Dimon Golovnikov: ЦЕРКОВНЕ РЕЙДЕРСТВО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

По всій Україні триває процес переходу релігійних громад з УПЦ Московського Патріархату до незалежної від сусіднього агресора Православної Церкви України. В одних регіонах (здебільшого у західній частині) громади переходять десятками в тиждень, в інших, де русифікація активно насаджувалась десятиліттями – трохи повільніше. Але процес йде, і головне у ньому – ініціаторами виступає не духовенство, яке в силу заангажованості та підконтрольності Москві всіма правдами та неправдами перешкоджає переходам, а віруючі, прихожани, які нарешті отримали право самим визначатись, у якій конфесії вони хочуть бути, і зрозуміли, що священики, настоятелі парафій — не господарі, а лише найняті громадою релігійні працівники, які задовольняють релігійні потреби віруючих.

Законопроект 4128д надав можливість релігійним громадам вільно вирішувати, до якої релігійної організації вони будуть відноситись. Але Моспатріархат не сидить склавши руки. У них є «юридичний відділ», який, працюючи за гроші, що приносять до храмів МП наші ж віруючі обдурені українці, знайшов в цьому законопроекті положення, які намагається використати для блокування переходу громад з УПЦ МП до ПЦУ.

Оскільки громада і кожен її представник самі визначаються з своєю конфесійною приналежністю, Московський патріархат розробив свій план, який зараз активно намагається втілити у життя. Перший крок – це централізований збір фальсифікованих заяв від членів релігійних громад, що вони «бажають залишатись під юрисдикцією УПЦ МП». Де тут фальсифікація? А вона ось у чому. МП пішов за сценарієм фейкових «референдумів», які проводили проросійські сили під час окупації Криму та Донбасу.

 На даний час Моспатріархат активно тиражує серед свого духовенства та активістів наперед заготовлені бланки «звернень доброї волі», у яких члени релігійних громад заявляють про свою приналежність до МП. Маючи на руках з сотню таких бланків, священик чи активіст Московського патріархату може підсовувати їх місцевим мешканцям, обманом збирати підписи у малоосвічених парафіян (типу «так треба для блага церкви»), заповнювати ці бланки «мертвими душами» і людьми, які насправді не являються членами певної релігійної громади. Потім, коли певна громада приймає реальне рішення щодо переходу з МП до ПЦУ, ці бланки послугують Моспатріархату для заперечень дійсності переходу громади, судебних тяганин і т.п.

Другий, більш радикальний крок – це привезення до храму, парафіяни якого в процесі переходу до Православної Церкви України, промосковського духовенства та «церковних активістів» (частина з яких це звичайні проплачені «тітушки»), які насправді до певної громади ніякого відношення не мають та не є її членами. Вони заважають вільним реальним зборам громади та «для картинки» проросійських ЗМІ («Інтер», «Страна», «Спілка православних журналістів») проводять свої паралельні «збори» від імені цієї ж громади, де кричать про «вірність УПЦ МП». Подібне наприклад сталось 8 березня у с. Руде Село Володарського району Київської області

 

З світлин чітко видно привезених з інших населених пунктів «православних» та автотранспорт який їх привозив, це люди які ніякого відношення до місцевої Свято-Троїцької парафії не мають, і навіть не є місцевими мешканцями.

  

Добре, що реальна Свято-Троїцька громада на провокації не піддалась та пояснила цим «паломникам» що вона вже перебуває у юрисдикції Православної Церкви України, що назад до МП не збирається.

А розіграв цей рейдерський сценарій ніхто інший як керівник Білоцерківської єпархії УПЦ МП митрополит Августин Маркевич, довірена людина керівництва Моспатріархату, голова військового духовенства МП, який координується керівництвом служби військового духовенства Збройних сил Російської Федерації.

Знову приходить на думку «кримський» та «донбаський» окупаційний сценарій РФ, тільки тепер в церковній сфері і не на сході чи півдні, а в центрі України.

Що робити у таких випадках? Необхідно збори релігійних громад, які приймають рішення про перехід з УПЦ МП до ПЦУ, оформлювати протоколом, під яким мають поставити підписи реальні члени громади, надсилати копії та заяви про перехід до місцевих державних адміністрацій. Під час зборів громади фіксувати всіх сторонніх осіб (як пересічних «віруючих» так і священнослужителів), запрошувати на збори громади представників правоохоронних органів та вимагати від них офіційно фіксувати таких сторонніх осіб і факти «церковного рейдерства».

І звичайно не піддаватись на провокації Московського патріархату.

enigma.ua

MIXADV

цікаве