Хто і для чого замовив брехню на Українському радіо?

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

 

 

Ще з кінця 2008 року  на Українському радіо ранками та ввечері, час від часу чується приблизно така інформація: «Нова Сербія – так називалося поселення  засноване на території сучасної Кіровоградщини за указом цариці Єлизавети. Територія була заселена сербами, хорватами і т.д. Була заснована фортеця святої Єлизавети, нині місто Кіровоград».

Паралельно з цим і почалися заворушення, що мають на меті надання місту імені російської цариці… Що тут коментувати? А коментувати можна лише незграбно, тенденційно та брехливо з антиукраїнською метою складений текст повідомлення яке «вталдичують»… всій Україні, щоб сформувати думку про те, що ніби так все і було насправді.

По-перше, поняття поселення означає конкретний населений пункт, а не територію, якою була Нова Сербія.

По-друге згадавши за неї, безумовно слід зовсім не замовчувати, що вона була організована на густо заселених Землях Вольностей Війська Запорозького.

По-третє козаки-запорожці витіснялися і виселялися з своїх власних земель. А жило їх там приблизно 60-100 тисяч. Були містечка, села та хутори, про що свідчать писемні історичні джерела, навіть з поіменною згадкою тих хто там мешкав.

По-четверте фортеця Святої Єлизавети це не місто Кіровоград, а лише менше ніж двадцята частина його території (до речі не заселеної). Навколо  ще до того існувала низка населених пункті, які підпорядкували фортеці.

По-п’яте, саме з тієї злощасної для України фортеці рушили російські війська руйнувати та знищувати Січ.

По-шосте, ні слова про покріпачення тих українців, хто не зміг стати військовим поселенцем.

То якою історією і за чиїм замовленням  «пишаються» на Українському радіо день за днем пускаючи в радіоефір відверту брехню?

А ще в Кіровограді часто і смачно згадують імена колонізаторів Суворова та Кутузова, Глібова, Хорвата та Текелія, і при цьому ні гу-гу про останнього кошового Січі Петра Калнишевського, який майже не щомісяця бував у фортеці для залагодження юридичних суперечок  за землю, яку відбирали у козаків обманом та силою. А до того ж край пов’язаний з іменами Бута, Остряниці, Сірка, Мазепи, Хмельницького, Дорошенків та інших. Про це Українське радіо чомусь сором’язливо мовчить. Невже і цю мовчанку теж замовили і проплатили?

Нещодавно згадана рекламa трохи вщухла, але…. до цього мізки промивали добрих шість- сім років і допромивалися…

 

2017 pik

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply