Куди зникла пектораль з Національного музею історії України?

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Якось непомітно сталася дуже цікава подія в Музеї історичних коштовностей України, філії НМІУ.

Гуляли містом, добралися до Лаврського заповідника і вирішили зазирнути до середини. За будівлею Успенського собору увагу привернув рекламний щит з зображенням ПЕКТОРАЛІ. Одностайно прийняли рішення доторкнутися до цієї пам’ятки та пішли до каси.

Придбали квитки по 50 грн. та пішли дивитися золоті скарби нашої держави. Слід зазначити, що ми люди не сторонні, маємо певне відношення до вивчення минулого. Колекція музею   вражає. Те, про що читали в науковій літературі, побачили на власні очі! Почуття переливалися через край! Скіфи. Скіфи? Скіфи!!!

Скільки золота, а рівень виготовлення прикрас, яким 2500 років, неперевершений і досконалий. Перший зал, другий … Чаша з Гайманової Могили, Сахнівська діадема, Огуз. Але чекаємо на зустріч з ПЕКТОРАЛЮ, оспівану в віршах Бориса Мозолевського… Нарешті заходимо до наступного залу і наші погляди зупиняються на чорній пустці в центрі протилежної стіни. Як то кажуть, німа сцена. Настрій зіпсований, враження, що тебе ошукали, бо ніхто не попередив про відсутність пекторалі. Табличка “експонат на виставці” слабо втішала. Навколо чулися подібні слова розчарування… Куди вивезли пектораль, на який термін? Питання лишилися без відповіді. Без ентузіазму пройшлися рештою залів. Так, перед нами шедеври, проте…-пише сайт https://blogs.korrespondent.net/blog/kyiv

Ми дещо чули про ситуацію в Національному музеї історії України, філіалом якого є Музей історичних коштовностей України. Не вірили. Відсутність пекторалі вразила. Зайшли на музейний сайт, на якому більшість матеріалу присвячена пекторалі (ФБ-сторінка Музею історичних коштовностей України). Жодної інформації про її відсутність. Деякі з них:

Den Zvarychuk Попали на оригінал, чи копію?

 

Eduard Zaverukha Валерия Орехова А я думаю що він вже там 🙂 Ми як в 15-му році були в цьому музеї, то нам сказали що на стенді – копія, оригінал десь заховали після 14-го року. Так що хз де оригінал зараз…

 

Валерия Орехова разом з Ira Byba перебувають в Музей історичних коштовностей України.

 

6 грудня 2018 р. · ·

 

Прекрасне – поруч!

Один з найбагатших музеїв (в прямому сенсі) – Музей історичних коштовностей України (філія музею історії). Він відомий в першу чергу тим, що саме в ньому виставлена ​​та сама Золота скіфська пектораль (царська нагрудна прикраса) із зображенням сцен з життя скіфів-кочівників, знайдена у 1971 р в кургані Товста могила на Дніпропетровщині.

Тобто музей має і оригінал і копію прикраси. Де вони? Що поїхало на виставку? Якщо є ДВА подібних предмета, то чому у вітрині пустка? Питань багато – відповіді жодної.

Небайдужі туристи

MIXADV

цікаве