Село Козакова Балка: на межі життя та смерті

 

Село

Село Козакова Балка: одне з найперспективніших сіл на вимирання

   Сьогодні ми починаємо невеличкий проект: Подорож селами Кіровоградщини, який, сподіваємось, принесе багато цікавої інформації і дозволить зняти рожеві окуляри та подивитись на реалії та проблеми селян та загалом села як такого.

Нашою точкою відправлення стало село Козакова Балка Новоукаїнського району Кіровоградської області, в якій зареєстрований 281 місцевий житель, та по факту в ньому залишилось трохи більше тридцяти дворів, де мешкають люди переважно середнього та старшого віку. Чимала частина хатин покинута та розвалена.

Хата

 

Хата зруйнована

Органом місцевого самоврядування є Ліськівська сільська рада та село саме по собі не має сполучення ні з районним, ні з обласним центром, а телефонний зв’язок тут доводиться шукати чи не найвищому пагорбі.

Дістатись до села також виявилось справою не з легких, адже дороги в такому ж занепадницькому стані як і саме село.

Кафе

На території Козакової Балки розташований Будинук культури, який навіть має завідувача, щоправда працює лише на свята. Тоді в клубі збираються найспівочіші голоси села і співають здебільшого самі для себе, ну і для тих, хто ще може дістатись від своєї хати до порогу клубу. На цьому всі масові заходи в селі завершуються, та воно й не дивно, враховуючи кількість його мешканців, не кажучи про молодь, якої в селі майже не залишилось.

Хата зруйнована 2

Є в селі один єдиний продовольчий магазин, до якого старі люди здебільшого не ходять, просять молодших сусідів, щоб ті робили для них дрібні покупки. Отакий сервіс з доставкою на дім.

Школу вже давно закрили, як одголосок минулого лишилась лише її, ще не геть занехаяна будівля та не так давно встановлений дитячий майданчик. Про дітей, хоч скільки їх тут лишилось, все ж дбають. Приводом до закриття закладу послужила мала кількість дітей, яку тепер возять на шкільному автобусі за десять кілометрів до сусіднього села Глодоси. Молоді немає й народжуваності, відповідно, також. Ось така вона гірка правда, покинутого на призволяще, помираючого села.

Памятник

 

В центрі знаходиться пам’ятник воїнам та висаджені навкруги нього дерева. Зараз, звичайно, йому приділяють менше уваги, ніж колись, але все ж підтримують у досить гарному охайному стані.

Не сподівайтеся, на цьому пам’ятки села Козакова Балка не завершуються. Є в селі і, так званий, «заклад» культурного відпочинку, створений засвоїм образом та подобою самими селянами під надихаючою назвою «Хмельок».

Не дивлячись на всі негаразди селяни живуть, заробляючи на життя утриманням свійських тварин та птахів, а деякі навіть займаються розвитком пасіки. Крім цього, місцеві жителі знаходять час і для відпочинку за рибалкою, наодинці з природою.

 

Пасека

Посеред всього цього занепаду та забуття, селяни все ж таки не втрачають надії на краще майбутнє, своє та своїх дітей, і сподіваються, що про них, рано чи пізно, згадає місцева влада, і на їх, поріділих вулицях колись буде свято.

https://koloukraine.com/article/view/selo-kozakova-balka-na-mezhi-zhittya-ta-smerti/?fbclid=IwAR34mMfk7rYa0FHUb-4xCLo8DggPfa25TEmugn0LjvJU4nJCQRKrPi1EGSI

MIXADV

цікаве