У Кропивницькому відкрили сезон переведення політичних дискусій з соцмереж у боксерський ринг

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Приводом для поєдинку стала сварка між Стадніченком і Дануцею у Facebook

Це не перший прецедент в Україні – пам’ятаємо синє кімоно Нестора Шуфрича, не кажучи про багаторазово окроплених кров’ю непримиренних опонентів у кулуарах Ради і задвірках телевізійних студій, – але точно перший у Кропивницькому. Кандидат політичних наук Руслан Стадніченко і журналіст-політтехнолог Олександр Дануца зійшлися у трираундовому поєдинку.

Конфлікт почався в соціальній мережі, де політолог звинуватив політтехнолога в поширенні неправдивої інформації про нього на підконтрольному сайті. Чоловіки ще трохи помірялись компроматами родом з минулих політичних сезонів, закінчилося все прийнятим викликом на поєдинок за правилами класичного боксу.

Оскільки діалог був публічним, тема широко обговорювалася – хтось чекав відмови одного з суперників в останній момент, хтось – примирення вже у рингу, хтось пригадував спортивне минуле обох і вираховував букмекерські коефіцієнти на майбутній бій. Можливо, в приватному порядку навіть укладалися парі й робилися ставки – фактичної інформації про це у нас немає.

Проте поєдинок відбувся, описувати його хід буквами сенсу немає, тим більше є маса відео у вільному доступі. Як не чужа спорту джентльменів людина, автор цих рядків може зазначити лише, що політолог Стадніченко непогано проводить лівий хук по корпусу. Після другого раунду Дануца відмовився продовжувати поєдинок.

– Це нормальна, абсолютно адекватна ситуація, – сказав переможець після бою. – Якщо у людей виникає агресія, нерозуміння, вони можуть між собою з’ясувати, потім потиснути руки. Якщо Олександр знімає речі, які він написав помилкові про мене, я також готовий потиснути йому руку. Взагалі це цивілізована практика, мені здається, серйозний зал, серйозний суддя – тренер міжнародної категорії.

Навіть якщо спірна публікація буде знята, з’ясування відносин у рингу буде сприяти тому, щоб «зменшити загострення пристрастей», вважає Стадніченко.

– Це чоловіча річ, – говорить він. – Не пікіруватися якимись листуваннями у «Фейсбуці», а спробувати довести інакше. Якби я в такій ситуації відмовився, як би я виглядав?

З думкою політолога можна погоджуватися чи ні, але тестостерон, дійсно, ніхто не скасовував. Та й з’ясування відносин у рукавичках за спортивними правилами, правда, виглядає куди цивілізованіше і в рази більше по-чоловічому, ніж босяцький «наїзд» на депутата в сесійній залі міськради або удар головою нишком у приймальні мера і виправданнями, мовляв, «спіткнувся, впав, зачепив».

Як би там не було, сезон у навколополітичному бійцівському клубі Кропивницького відкрито, доріжка до рингу протоптана. Цілком ймовірно, з огляду на зростання пристрастей на тлі двох виборчих кампаній вже дуже скоро хтось скористається поданим прикладом.

Потенційних претендентів на один з кутів рингу – повно, навскидку згадується пара-трійка любителів зі смаком вести «гостру, але безпечну» дискусію на просторах місцевого сегмента соціальних мереж. Наприклад, юрист Ярослав Турчин, депутат однієї з райрад обласного центру Олександр Рихлицький або його колега Сергій Таранюк і багато, багато інших…

З іншого боку, те, що вся ця напівкомічна історія розгорнулася в чергову річницю масової загибелі людей на Майдані, які за свої переконання йшли не під непрофесійний кулак, захований у м’яку рукавичку, а під кулі, ставить подію в досить сумнівну перспективу. Майже про це днями говорив президент Європейської ради Дональд Туск в українському парламенті, який, знову ж таки, багато разів ставав ареною потішного і не дуже мордобою.

– Не нанесіть одне одному надмірної шкоди на найближчих виборах. Ваша історія, як і історія мого народу, демонструє, що внутрішні конфлікти в наших двох країнах є найбільшим подарунком для третьої сторони. (…) Тому сперечайтеся в міру і залишайтеся однодумцями в справах, які мають важливе значення для України, – в тому числі сказав Туск.

Цього всім нам і хочеться побажати, щиро і від душі. Агресію ж можна каналізувати по-різному, насправді. Японці он опудало кривдника палицею б’ють іноді. Та й розпочати бійку, дати вихід емоціям в протистоянні можна, наприклад, за тенісним столом. Голови політологам з політтехнологами, та й не тільки їм, по роботі і по життю потрібніші цілі й здорові…

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

MIXADV

цікаве