«Повернення доДому»

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

 

 

                                                             «Маленький кораблик, піднімай свій прапор.

                                                     Маленький кораблик, повертайся додому.

                                                З вітром морським, на морській хвилі,

                                                        крізь піну морську, під крилом альбатроса.

                                                        Маленький кораблик, повертайся додому»

                                                                                                        (Beata Kurkul)

 

2 травня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї                   в рамках благодійного проекту з допомоги та підтримки військовополонених моряків відкрито виставку «Повернення доДому».

DSC_2646.JPG

25 листопада 2018 року увійшло в історію сучасності, як день відкритої агресія Росії Федерації проти Української Держави.

О 7.00  ранку українська ескадра в складі катерів Військово Морських Сил України «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» розпочали плановий перехід з потру міста Одеси в Маріуполь. В Керченській протоці біля побудованого російськими окупантами російського мосту розпочалося протистояння українських моряків з російськими прикордонниками, які почали стріляти на ураження. Під час планового відступу українських кораблів після обстрілу отримав  вже в нейтральних водах пошкодження малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Це був спланований постріл на враження, адже стріляли в броньовану капсулу, де перебуває екіпаж. Під час подальшого протистояння в полон потрапили 24 українських моряки, які визнали себе військовополоненими посилаючись на 3-тю Женевську Конвенцію( Міжнародний документ, який регламентує поводження з військовополоненими). Станом на сьогодні в судах міста Москви триває судова справа проти українських моряків, Російський суд продовжив їм термін утримання в СІЗО Лефортово  до 24 – 26 липня 2019 року.

МЗС України розцінило агресивні дії Росії щодо кораблів ВМС ЗСУ як порушенням норм Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права.

DSC_2748.JPG

«Повернення доДому» – художній, благодійний проект з допомоги та підтримки військовополонених моряків.

Більше двох місяців художники зі всіх куточків України писали картини на подарунок і на підтримку двадцятьом чотирьом українським морякам, які зараз є військовополоненими у Російській Федерації. За зразок була взята картина Беати Куркуль (Beata Kurkul) «Маленький кораблик, повертайся додому», написана художницею в перші дні полону наших моряків, і яка з’явилася в соціальних мережах 29 листопада. «Цей твір передає всі ті емоції, що відчуваємо зараз ми –  рідні моряків» – такий відгук отримала ця робота. Створюючи роботи кожен митець по – своєму інтерпретували морський пейзаж, на якому зображено три кораблі, що пливуть в бурхливому морі. Двадцять чотири художники: Ольга Клочко, Тамара Романова, Юлія Дейнека, Вікторія Попова, Тетяна Бражкіна,  Наталія Заболоцька,  Дмитро Кравець, Вікторія Попова, Ігор Трохименко, Марта Ниркова, Ніна Стаднік, Інна Тарасова, Аліна Виговська, Ірина Стефурак, Роман Давиденко, Олександр Короленко, Оксана Тригуб-Мілашевич, Марина Ольхова, Ярослав Семененко, Віктор Білоус, Анастасія Молодчикова, Марина Бондар, Сергій Григор’єв, Олена Стаднік, Галина Отчич відтворили «копію», але в своєму стилі й зі своїми емоціями.

DSC_2753.JPG

Офіційне відкриття виставки «Поверненя доДому» відбулося 23 лютого   в Києві  у фортеці Косий капонір (Київська фортеця). Перед відкриттям виставки рідні методом жеребкування визначили, кому дісталася картина того чи іншого художника. Окрім Києва виставка експонувалася в Одесі, Дніпрі, Кременчуці.

Ініціатором відкриття виставки в Кропивницькому є мати Романа Мокряка –  Наталя Кравченко. Саме з Кіровоградщини двоє військовополонених моряків перебувають в Лефортово: командир катеру «Бердянськ», лейтенант Роман Мокряк та старший матрос Андрій Артеменко.

 

На виставці «Повернення доДому» експонуються 24 (двадцять чотири) картини та інші твори мистецтва, створені митцями з усіх областей України для підтримки 24-х військовополонених українських моряків.

Україна знає своїх героїв:

– Екіпаж Малого броньованого артилерійського катеру «Бердянськ»:

командир, лейтенант Роман Мокряк;

командир походу капітан 2-го рангу Денис Гриценко;

старший матрос Юрій Без’язичний;

лейтенант Богдан Головаш;

старший лейтенант Василь Сорока;

матрос Андрій Ейдер;

старший матрос Андрій Артеменко.

 

– Екіпаж малого броньованого артилерійського катеру «Нікополь»:

командир, старший лейтенант Богдан Небилиця;

капітан-лейтенант Сергій Попов;

старший лейтенант Андрій Драч;

лейтенант Владислав Костишин;

старший матрос В’ячеслав Зінченко;

матрос Сергій Цибізов;

старший матрос Андрій Оприско.

– Екіпаж рейдового буксиру «Яни Капу»:

командир, старшина 1 статті Олег Мельничук;

капітан 3-го рангу Володимир Лісовий;

мічман Андрій Шевченко;

мічман Юрій Будзило;

старший матрос Михайло Власюк;

старший матрос Віктор Безпальченко;

старший матрос Володимир Терещенко;

матрос Євгеній Семидоцький;

старший матрос Володимир Варимез;

старшина 2 статті Сергій Чуліба.

 

Також додатково були надані роботи на благодійну виставку-розпродаж, яка відбудеться  під час відкриття виставки

Окрім того, в експозиції виставки «Повернення доДому» відвідувачі  можуть придбати листівку з репродукцією картин і написати листа військовополоненим морякам, підтримати теплим словом, дати впевненість, що вони не забуті!

Усі кошти, виручені від продажу листівок, будуть надіслані на підтримку військовополонених моряків, які перебувають у Росії.

 

Картини мандруватимуть містами України, поки військовополонені не повернуться додому, після чого картини будуть їм подаровані. Найближчим часом виставку «Повернення доДому» презентуватимуть у місті Суми, Львів, Хмельницький  і в тих обласних центрах звідки родом моряки.

DSC_2483.JPG

Виставка в обласному художньому музеї буде діяти до 8 травня 2019 року.

 

Співробітники Кіровоградського обласного художнього музею приєднуються з побажанням міцного здоров’я, витримки, злагоди, віри в себе,  надійних друзів, сил вам, нескорені військові моряки та вашим родинам, які вірять у вас, як вірить вся Україна та чекає на повернення своїх героїв.

 

P.S. Роботи литовської художниці Беати Куркуль зовні схожі на фото, але це графічні роботи, які художниця створює на екрані планшета (комп’ютерна графіка, фактично – оригінал, оскільки це комп’ютерні файли, які можна відкрити і друкувати в будь-якому розмірі).

 

  Олена Степанок – завідувач відділу

науково-просвітницької роботи,

Кіровоградського обласного художнього музею

MIXADV

цікаве