористування на цьому об’єкті та зобов’язаний визначити місця для купання та загального водокористування”, – розповів посадовець. І додав, що місцеві підприємці переймають досвід чорноморських курортів: беруть плату за лежаки, столики чи послуги. Разом з тим, у своїх дописах та петиції люди підкреслюють, що плата береться просто за вхід на пляж, а не зручності.

“Платять за послуги”

Директор ТОВ “АкваІнвестАгро” Ігор Аніцой говорить, що плата якраз і береться за послуги. У 2017 році він виграв аукціон, але до цього об’єкта “не доходили руки”. Перед цим пляжним сезоном його компанія провела велику роботу: вантажівками вивозили сміття, завозили пісок, зробили паркувальні місця, поставили туалет. Потім тут же поставили знак “Надання на території платних послуг”. За його словами, у ці послуги входить мангал, а столики та парасольки – ні. Окрім того, він зазначає, що потрібно платити і персоналу, і за прибирання та вивезення сміття. А якщо людині все це не потрібно, вона може йти відпочивати на інший берег. “Ми прибрали на безкоштовній частині сміття, але через два тижні вже знову все засмічене”, – розповідає він.

Щодо заходів безпеки, орендар говорить, що місце відпочинку має паспорт відповідності. Водойму перевіряли водолази та Держпродспоживслужба. А від 26 червня неподалік пляжу встановлено опори, щоб забезпечити відеонагляд та інтернет.

За словами директора департаменту екології та водних ресурсів, громадянин чи громадянка має подати звернення, де вкаже, що саме його чи її не задовольняє, і тоді до департаменту зобов’язані викликати й орендаря водойми. На даний час таких звернень не надходило.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кропивницький

MIXADV

цікаве