Apocalypse Now: Кіровоградщина страждає від потопів, вогню, радіації та американської гусені

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Через сильні дощі затопило будинки, підвали та присадебні ділянки в Гайвовроні та Знам’янці, рівень води на відкритій території місцями сягав 1-1,5 метрів, та 20 сантиметрів у приміщеннях.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на ДСНС Кіровоградщини.

Зокрема в Гайвороні підтопило 20 житлових будинків. Міська рада райцентру у Facebook рекомендувала вживати в питних цілях бутильовану воду через підтоплення колодязів та мереж водопостачання, а комунальне підприємство «Гайворонський комунальник» повідомило про позапланову дезінфекцію водопроводу хлоруванням.

Повідомлялося також, що учні Докучаєвської школи не могли потрапити до пункту здачі ЗНО у Кропивницькому, бо негода розмила дорогу і зруйнувала міст у селі Мальчевське Устинівського району.

362f007e6d79da4f924d6d57a7adf273

У Благовіщенську підраховують збитки від пожежі, яка сталася позавчора ввечері, коли в приміщення районної державної адміністрації влучила блискавка. За словами голови органу постраждали покрівля будівлі й сесійна зала районної ради, а також оргтехніка у кабінетах. Окремі оглядачі висловлювали занепокоєння з приводу збереження документації, зокрема земельної.

71231_600x450
Про значну загрозу багаторічним насадженням області вчора повідомили в Держпродспоживслужбі. Обстеження виявило літ, яйцекладку та масове відродження гусениць першого покоління карантинного шкідника – американського білого метелика у багаторічних насадженнях. Про присутність шкідника на дереві свідчить наявність павутинних гнізд. Відмічено багаточисельність відроджених гусениць. У повідомленні служби зазначається, що єдиний зареєстрований в Україні препарат для захисту від цього шкідника не можна застосовувати в межах населених пунктів.

feb7e9c589993a5a644987614f09b605_L

Радіаційний фон на частині території глиняного кар’єру Веселівське родовище в межах Кропивницького складає 70мікрорентген на годину, тоді як безпечна для людини норма складає 30. Про це повідомив начальник міської служби з надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко журналістам UA:Кропивницький. Під поверхнею кар’єру з 1980-х років захоронено обладнання будівельної організації та предмети домашнього вжитку, заражені цезієм-137 внаслідок недбалості. Два роки тому шукачі металу намагалися вивезти радіоактивний брухт, розрили могильник та відкрили частину контейнерів.

fe07eee1f0268775c646e844b05bff2d-wide-big

Нагадаємо, відповідно до результатів дослідження аналітичного аграрного видання Landlord, якщо Кіровоградська область раніше відносилася до Північного степу (зона посушлива, дуже спекотна), то зараз її можна віднести до Південного степу (дуже посушлива, спекотна) – зони, до якої раніше належали Херсон, Запоріжжя й Одеса. Кіровоградщина ж за кліматичними показниками стає такою, якою Херсонщина була 30 років тому, а Херсонщина, в свою чергу, наразі не має аналогу в країні. По сумі температур вона вже ближча до сухих субтропіків.

MIXADV

цікаве