Зеленський – це Грібаускайте в брюках? Підсумки візиту в Брюссель і таємні зв’язки

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Візиту Володимира Зеленського в столицю ЄС і НАТО можна тільки поаплодувати. Без жартів. Я маю на увазі, звичайно, риторику нового українського президента. Практичні результати з’являться пізніше, і ми на них ще подивимося. Але слова – в точку.

Пишуть, що вони скопіпащени з недавнього виступу Петра Порошенка, але якщо і так, то мене це не дуже бентежить. Чи не з виступів Путіна же. Який – підкреслю – уважніше всього стежить за словами. І не прощає слів. Таким чином Зеленський рубає той потенційний міст з Кремлем, в ідеї будівництва якого йому дорікали. Дорікали заслужено, оскільки його передвиборна зовнішньополітична риторика була з рук геть погана.

Нинішня – практично ідеальна. Насторожує лише повторення тези про референдум для вступу в НАТО. По-перше, прозахідний курс – спасибі Порошенко – закріплений в українській Конституції. По-друге, референдуми з подібних питань небезпечні для будь-якої країни самі по собі. Згадаймо приклад Брекзіта в Великобританії, який там до сих пір не знають, як розсьорбати.

Знаю від своїх надійних джерел, що пряме народовладдя є одним з політичних фетишів нової президентської адміністрації, але, як і з будь-якими фетишами, з цим треба бути обережним. Що ж стосується всього іншого, Зеленський наговорив в Брюсселі такого, що ні про яке “світі” з Росією мови йти не може. Посилення санкцій. Смерть російського імперського проекту. І інші “радощі” для Кремля.

І наостанок один бекграунд, який мені розкрили в Литві тамтешні авторитетні журналісти.

Як стверджують їх джерела в оточенні Далі Грібаускайте, саме Даля з перших днів президентства Володимира взяла над ним неформальне шефство. І знаходиться на прямому зв’язку із Зеленським. Як ми знаємо, Грібаускайте залишає свій пост, і невідомо, чи продовжаться їх неформальні контакти. Якщо так – то прекрасно, якщо немає – добре, що вони були хоча б на початковому етапі.

Я не радник Володимира Зеленського, але кращого радника, ніж Даля, в світової політики побажати йому і надалі складно. Литва була і залишається головним союзником України в питаннях санкцій і боротьби з російською агресією. Вибачте за радянських слово, але все ж пораджу новому президенту і його людям одного – так тримати. І не звертати з зовнішньополітичного курсу, закладеного його попередником. Це дуже правильно і дуже цивілізовано.

Детальніше про все це – в свіжому ролику на моєму каналі в YouTube .

Айдер Муждабаєв

https://blogs.pravda.com.ua/authors/muzhdabaev/5cf907a7b16c2/

MIXADV

цікаве