В Білорусь прибувають підрозділи та військова техніка Збройних сил РФ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Підрозділи, озброєння і військова техніка Західного військового округу (ЗВО) Збройних сил (ЗС) РФ прибувають на територію Білорусі. За офіційними повідомленнями оборонних відомств РФ і РБ, російські військовики нібито мають брати участь у параді 3 липня в Мінську.

Перші документальні свідчення масового перекидання підрозділів ЗС РФ до Білорусі надали активісти Руху Солідарності “Разом”, які ввечері 20 червня 2019 р. зафіксували в Орші ешелон з російською військовою технікою. Фотофіксацію бронетранспортерів БТР-82А держави-агресора активісти зробили неподалік Оршанського залізничного вокзалу.

Фото російської військової техніки в Орші / Алена Талстая, Рух Солідарності “Разом”

Примітно, що міністерство оборони РБ заявило, що російські військові для участі в параді прибули саме 21 червня, що, очевидно, суперечить представленим вище фактам.

Згідно з повідомленням прес-служби Західного військового округу ЗС РФ і з наявною інформацією про організаційно-штатну структуру і склад Збройних сил РФ, для участі в параді в Білорусь перекидаються військовослужбовці зі складу 4-ї Кантемирівської дивізії (в/ч 19612, управління – м. Наро-Фомінськ Московської обл.) і 27-ї Севастопольської окремої мотострілецької бригади (в/ч 61899, пункт постійної дислокації – селище Мосрентген, Москва). Обидва з’єднання входять до складу новоствореної 1-ї танкової армії ЗС РФ. Очевидно, бронетранспортери 27-ї ОМСБр і потрапили в об’єктиви засобів фотофіксації.

Фото: mil.by

Для участі в параді в складі піших і механізованих розрахунків мають перекинути не менше 300 військовослужбовців ЗС РФ.

Фото: mil.by

Крім цього, 3 липня 2019 року в небі над Мінськом буде використана і авіація Повітряно-космічних військ РФ, імовірно пілотажна група «Беркути» зі складу 344-го торжоцького Центру бойового застосування і перенавчання льотного складу (гелікоптери Ка-52) і, ймовірно, 47-го окремого змішаного авіаційного полку (винищувачі-бомбардувальники Су-34). Авіаційна техніка цих підрозділів раніше вже була зафіксована в Білорусі під час спільних стратегічних вишколів «Захід 2017». Також в повітряній частині параду заплановані польоти над білоруською столицею російських багатоцільових гелікоптерів Мі-8 та винищувачів Су-30.

Читайте також: Моніторинг військових маневрів «Захід-2017». Результати та висновки

На особливу увагу також заслуговує ще одне повідомлення прес-служби Західного військового округу ЗС РФ. За інформацією цього підрозділу по зв’язку зі ЗМІ, ще 18 червня військовики та бойова техніка ракетної бригади 1-ї танкової армії ЗВО повантажилися на залізничні платформи і вирушили до Мінська для участі в параді 3 липня.

Йдеться про перекидання в Білорусь оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер» 112-ї ракетної бригади (в/ч 03333, ППД – м. Шуя, Южне містечко, Івановська область, РФ). Відстань від місця дислокації військової частини до Мінська становить 930 км і понад 1000 км залізницею.

ОТРК “Іскандер”

Цілком можливо, що російські ракетники під прикриттям участі в параді відпрацьовують оперативне висунення з точки своєї постійної дислокації в призначений позиційний район у Білорусі, що можна розглядати як певний елемент наступальних дій. Слід особливо підкреслити, що Росія розглядає територію Білорусі виключно як буферну зону для ведення можливих воєнних дій з країнами блоку НАТО (перш за все Польщею, Литвою, Латвією) і Україною.

Білоруська служба InformNapalm веде моніторинг перебування на території Білорусі підрозділів держави-агресора Російської Федерації.

Інформацію, фото- та відеофіксацію пересування російської армії по території Білорусі просимо надсилати на адресу білоруської служби InformNapalm у Facebook: facebook.com/by.informnapalm.org.

MIXADV

цікаве