28 мільйонів пацієнтів можуть залишитись без своїх сімейних лікарів

Пазурі Кремля в наукових колах заходу: як західні університети стали цінним джерелом розвідданих для рашистів

29/03/2024 AA 0

У середині січня естонські служби безпеки затримали В’ячеслава Морозова, професора міжнародної політичної теорії в Тартуському університеті, що в Естонії. Це один з найстаріших вишів країн […]

Народні депутати намагаються через правоохоронні органи підірвати медичну реформу, а саме зупинити виплати за деклараціями сімейним лікарям.

Сьогодні вже майже 28 мільйонів українців обрали своїх сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів для своїх дітей та підписали з ними декларації.

Ще 14 мільйонів невдовзі зроблять свій вибір. Це все громадяни України, які очікують продовження медичної реформи.

Із липня 2018 Національна служба здоров’я України (НСЗУ) почала проводити виплати сімейним лікарям, терапевтам та педіатрам за принципом “гроші ходять за пацієнт”.

Майже 25 тисяч лікарів, які працюють на первинній ланці медицини, вперше отримали шанс на достойні зарплати.

Пацієнти вперше змогли визначити, як розпорядитися зі своїми податками та вибрати свого лікаря, який їм подобається, а не якого їм нав’язали.

Але тепер нардепи намагаються цю систему знищити.

Антикорупційний комітет планує звернутися із заявою про злочин до правоохоронних органів Генпрокуратури, Нацполіції, Служби безпеки України.

Підстава заяви – начебто незаконне використання персональних даних у системі електронного здоров’я та незаконні виплати за деклараціями в результаті відсутності в системи сертифікату захисту інформації.

Хоча, згідно із законом, НСЗУ має повно право розпоряджатися персональними даними пацієнтів, а всі виплати служба проводить відповідно до договорів з медзакладами та декларацій.

Програмне та технічне забезпечення системи “Електронне здоров’я” наразі перебуває у дослідній експлуатації. Так само, як це було із системою закупівель ProZorro протягом кількох років її роботи. Це не заборонено законом.

Комітет також планує звернутися до прем’єр-міністра з вимогою відсторонити від виконання обов’язків заступника міністра Павла Ковтонюка та голову НСЗУ Олега Петренка.

Це питання персонально проштовхує голова комітету Юрій Савчук. За нашою інформацією, ініціатива походить зокрема від колишнього міністра охорони здоров’я нардепа Олега Мусія.

Мусій неодноразово перешкоджав здійсненню медичної реформи. Він є співавтором законупро вбивство міжнародних закупівель ліків, завдяки яким важкохворі українці вперше отримали доступ до безкоштовних якісних ліків. Він також є, підписантом подання до Конституційного суду скасування медреформи.

Савчук уже кілька разів намагався винести це питання на засідання комітету і продовжуватиме це робити далі. Наприклад, сьогодні.

Маніпуляції із сертифікатами захисту інформації (КСЗІ) – уже звичний для наших політиків спосіб атак на незручні для них електронні системи, які зменшують корупцію.

Так, у 2016 році через відсутність цього сертифікату в системі електронного декларування посадовці сподівалися уникнути кримінальної відповідальності за брехню в декларації.

Аналогічним чином атакували і систему електронних закупівель ProZorro.

Проте Рахункова палата у 2018 році не виявила в роботі системи ProZorro порушення законодавства про захист персональних даних, хоча і вказала на відсутність сертифікату захисту інформації як на порушення законодавства про державні закупівлі.

Тоді нам вдалось захистити ці реформи.

Якщо ж нардепам вдасться через правоохоронців заблокувати систему електронного здоров’я, це означатиме зупинку медичної реформи для всіх і пацієнтів, і лікарів.

Політичну відповідальність за це нестимуть персонально голова та всі члени комітету, які підтримують цю ганебну ініціативу Мусія.

Вони ніколи-ніколи-ніколи не мають права більше бути у владі. І горе правоохоронці, які не покарали Януковича і Ко, які покривали Порошенка і Ко, будуть співучасниками їхнього злочину.

Віталій Шабунін   Голова правління Центру протидії корупції

MIXADV

цікаве